Hlavní obsah
Sport

Netradiční pohled na zápas Sparty s Galatasaray Istanbul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia commons/ Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International Autor:Ardfern

Ilustrační foto

Sparta odehrála s Galatasaray moc hezké utkání. Nakonec prohrála. Proč? V mediích se rozebíraly nejrůznější herní situace, kdo měl, kde stát, kdo měl, koho pokrýt, kdo měl, co proměnit atd. O něčem se ale dosud nepsalo.

Článek

Je známým faktem, že rozhodčí trochu nadržují lepším mužstvům. Ne moc, to by ani dlouhodobě nešlo, ale různé situace se dají vyložit různě a rozhodčí je většinou vykládají v neprospěch slabšího mužstva. Tak to bylo, a tak to bude do té doby pokud bude herní situace vyhodnocovat lidský faktor. Toto není kritika španělských rozhodčích, ti zápas zvládli.

Popis problémových situací

8. minuta. Běžecký souboj Birmančeviče při kterém padá. Rozhodčí ukázal, nic se neděje. Pokud by byl Birmančeviš úspěšný, šel by sám na brankáře. Dalo se to vyhodnotit i jako faul.

40. minuta. Odpískaný banální faul Kairinena . Laci se začne rozčilovat a rovnou vidí žlutou kartu. V české lize by ji s velkou pravděpodobností nedostal.

49. minuta. Ryneš přišlápl soupeři nohu a dostal žlutou kartu. Úmysl v tom nebyl, jednalo se nešťastnou náhodu. V české lize by ji pravděpodobně ale také dostal.

78. minuta žlutá karta Birmančevič za to, že si postavil míč na roh a pak odešel pryč Kairinen nijak k rohovému praporku nespěchal a tak žlutá karta v pořádku. Dovolím si zde vyjádřit názor, že v Čechách by jim to prošlo.

79. minuta Ryneš při běhu trefil protihráče rukou do obličeje druhá žlutá karta a následovala červená. Dovolím si zde napsat, že v Čechách by ji nedostal a Sparta by zápas dohrála v plném počtu.

82. minutě žlutá karta pro Krejčího, za protesty. Dát za tohle Krejčímu žlutou kartu v Čechách, naprosto nepředstavitelné.

Rozhodující situace pro vývoj utkání

18. minuta 1:0 chyba brankáře. Před tím Vitík prohrál souboj Preciado nebyl ve své pozici, ale střela šla z boku a brankář si musí v tuto chvíli hlídat přední tyč. To Vindahl neudělal.

47. minuta 1:1 Preciado ukázal, proč o něj Sparta tak moc usilovala. Je to rozdílový hráč.

60. minuta 2:1 Fatální chyba Krejčího, na jeho omluvu se dá uvést pouze to, že hráč Galatasaraye nejprve udělal krok směrem v Vindahlovi a vypadalo to, že chce bránit zpětné přihrávce. Pak si to rozmyslel, ale Krejčí se už nepodíval.

61. minuta vyloučení hráče Galatasaray Nelsona za sražení ve vyložené šanci, naprosto v pořádku.

64. minuta 2:2 Branka Jan Kuchta centr Presiado. Zde je třeba vyzdvihnout i práci Laciho, který odclonil stopera domácích a ten pak nedoskočil na centr.

91. minuta 3:2 Icardis všem ukázal, proč hrál za Inter Milán a PSG. Čeští obránci i brankář udělali všechno správně, mělo ten jen jednu chybu, jejich chování Ikardis předpokládal a zařídil se podle toho..

Závěr

Současné mužstvo Sparty s takovými zápasy nemá dostatek zkušeností. V České lize by ji většina chyb, po kterých dostala branky prošla, a také rozhodčí by na nebyli tak přísní. Jak pravděpodobně dopadne odveta? Tak zkušené mužstvo jako Galatasaray si už náskok ohlídá a postoupí. Zde bych se rád mýlil.

Příští rok už budou hráči Sparty zkušenější, kritické situace si ohlídají a jejich působení na evropské scéně bude ještě úspěšnější než letos.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz