Hlavní obsah
Sport

Sparta by neměla postoupit přes Liverpool

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia commons/ Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International Autor:Ardfern

Ilustrační foto

Mužstva, která nečekaně postoupila na mezinárodním fotbalovém turnaji do závěrečné fáze, byla během jednoho nebo dvou přestupních období rozebrána ekonomicky silnými celky.

Článek

Sparta Praha pro mnohé odborníky nečekaně porazila ve vyřazovacím zápase do osmifinále Evropské ligy celek Galatasaray Istanbul, mužstvo, jehož celková hodnota hráčů je 206 milionů eur. Pro srovnání hodnota hráčů Sparty je 54 milionu Eur.

Vítězství Sparty zaujalo, a pokud by ho zopakovala i proti Liverpoolu, tak se dá očekávat velký zájem o její hráče z ekonomicky silných evropských a možná i světových týmů. I když zájem Sparty je mužstvo nerozprodávat, těžko by odolala vnějším a vnitřním tlakům. Vnější tlak by představovala výše přestupové částky a vnitřní tlak by vznikl od hráče případně jeho rodiny nebo agenta. Klasickým příkladem je Adam Hložek, jehož přestup se vynutila rodina, jmenovitě jeho otec. I když Sparta na české poměry platí skvěle, tak ročnímu příjmu 2 mil. eur už konkurovat nemůže.

Došlo k tomu v minulosti už mnohokrát. Klasickým příkladem je Ajax Amstarodam. V letech 1970 – 1973 vyhrál 3× za sebou ligu mistrů. Během těchto let byli hráči základní sestavy systematocky rozprodáváni. Nějakou dobou se je dařilo nahrazovat přestupy a hráči akademie, ale nezabránilo to celkovému úpadku mužstva a dnes je Ajax Amsterdam na 5 místě holandské ligy a se štěstím postoupil v konferenční lize.

Dalším příkladem je Slavie Praha. Z týmu, který vyhrál v sezóně 2018-2019, z mužstva za lepší smlouvou doslova utekli Simon Deli a Michael Ngadeu a seriózně přestoupili Tomáš Souček, Vladimír Coufal, Alex Král a Jaromír Zmrhal. To je více než polovina kádru. V menší míře to Slavia zopakovala ještě několikrát a v aktuální sezóně to bude mít se získáním titulu velice obtížné. Doufám, že nový majitel tento trend zastaví, což bude českému fotbalu jenom ku prospěchu.

První informace, která se dostala na veřejnost, je zájem o Angela Presiada a vylepšení smlouvy Lukáše Haraslína, ke kterému došlo pravděpodobně s podobných důvodů.

Spartě určitě většina fotbalové veřejnosti přeje co nejvíce sportovních úspěchů a věřím, že její současný kádr zůstane co nejdéle pohromadě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz