Hlavní obsah
Názory a úvahy

A kdo je proti, tak je… Propaganda (nejen) válečná

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Válčící strany vždy propagují svoji věc. Potřebují ospravedlnit válku, ideálně ještě získat podporu. Častá praxe spočívá postavit nepřítele na úroveň jiného nepřítele, který je chápán negativně.

Článek

Mohutně tento postup prosazuje Rusko, když své oponenty označuje za nacisty. Nacisté dnešní Rusko přepadli za druhé světové války, takže kdo je proti Rusku, má sympatie k nacismu. Není to nic nového, podobný postup používá Izrael a někteří jeho obhájci. Židé po staletí trpěli pod pogromy a dalšími antisemitskými zrůdnostmi, takže kdo je dnes proti židovskému státu Izraeli, je antisemita.

Rusko

Putin ten postoj potvrdil roku 2021 v eseji s názvem O historické jednotě Rusů a Ukrajinců: „Esej obsahuje tři tvrzení. Za prvé: Západ se snaží využít rozdělení k „ovládnutí“ Ruska. Za druhé: že cokoli jiného než jednotný národ Velké Rusi, Malé Rusi a Bílé Rusi (Velkorusové, Malorusové, Bělorusové) podle obrazu vytvořeného v 17. století je umělý konstrukt a odporuje přáním jednoho národa s jedním jazykem a církví. Za třetí, že každý, kdo s tím nesouhlasí, tak činí z nenávisti nebo fobie vůči Rusku.“ 1) Rusové si často stěžují na údajnou rusofobii a označují se za nové Židy. 2)

Jiný úhel pohledu nachází paralely nacistického režimu v nynějším ruském – postupné potlačování a pohlcování opozice, trestání nepohodlných názorů, snaha připojit ke cizí území s německou/ruskou menšinou (se záminkou, že tam probíhá genocida tamních Němců/Rusů), následná agrese proti celému státu s danou menšinou, represe proti homosexuálům apod. Antisemitské texty v Česku produkují proruské dezinformační weby. Původní nacistickou propagandu, kde v pozadí světa stojí Židé toužící zničit árijskou rasu, nahrazuje proruská propaganda vizemi, kterak svět ovládá Soros (ostatně také Žid) nebo Bill Gates. Jinde místo Židů figurují muslimové – tak má být v čele pirátské mezinárodní strany muslim, který hodlá zaplavit Evropu islámem a černou rasou, aby zničil evropskou kulturu. Putinův válečný projev zpochybňující státnost Ukrajiny je svou povahou stejný jako Hitlerův názor na Československo jakožto neživotný zmetek Versaillské smlouvy.

Ruské agresivní chování vyvolává reakce podobné kolektivnímu odsuzování Němců po druhé světové válce – tak jako generace našich dědů tvrdila, že každý Němec je nacista a Němci jsou nenapravitelní, zástupci novější generace jsou schopni tvrdit, že každý Rus je komunista a Rusové jsou nenapravitelní. A zase bude hrozit kolektivní vina vůči Rusům po válce, jakou představoval odsun ze Sudet, kdyby Ukrajinci po válce sáhli ke kolektivnímu odsunu Rusů z Donbasu.

Ne, Rus není nový Žid - Rus je nový Němec… Jak svým agresivním vystupováním, tak následnou agresivní protiakcí.

Izrael

Izrael je od počátku konfliktní stát. Židé se do dnešního Izraele vraceli po staletích života v jiných zemích světa. Mezitím se v Palestině od počátku muslimské expanze v 7. stol. usazovali Arabové. Nakonec po desetiletích snah a hrůzách holocaustu světové společenství povolilo vznik židovského státu v Palestině na vymezeném území. Důležitý je ten pojem „židovský“ stát - má židovské jméno, vlajku s židovskou hvězdou, občanem se může stát Žid z celého světa.

Mimo samotný Izrael ve zbytku Palestiny dostali Arabové vyčleněné kusy území, kde v praxi žijí na způsob indiánské rezervace v USA, bez vlastního státu, bez občanství (Indiáni získali americké občanství až r. 1924), se stigmatem necivilizovatelných barbarů. Izrael zabírá i další kusy těchto území, také jako kdysi Američané Indiánům. Z Gazy se Izrael stáhl, ale o to víc má volné ruce k zabírání území na Západním břehu Jordánu. Jste proti tomu? Jste antisemiti. Můžete brát za své, že Izrael má právo na existenci, že to je náš spojenec, že má podobnou kulturu apod., ale to nestačí.

V této logice jsou za antisemitské označovány firmy bojkotující zboží z okupovaných území nebo tam odmítající své zboží prodávat. 3) To je zajímavé v souvislosti s ruskou anexí Krymu. EU vyhlásila a pravidelně prodlužovala sankce vůči rusko-krymským firmám, aniž by je média na Západě kritizovala jako rusofoby a aniž by to vzbuzovalo vlastně jakýkoli zájem. 4)

Causa Glen Camara

Předloni proběhlo fotbalové utkání mezi skotskými Glasgow Rangers a Slavií. Slovo fotbal je přehnané, zápas vypadal tak, že slávista běžel s míčem, Skot ho podrazil a hrozně gestikuloval, když mu byl pískán faul. Proběhlo několik hrubých faulů a zranění, slávisté se také strkali a hádali, až se ke konci utkání chytl slávista Kúdela se Skotem tmavé pleti Camarou. Neví se, co si řekli, ale Camara se otočil k rozhodčímu a křičel, že to „bylo rasistický“. Fotbalová asociace tomu uvěřila, Kúdela dostal trest.

Skotové odmítli vzít Kúdelův konflikt jako reakci na nesmyslně nesportovní chování skotských fotbalistů během zápasu, brali to jako projev rasismu. Slávisté natočili videa, kde rasismus odmítali, vystupovali v nich slávističtí hráči černé pleti, ale byl jim to platné, asi jako když Ukrajinci argumentují, že nejsou nacisté, když si sami zvolili židovského prezidenta. A kdo kritizoval Kúdelův trest s tím, že padl bez důkazů, jako bývalý slávista Tomáš Souček, aktuálně v barvách anglického West Hamu, dostal opět nálepku rasisty.

Druhý extrém

Komplikace vyvstává v tom, že část odpůrců skutečně pochází z té temné strany. Skupina slávistických hooliganů natočila video s transparentem s nápisem „Camara je opice“. Část antisemitů skutečně maskuje svou pravou tvář za kritiku Izraele, nikoli všech Židů. Proti Rusku skutečně vystupují tvrdí neonacisté (s výjimkou neonacistů bojujících po boku ruské armády), zatímco evropské (polo-)fašistické strany stojí obecně po boku Ruska.

Je to problém a nemá význam před tím zavírat oči. Lze třeba kritizovat Izrael, ale schvalovat teroristický útok Hamasu je asi stejné jako schvalovat postup Ukrajinců, kteří se spojili s wehrmachtem proti Stalinovi (a v důsledku participovali na pogromech vedených nacisty), nebo se postavit vedle slavistických nazihooliganů s jejich rasistických transparentem.

Co s tím?

Těch příkladů „jsem proti zlu, když nejsi se mnou, jsi to zlo“, je celá řada. V 90. letech byl oblíbený narativ ODS – jsme proti komunismu, kdo nás nevolí, chce jeho návrat. Smyslem demokracie je ale zvolit jakoukoli (demokratickou) stranu, ne jen jednu. Možnost volit jen jednu stranu byla právě znakem komunismu…

Podobně neonacističtí skinheadi vystupují proti drogám, takže kdo je odpůrcem neonacismu, je narkoman… A tak tu panovalo nějakou chvíli povědomí, že antikomunismus je věcí každého slušného člověka, kdežto antifašismus věcí narkomanů a socek.

Co s tím – je možné evidovat různé takové podpásovky, srovnat a ukázat. Ale asi bude třeba pocítit takový úder nepravdy intenzivně na vlastní kůži; asi jako když si dítě sáhne přes všechna varování sáhne na horká kamna a teprve pak se mu to vryje pod kůži. Bylo by to dobré pro vyčištění vzduchu i pro návrhy na skutečné řešení problémů. Protože pravá kritika neznamená někoho shodit nebo ublížit, pravá, přátelská kritika znamená ukázat na chyby proto, aby se odstranily a vedly k lepšímu životu i soužití. 5)

3) https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/izrael-ma-zakon-ktery-tresta-bojkot-osad-na-okupovanych-uzemich_201107121552_imanour

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám