Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Chytněte ten správný kurz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Joshua Woroniecki

Odstartovaly maturity, státní závěrečné zkoušky, přišel čas zúčtování. Roky studia, mnohdy spojené s potem a slzami, ale také s novými zážitky, nabité přátelstvími, se v jednom dni uzavřou.

Článek

Mnozí si studium zatouží prodloužit ještě o pár let, jiní se rozhodnou seberealizovat a zapojit se do chodu ekonomiky. A jako úspěšní absolventi se s nadšením vrhnete do nových vod s očekáváním, že tam na vás všichni čekají s otevřenou náručí. Chyba lávky. Přijde rozčarování, pocit bezmoci, nespravedlnosti.

V novém prostředí se jako batole budete učit chodit. Z počátku budete vrávorat, občas upadnete, abyste se nakonec postavili a zpříma a hrdě kráčeli vstříc své budoucnosti.

Když jsem já vstupovala ve svých osmnácti letech na pracovní trh, psal se rok 1996, tedy o jedno století zpátky, což dnešním osmnáctiletým může oprávněně připadat jako pravěk. A neuměla jsem v tom prostředí vůbec chodit. Ani už nespočítám, kolikrát jsem při hledání svého chlebodárce upadla.

Internet už byl sice vynalezen, ale pracovní nabídky byste tam hledali marně. Ty se zveřejňovaly spíše v denním tisku, kde jsem si také našla svou první práci.

Dnes se můžete o radu obrátit v online světě na všemožné pracovní portály, které se staly velmi efektivními nástroji na poli nabídky a poptávky po práci. Slouží jako účinná podpora pro všechny zúčastněné strany na trhu práce, najdete na nich vzory životopisů, tipy a návody, jak si počínat při osobním pohovoru.

Zkrátka. V dnešní moderní technické době se nemůžete vymlouvat na to, že jste na některou ze situací nebyli připraveni. Vše je běžně dostupné, stačí jen chtít.

Ale pozor. Tady můžete narazit na první bariéru… Co vlastně chcete? Víte to? Ono totiž něco si přát je někdy zavádějící. Umíte si vůbec správně něco přát? Znáte se? Víte, jaké jsou vaše přednosti a jaké slabiny?

Než tedy skočíte do neprobádaných vod a naučíte se vyhýbat překážkám a najdete správný kurz, sestavte si seznam svých plusů a mínusů. Kreativitě se meze nekladou. Popusťte uzdu fantazii, vzpomeňte si na své úspěchy, ale i prohry. Tam je klíč, který budete potřebovat k odemčení mnoha dveří.

Jo a důležitá věc na závěr: nečekejte, až si vás zaměstnavatel v tom širém moři najde. Jděte mu naproti! Pošlete mu svůj životopis, nebo ještě lépe, doneste mu ho osobně, ať si vás zapamatuje. Jak to vím? Mám zkušenosti a taky certifikát personalisty.

Přeji vám ať chytnete správný vítr i správný kurz. Ať vás kompas navede tím správným směrem. Ať se daří!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám