Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Přežije jen připravený

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Saleh Bakshiev

Kdo je připraven, není překvapen. To je fakt. A v současné, velmi nevyzpytatelné době, je toto krédo víc než aktuální.

Článek

Vždycky jsem bažila po nových zážitcích, nevím, čím to je, že jsem si zamilovala právě filmy o přežití. Pokaždé mě fascinuje ta vynalézavost lidí, co bojují o holý život. Jak se z obyčejné věci, která se vám doma jen tak povaluje, může stát předmět, co vás spasí. Skoro jsem až nedýchala u filmu Na ostří nože, s mým oblíbeným Anthony Hopkinsem, kdy vlivem letecké nehody se v nehostinném prostředí dokáže zachránit, třeba jen když s pomocí jehly a listu vyrobí kompas! Fascinující! Nebo kdo by neznal Toma Hankse jako trosečníka? A snímek s již výmluvným názvem Přežít jste viděli? Doporučuji!

Ano, sledovat filmy, v nichž probíhá tuhá zima, všude sníh, vítr, a to z pohodlí domova, kde vám nic nehrozí, je o to větší zážitek. Po dobu sledování filmu se choulíte v sedačce, občas před některými krutými záběry zavřete oči, abyste si po šťastném konci během titulků odfrkli.

Já však tento zážitek chtěla povýšit. Sedačka, pohodlí a teplo domova mi nestačily. Chtěla jsem být v centru dění, sama na vlastní kůži vyzkoušet ten diskomfort a zkusit posunout své hranice.

A tak jsem se jednoho dne úplně sama rozjela na druhý konec republiky, abych dva dny strávila s dalšími cizími lidmi někde v lese a učila se přežít na tom, co les dá.

Organizátorem akce byl jakýsi Amar Ibrahim, o němž se v současnosti hodně píše, je již mediálně známý, sám je spisovatelem, nicméně před dvanácti lety to bylo jméno zcela cizí a mě až na místě konání akce dostihla myšlenka, že už mě taky nikdo nemusí nikdy najít. Amar – to je jméno jak pro nějakého afghánského únosce!

Ale ne. Je to Čech jak poleno a tento specialista na přežití v jakýchkoli podmínkách byl nám, osmi bláznům, z nichž jako jediná jsem zastupovala to něžnější pohlaví, skvělým rádcem a průvodcem. Ačkoli je to doba již dávno minulá, jeho rady jsou v dnešní době, vlivem probíhajícího válečného konfliktu, velmi aktuální a já je mám díky vlastnímu prožitku stále živě v paměti. A kdo ví, třeba se mi bude hodit znalost vykřesání ohně, filtrování vody, výroby čaje z listí, jehličí a lesních plodů. Vědění toho, jak a kde najít zdroj bílkovin, nutných k přežití, tedy červů a že porce čehokoli k přežití je vaše hrst. A že v kápézetce není od věci mít tampon a kondom.

Naučila jsem se toho hodně a z vlastní zkušenosti doporučuji zkuste to také. Co když se vám to bude hodit? Nikdy nevíte…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám