Článek
Dnešní úkol se neřadí zrovna k jednoduchým – popsat oblíbené jídlo tím nejnechutnějším způsobem. Ach jo. Tak se pustíme do palačinek. Nejprve si probereme, z čeho se takové palačinky skládají. Základní složkou jsou vejce. A jsme hned u prvního problému – uvědomili jste si někdy, čím vejce projdou, než je vezmete do ruky? No! Nevíte? Aha. Tak pro ty, co mají nedostatek fantazie, nebo jsou z města, to řeknu rovnou – slepičím zadkem. A opravdu chcete něco, co přišlo touhle cestou, vzít do ruky nebo dokonce snad do pusy? Zkuste si to třeba představit v provedení jiných tvorů… Už vám jede fantazie naplno? To je dobře. A o tom, jak vypadá prostředí velkochovů v klecích, to už snad ani není třeba zmiňovat. Ale vy jste dozajista uvědomělí, a vejce máte z chovu na podestýlce. No a ze… slepičího zadku.
Další podstatnou složkou palačinek je mouka. Ta se mele ve mlýně. Ve mlýně bývají často i myši. Chodí na procházku okolo mlýnských kamenů, občas prostě nějaké z nich ujedou nožičky, padá a padá… Až do vaší mouky. A máte mouku s přidanými bílkovinami - i když, řekněme si rovnou, že vegetariáni tuto možnost ochucení zřejmě tak úplně neuvítají.
Z mlýna pokračuje mouka do obchodu. Tady se skrývají další možnosti, jak mouku obohatit - většinou mají více než čtyři nohy, někdy i křidélka… A tak si společně s moukou do vaší čisté a naleštěné domácnosti přinesete jako bonus různé druhy malých broučků nebo potravních molů, co se rozmnoží a vlezou úplně do všeho (a pro vaší přesnou informaci, většinou nemívají lucerničky, ani nechodí přes zimu spát, jako v domácnosti u Karafiátů). To, že mouka obsahuje přidanou hodnotu, zjistíte většinou až ve chvíli, kdy jí přisypete k ostatním ingrediencím. Pak máte několik možností – pokusit se broučky, larvy a moli vypreparovat, všechno vyhodit (což je vám zpravidla líto) nebo to smíchat dohromady a vytvořit si tak super proteinové palačinky 21. století (když to do správně namixujete, ani vám nebudou křupat mezi zuby, navíc palačinky údajně získají oříškovou příchuť).
Tak, dvě ingredience už máte, tak si přidejte i tu třetí – mléko. Možná jste ho do teď měli za super zdravou potravinu, ale uvědomili jste si někdy, že mléko je potrava pro telátka? A že tedy, pokud má mít kráva mléko, musí mít nejprve mláďata, která jim pak v kravíně násilně seberou, aby zbylo mléko pro lidi? A tak telátka, zavřená ve vedlejší budově, marně volají hlady po mamince, zatímco ta je připojená někde v kravíně na stroj, který z ní vysává právě ono mléko, co si pak dáte vy? Ještě pořád máte chuť vstát a nalít si z lednice sklenici? Ano? Tak si ještě představte, v čem se ty krávy ve velkochovech občas válejí, vemena špinavá od vlastních výkalů… A ne vždycky se podaří před dojením dokonale umýt struky. Bakterie a viry se pak přenesou do mléka… a vy si dáte velmi chutný a výživný koktejl nejrůznějších nemocí - ani nemusíte jíst netopýry.
Ingredience máte smíchané, tak šup s nimi na pánev. Na tu je potřeba vylít dostatečnou vrstvu oleje, aby se palačinky dobře propekly. A takový přepálený olej (který vám zcela jistě vznikne, pokud nejste šéfkuchaři), je ta pravá pochoutka pro všechny fajnšmekry – nemluvě o spálených, dozajista karcinogenních, pěkně černých okrajích, co tak pěkně křupají. Každý výživový poradce jásá.
Palačinky máte hotové, přendejte je na talíř a namažte. Většinou marmeládou nebo Nutellou. Zastavme se u teď u marmelády. Pokud ji neuchováváte v lednici (a mnohdy tomu nepředejdete ani tam), může buď zkvasit, nebo zplesnivět. A tak, když si ji nezkontrolujete předem, zjistíte to obvykle až v okamžiku, jakmile do palačinky kousnete (nebo jí sníte třeba až polovinu, než vaším chuťovým buňkám dojde, že nemá být zkyslá, nebo ty čichové zjistí, že dost podivně páchne). Jestli byla plesnivá, poznáte většinou až později, až se budete v křečích kroutit na gauči a proklínat celý svět. Pokud vás ještě předtím nechytí žlučník.
A jestli si myslíte, že tohle všechno zachrání aspoň Nutella, podle televizní reklamy ta nejzdravější potravina k snídani, tak vězte, že její podstatnou složkou je palmový olej. Vzpomeňte si na protipalmové protesty, ubohá pralesní zvířátka bez domova kvůli palmovým plantážím, karcinogenní a genotoxické složení této pomazánky, kterou už v některých státech už ji ani neprodávají… A…
Dobrou chuť!