Hlavní obsah
Lidé a společnost

Cartouche: Belmondův filmový hrdina měl reálný předobraz

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jack Metzger/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Jean-Paul Belmondo a Philippe de Broca během prezentace filmu Cartouche v Curychu

Film Cartouche s Jeanem-Paulem Belmondem patří mezi ty nesmrtelné. Natočen byl na motivy balad o někdejším králi pařížského podsvětí.

Článek

V roce 1721 skončil na popravišti život osmadvacetiletého vůdce pařížského gangu. Jeho příběh o více než dvě stě let později, v roce 1962, inspiroval režiséra Philippa de Brocu, který osudy Cartouche převyprávěl s notnou dávkou fantazie a ironie. Filmu se dostalo hvězdného obsazení, vedle Jeana-Paula Belmonda se zde objevila Claudia Cardinale nebo Jean Rochefort.

Cartouche údajně své oběti rád pobavil

Život skutečného Cartouche je opředen legendami. Říká se o něm, že na počátku 18. století okradl řadu šlechticů a biskupů. Zatímco bohatým bral, chudým dával. Z velké části se ale pravděpodobně jedná o falešnou heroizaci. Většina balad o Cartouchovi pochází až z 19. století, kdy se systematicky sbíraly. O lidové reky, zbojníky se sociálním podtextem, byl v této době zájem. A v Panteonu domnělých hrdinů skončila také celá řada někdejších zločinců. Dobové svědectví o Cartouchovi zaznamenal ve svém deníku tehdejší pařížský kat. Typické prý bylo, že jeho krádeže měly humorný podtext. Cartouche chtěl své oběti i pobavit a tím je i částečně obměkčit. Například se převlečený za vysoce postaveného Angličana představil policejnímu prefektovi a za bílého dne mu zcizil stříbrné příbory. Jindy zase zachránil zkrachovalého obchodníka před sebevraždou, zaplatil jeho věřitelům, peníze jim však vzápětí opět ukradl. Ale i pařížský kat znal tyto příběhy o králi podsvětí jen z doslechu, opravdu dosvědčit mohl pouze jeho popravu. To, co o legendárním banditovi ve skutečnosti víme, je daleko méně barvité.

Raději kradl, než studoval

Louis Dominique Cartouche, vlastním jménem Garthausen, známý také jen jako Cartouche, se narodil v roce 1693 v Paříži. Měl vyhlídky na dobrou budoucnost. Jeho otec Fassbinder, který byl německého původu, ho poslal studovat k jezuitům. Syn však svoji inteligenci více než k učení používal ke krádežím a ze školy byl zakrátko vyloučen. Na nějaký čas uvízl v osidlech armády, záhy se mu ale podařilo utéct a spolu s dalšími vojáky založil gang, jehož se navzdory malé výšce stal vůdcem. Skupina si přísahala věrnost až do smrti. Cartouche byl schopen nabídnout více než bankrotující stát a tak uplácel policisty, celníky, pošťáky i vojáky. Získával od nich cenné informace, na jejichž základě plánoval nájezdy na obchodní cesty, především na trase mezi Paříží a královských dvorem ve Versailles. Z části kořisti měli mít údajně prospěch i chudí, což zvyšovalo jeho slávu.

Cartouche se obvykle skrýval v nepřehledném labyrintu pařížských katakomb. Podporovalo ho asi dva tisíce různých podvodníků, včetně celé řady žen. Pověst šlechty a duchovenstva byla v první polovině 18. století velice špatná, vše již pomalu a jistě směřovalo k Francouzské revoluci. Sám Cartouche ale nechtěl měnit společnost, stačilo mu, když bohaté a mocné okradl, v případě nutnosti zavraždil.

Vše po dlouhé roky šlapalo jako hodinky, až do chvíle, kdy byl udán a chycen na pařížském Montmartru. Při mučení Cartouche nezradil žádného ze svých společníků, navzdory předpokladům se jej však nikdo z nich nepokusil osvobodit. Nakonec proto dobrovolně udal jména těch, které považoval za zrádce.

Poprava přilákala davy

Dne 28. listopadu 1721 byl Cartouche popraven lámáním v kole na náměstí de Grève. Jedná se o místo před pařížskou radnicí, které sloužilo jako místo setkávání, probíhaly tady obchody, stávky, shromáždění a v letech 1310 až 1832 také veřejné popravy. Pařížský kat si v listopadu 1721 zapsal do svého deníku: „Pověst o popravě Cartouche a jeho společníků se roznesla po celém městě. Náměstí de Grève a přilehlé ulice byly přeplněny lidmi a okna se pronajímala za pěkné ceny.“ Po Cartouchově popravě přistoupila policie k zatýkání členů jeho gangu. Stovky lidí byly zatčeny, více než sedmdesát z nich čekala poprava, mnohé další pak uvěznění na galejích.

Film z roku 1962 udělal z Cartouche hrdinu filmového plátna a zajistil mu místo v kolektivní paměti. Bez Jeanna-Paula Belmonda by dnes byl tento král podsvětí zcela jistě zapomenut.

Zdroje:

Webová stránka Rady na cestu - Pařížská radnice: místo velkolepých oslav i veřejných poprav

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz