Hlavní obsah
Lidé a společnost

Peter Niersch: Německý vrah a kanibal zabíjel i v Praze

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: LordMP /Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Neumarkt

V 16. století řádil v Německu a okolních zemích sériový zabiják Peter Niersch. Měl vraždit, krást, mučit, znásilňovat, dopouštět se černé magie a dokonce kanibalismu.

Článek

Osobnost Petera Niersche je obestřena legendami. Informace o něm jsou založeny na dobových baladách, nepodložených zprávách a přiznáních vynucených na mučidlech. Nikdo tak nedokáže s určitostí říct, jak to s ním ve skutečnosti doopravdy bylo. Už počátky jeho života jsou nejasné. Narodil se v Německu v chudé protestantské rodině někdy okolo roku 1540. Přesné datum a místo není známo. Nejasná je také skutečná podoba jeho jména. Prameny ho uvádějí také jako Nierse, Niesche, Nyerse nebo Nyesche. Nesporným faktem ale je, že na svět přišel do doby plné nepokojů. Byl to čas rostoucího napětí mezi protestanty a katolíky, čas válek, hladomorů a rolnických povstání. Kriminalita v Německu vzrůstala. Zlá doba rodila lidské bestie. A jednou z nich se stal i Peter Niersch.

Zabil manželku i nenarozené dítě

Legenda říká, že první obětí budoucího sériového vraha měla být jeho vlastní těhotná manželka, se kterou žil ve Francích. Ženu zabil, vyřízl z ní svého nenarozeného syna a snědl jeho srdce. Po zločinu odešel do Alsaska, kde se měl stát členem skupiny lupičů známé jako „Magická banda“ nebo „Čarodějnická banda“. Uvést do řemesla jej měl jistý Martin Stier, který od 50. let 16. století až do svého zatčení a popravy v roce 1572 vedl gang 49 banditů, rekrutovaných z řad pastýřů dobytka. Stier měl údajně Niersche zasvětit také do praktik černé magie. Prosperitu a blahobyt měla zasvěcencům zajistit mimo jiné temná praktika, kterou Niersch vyzkoušel již dříve na svém nenarozeném synovi.

Ať už to bylo, jak bylo, skutečností je fakt, že se v Alsasku stal jednou z vedoucích postav volně propletené sítě loupeživých zabijáků, kteří se potulovali po venkově. Síť neustále měnila své složení, někdy se spojovala s jinými uskupeními k velkým akcím, jindy zase dělila na menší skupinky. Zločinci působili mimo města, především v lesích a horách, podél málo frekventovaných cest. Postupně se přesouvali i do jiných částí Německa.

Měl se paktovat s ďáblem a měnit podobu

V roce 1577 byli někteří členové bandy chyceni v Gersbachu ve Schwarzwaldu. Patřil mezi ně i samotný Niersch, který se následně na mučidlech přiznal k 75 vraždám. Podařilo se mu ale nějak uprchnout, což vedlo k šíření legendy o jeho nadpřirozených schopnostech. Měl se paktovat s ďáblem, měnit svoji podobu – tu byl kočkou, psem či kozou, tu zase kládou nebo kamenem. Za pomoci magického rituálu, po pozření srdcí lidských plodů, dokázal prý být neviditelný. Ze směsi masa a tuku nemluvňat měl pro změnu vyrábět kouzelné svíčky, které mu po zapálení umožňovaly vykrádat domy, aniž by se probudili jejich obyvatelé. Ve skutečnosti byl Niersch spíše mistrem převleku. Z doznání jemu podřízených lupičů je známo, že často měnil svůj vzhled a oblečení. Jednou se přestrojil za vojáka, podruhé třeba za malomocného. Jen některé věci zůstávaly neměnné. Vždy měl u sebe velký obnos peněz, dvě nabité pistole a velký meč.

Osudnou se mu stala koupel

Niersch po úprku z vězení zamířil do Rakouska, zabil tu kromě dalších obětí také pět těhotných žen. Následně odešel do Prahy, kde měl mít na svědomí 140 lidí, včetně dalších osmi těhotných žen. Odsud se přesunul do Řezna a poté pokračoval do Norimberku. Ale to už byla definitivně poslední štace v jeho dlouhé zločinecké kariéře. Osudným se mu stalo město Neumarkt, kde se cestou ubytoval v hostinci. Po několika dnech se rozhodl, že navštíví zdejší veřejné lázně. Hostinskému proto svěřil do úschovy svoji tašku. V té době už ale byl natolik neblaze proslavený, že jeho popis koloval od úst k ústům. Měl mít znetvořené prsty a jizvu na čelisti. Místní měšťané v lázních právě ve chvíli, kdy do nich vstoupil, vedli vzrušený rozhovor na téma série vražd, které v poslední době znepokojovaly region. Jeden z nich, bednář, si všiml, že nově příchozí přesně odpovídá popisu vůdce vražedného gangu. Niersch nevěnoval okolí žádnou pozornost a nevšiml si tak, že dva z návštěvníků se nenápadně vytratili. Ti mezitím zašli do hostince a nechali si ukázat jeho věci. Hostinský jim předložil tašku, ve které našli nástroje černé magie, dle některých legend i srdíčka a končetiny zavražděných plodů. Důkazy poté předali místním úřadům a ty nařídily osmi silným mužům, aby Niersche sebrali, přivázali k vozu naloženému hnojem a přivedli k výslechu. Vrah byl podroben mučení, dokud se nepřiznal ke všem vraždám spáchaným v letech 1575 až 1581. Celkem potvrdil 520 obětí, včetně čtyřiadvaceti těhotných žen. Rozsudek smrti byl nevyhnutelný.

Poprava trvala tři dny

Poprava Petera Niersche byla aktem mimořádné krutosti. Konala se v rozmezí tří dnů, a sice od 16. září do 18. září 1581. První den vyřezávali vrahovi z těla pruhy kůže a do ran mu lili horký olej. Druhý den byl nucen sedět na mosazném koni nad otevřeným ohněm, poté mu chodidla polili horkým olovem. Třetí den byl vpleten v kolo a lámán. Nakonec jej rozčtvrtili a části těla vystavili na sloupech ve čtyřech hlavních městských ulicích.

Případ Petra Niersche je plný otazníků. Dnes se vedou spory, zda byl skutečně tak brutální, jak se psalo, nebo zda se stal obětí falešných obvinění. Někteří badatelé se domnívají, že jeho případ byl zneužit k posílení moci církve.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz