Hlavní obsah
Jídlo a pití

Malinovka: Nostalgický návrat do dětství prostřednictvím bublinek z Kolína

Foto: JillWellington/ Pixabay

Malinová limonáda patřila v minulosti k nejoblíbenějším nealkoholickým nápojům. A její obliba se před zhruba dvanácti lety vrátila. Největší tuzemský výrobce sídlí v Kolíně.

Článek

Historie limonády sahá do 11. století

Limonádové nápoje mají opravdu dlouhou historii. Vždyť první zmínku o tom, že si lidé připravovali nápoje z vody, medu a citronové šťávy najdete už v kronice perského básníka, cestovatele a filosofa Nasira Khusrawa. A ten žil už v 11. století. Postupně se začaly využívat také šťávy z dalších plodů. V Čechách se stala velmi populární malinová limonáda, které neřekne nikdo jinak než malinovka.

Jedním z největších výrobců malinové limonády v Čechách je kolínské Koli. Příběh továrny v Zahradní ulici se začal psát už v roce 1897. V roce 1912 dům s právem na výrobu sodové vody koupil Otakar Vavruška a o pár let později se v Kolíně kromě klasické sodovky začaly vyrábět také limonády, lihoviny, ocet a víno. První světovou válku podnik úspěšně přečkal a po ní dokonce vzkvétal. Jenže pak přišla druhá světová válka a po ní znárodnění.

Nevzdali to a zavedli dokonce sirupárnu

Léta budovaný rodinný podnik byl přičleněn k národnímu podniku Kolínské závody lihovarské a drožďářské. V tu dobu přestal existovat velkoobchod a ve fabrice se vyráběly jen nealkoholické nápoje. Až ke konci listopadu 1991 se sodovkárna dostala do rukou původnímu majiteli. Byla však ve špatném stavu. Rodina Vavruškova to však nevzdala. Pustila se do rekonstrukce a modernizace.

Došlo k obnově velkoobchodu a také k zavedení rozvozu zboží. Navíc vznikla vlastní sirupárna, kde vznikají originální sirupy, které se pak míchají to kolínské sodovky. Připravované jsou podle vlastních rodinných receptur. Kolínská malinovka je tak jedinečná, originální a chutná. Podle vyjádření Vavrušky pro idnes.cz jsou receptury staré několik desítek let. A jak se malinovka vyrábí?

„Výrobní postup limonády je následující: voda se zchladí ideálně na čtyři stupně a odvzdušní se. Pak se rozpráší na mlhu, do které se pak pod tlakem dodává kysličník uhličitý a sirup. Pokud se limonáda dělá tímto způsobem, bublinky nevyprchají,“ vysvětlil Pavel Vavruška pro server idnes. Kolínská sodovkárna je sice největším tuzemským výrobcem malinovky, v současné době však rozhodně ne jediným. V posledních letech vyrostla konkurence.

Malinovku vyrábí dneska kde kdo

Výrobou malinovky se dneska zabývá spousta pivovarů, které dříve odebíraly malinovku z Kolína. A najdou se tací strávníci, kteří upřednostňují jinou než kolínskou malinovku. Určitě však není malinovka jako malinovka a je třeba si dát dobrý pozor, odkud pochází. Novinky v minulosti upozornily na to, že mnohdy obchodníci z Asie skupují malinové sirupy ve velkém a pak je ředí s perlivou vodou. Často ještě nápoje doslazují umělými sladidly. A taková malinovka rozhodně nechutná nikterak retro. Vlastně takový drink ani nejde nazvat malinovkou. Je to spíš chemický koktejl. Naštěstí je málo pravděpodobné, že byste na podobnou malinovku narazily v klasické české restauraci nebo stánku s občerstvením.

Zdroj: brno.rozhlas.cz, idnes.cz, sodo-kolin.cz, novinky.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz