Článek
Ovoce, které se do horkých letních dnů prostě hodí. Meloun. Jenže některé melouny jsou opravdu velké a lidé si mnohdy nechtějí kupovat celý kus. Proto obchody často nabízejí k prodeji poloviny melounů nebo ještě menší části. To s sebou však nese značné riziko. Meloun totiž v obchodech často nesprávně skladují. A to je důležité především v letních měsících.
Pozor na nebezpečné bakterie
Bakterie jsou všudypřítomné. A pokud dojde k rozkrojení melounu, mohou se množit na jeho povrchu. A nejen to. Vzniknout mohou také přímo v dužině. To v případě, že je vystavený mimo chladicí box. A jaké bakterie vás mohou ohrozit? Podle odborníků jde především o salmonelu a shigellu. Řada epidemií salmonelózy vzniká právě z melounů z takzvaných salátových barů. Příčina? Nebezpečné bakterie vyskytující se na znečištěném neumytém povrchu melounu, které jeho vnitřek kontaminovaly při krájení. Samy o sobě by tyto bakterie ještě nebyly tolik nebezpečné, jenže v teple se množí. A čím víc jich vznikne, tím vyšší je riziko nákazy. Mnoho lidí si myslí, že bakterie se v melounu nemnoží tak rychle, protože je dostatečně kyselý. Jenže pH většiny melounů je vyšší než 5,0 a bakterie tedy i v melounu mohou poměrně nerušeně přežívat a množit se.
Co způsobuje shigella?
Co způsobí salmonela jistě všichni víte. Co však hrozí, pokud se vám do těla dostane bakterie z rodu Shigella? Shigelóza neboli bacilární úplavice. Mezi příznaky tohoto onemocnění patří křečovité bolesti břicha a vodnaté průjmy. Choroba je extrémně nakažlivá a k přenosu dochází nejen požitím kontaminovaných potravin, ale také fekálně-orální cestou. Pacient je silně dehydrovaný a může dojít až k protržení střevní stěny. Nejvíce ohrožení jsou kojenci a batolata. U nich hrozí vznik hemolyticko-uremického syndromu, kdy dochází k selhání ledvin nebo poškození dalších orgánů. Komplikace je však vzácná.
Jak tedy jíst meloun s klidem?
Vždycky si kupte celý meloun a jeho povrch důkladně omyjte. Ideální je použít kartáček a opravdu hodně vody. Používejte jen čistý nůž a čistou podložku. Naporcovaný meloun pak uchovávejte v lednici nebo v chladicím boxu. V žádném případě ho nenechávejte válet jen tak na lince v kuchyni. A pak je tu ještě jedna věc. Meloun se v létě často konzumuje na zahradních párty nebo grilovačkách. Pak je dobré jeho kousky umístit do uzavíratelné dózy a ideálně na led. Nechlazený meloun je třeba sníst maximálně do čtyř hodin. Po této době by se naporcované kousky v nechlazeném prostředí měli vyhodit. Ostatně to platí i pro další druhy ovoce, ačkoliv kyselejší druhy jsou méně rizikové.
Do melounu nevidíš. Jak poznat zralý?
Je pochopitelné, že spousta lidí si rozkrojený meloun koupí z důvodu, že do celého nevidí. Existují však znaky, jak poznat, který kousek bude zralý. Při poklepání by se měl ozvat zvonivý zvuk a stopka by měla být seschlá. Dobrý a zralý meloun váží obvykle mezi šest a deseti kilogramy. Dobré znamení je také žlutá skvrna na spodní straně melounu.