Hlavní obsah
Lidé a společnost

Krabice od bot pro děti je dáreček, který potěší třikrát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock

Chystání Krabice od bot do charitativní sbírky se pro nás stalo předvánoční tradicí. Letos jsme si s ní opravdu vyhráli a doufáme, že udělá radost.

Článek

Krabice od bot je charitativní sbírka pořádaná Diakonií ČCE, která má za cíl potěšit co nejvíc dětí žijících v tíživé sociální situaci.

Funguje tak, že prověření dobrovolníci zjistí ve spolupráci s úřady, azylovými domy, nízkoprahovými centry, terénními pracovníky a školami, kolik dětí a chudých rodin se nachází v jejich okolí, založí sběrné místo a v období od 20. 11. do 5. 12. ho otevřou pro lidi.

Dárci si na webových stránkách mohou vyhledat nejbližší volné místo ve svém okolí (nebo jakékoliv jiné), vybrat si věk a pohlaví dítěte, kterému chtějí darovat, a krabici od bot si zaregistrují. Je možné vybrat také mimořádný dárek pro maminku, tatínka nebo pro celou rodinu.

Pak naplní krabici od bot nebo jinou krabici podobné velikosti dárečky, zabalí ji do vánočního papíru, napíšou na ni věk a pohlaví dítěte, případně seznam věcí uvnitř. A zanesou ji v otvírací době do vybraného sběrného místa. Po ukončení sbírky se sběrná místa uzavřou a dobrovolníci začnou dárečky rozvážet dětem a rodinám.

Radost třikrát

Mám tenhle projekt opravdu ráda a jsem přesvědčená, že udělá radost nejméně třikrát. V první řadě dárcům, ráda nad obsahem krabice přemýšlím a pečlivě ji skládám. A když krabici nesu na odběrné místo, mám dobrý pocit, že alespoň maličko vracím vše, za co v životě mám a za co mohu být vděčná někomu dalšímu – lidem, kteří měli o kousek méně štěstí než já.

Pak když je krabice pečlivě sestavená a obsahuje užitečné nebo pěkné věci, tak věřím, že opravdu může udělat radost obdarovanému dítěti nebo rodině. A poslední, je krásné být součástí jakékoliv sbírky, věřím, že to dělá radost a dává smysl všem dobrovolníkům a pracovníkům Diakonie, kteří se na ní podílejí, i když s ní mají hodně práce a starostí.

Ale dává to signál i zbytku společnosti – nejsme lhostejní a lidé, kteří mají v životě méně štěstí, si zaslouží pozornost a podporu. O to více, když se o sbírce hodně píše.

Co zabalit dovnitř?

Jestli máte chuť se zapojit, ale jste bezradní, co do krabice zabalit, na webové stránce jsou tipy a video návody na obsah jednotlivých krabic, klidně se tu můžete inspirovat. Tradičně se daří vybrat nejméně dárků pro starší kluky, tak pokud váháte, můžete udělat radost jim. Obecně do krabice patří trvanlivé dobroty, praktické, čisté, hezké a nepoškozené věci. Nejlépe to, co by udělalo radost nám samotným.

Foto: Lucie Vanišová

Takto vypadá naše letošní krabice.

My tradičně volíme krabici od bot pro rodinu. Dovnitř jsem letos vybrali knihu, nápoje (rozpustnou kávu, čaje, granko), trvanlivé slané a sladké dobrůtky, krém na ruce, vitamíny, náušnice, a něco našeho – vlastnoručně vyráběné omalovánky, šablony pro tvoření dětmi a přáníčko z našeho papírnictví.

Pokud vás krabice od bot zaujala, máte posledních pár dnů, stále je možné si vybrat své dítě nebo třeba celou rodinu, nachystat krabici a zanést ji na sběrné místo. Sbírka běží až do 5. prosince, poté se sběrná místa uzavřou a dobrovolníci začnou dárečky rozvážet rodinám.

Přispět finančně je ale možné celoročně v části projektu nazvané Krabice online, kde se vybírají peníze na zážitky rodičů s dětmi, podpůrné služby, prázdninové tábory a výlety, kroužky, vzdělávání a rozvoj, psychologickou pomoc pro děti, podporu azylových domů a další přímou pomoc pro děti v tíživé sociální situaci.

Každé sběrné může mít trochu jiné podmínky a jinou otvírací dobu, některá nabízí i možnost zaslat dárek poštou nebo do Zásilkovny, jiná obsah před zabalením kontrolují. Je dobré si přečíst další informace u konkrétního sběrného místa.

Anketa

Zapojujete se rádi do sbírky Krabice od bot?
Ano, moc rád/a, mám to jako předvánoční tradici.
43,1 %
Letos jsem se zapojil/a.
20,3 %
Letos se nepřidám.
3,5 %
Slyším o tom poprvé.
33,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 202 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz