Hlavní obsah
Lidé a společnost

Lidská kreativita v nenávisti nezná hranic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock

Když máme vymyslet řešení problému v práci, nebo jít řešit trable v osobním životě, inspirace by se v nás nedořezal. Ale jakmile dojde na urážky, povyšování se, rychlé soudy a knížecí rady, stávají se z nás mistři a kreativní nápady sypeme z rukávu.

Článek

Sdílení a tvorba na internetu má spoustu výhod. Ale i obrovskou nevýhodu. Pověsit své myšlenky, zážitky a tvorbu na internet je jako stoupnout si nazí do výlohy, která nemá sklo. Každý, kdo jde okolo, si může beztrestně plivnout.

Nenávistné komentáře jsou odvrácenou stranou, na kterou si v online světě nemůžu zvyknout. A možná si nezvyknu nikdy. Stále dokola mě překvapuje, jakou kreativitu dokážou lidi vyvinout, když přijde na nenávistné diskuze. A také, pod jakými texty a příspěvky se objevují.

Stává se, že čtu hnusné věci pod obsahem, u kterého jsem přesvědčená – tohle je tak hezké téma a hezky zpracované, tady nemůže nikdo nic vyčíst, pohádat se, najít na tom nic špatného. A vždycky mě překvapí – ano může. Kreativita v nenávisti zřejmě nezná hranic.

Balíčky chodící frustrace

Jako bychom v naší zemi byli jen balíčky chodící frustrace. Možná jsme zvyklí jednat bez laskavosti a respektu, protože s námi samotnými tak bylo nakládáno.

Anebo možná radíme druhým lidem, co mají dělat, urážíme je a povyšujeme se na ně, protože si sami nevíme rady nebo svoje problémy neřešíme, zapíjíme je pivem nebo zajídáme cukrem.

Protože lidi, kteří opravdu dělají věci, vyvíjejí se, hledají cesty a učí se, tak nemají potřebu urážet ostatní, kteří dělají chyby a na své cestě nejsou ještě tak daleko. Ví totiž, že každý krok vpřed je zatraceně těžký a místo urážek si zaslouží ocenění.

Když čtu hnusné diskuze, je mi vždycky smutno. Nechápu, proč vznikají. Proč někdo tráví čas tím, že pečlivě sepisuje snůšku nenávisti?

I nesouhlas lze říct slušně. A hlavně, je vůbec třeba ho někomu nutit? Proč si myslíme, že musíme mít názor na cizí lidi a na všechno, i na témata, o kterých rozhodně mnoho nevíme, a každému ho vnucovat?

Uklidňující čísla

Co mě uklidňuje, je vidět čísla. Když článek četlo téměř 4 000 lidí a je pod ním 5 nenávistných komentářů, znamená to, že jen každý 800. člověk měl potřebu jít napsat něco hnusného. To je dobrá zpráva, možná to není s námi tak špatné.

Na druhou stranu je náročné, že tato čísla nejsou na první pohled vidět, a snadno můžeme nabýt dojmu, že jsou nenávistní na síti všichni. Přestože tvoří jen zlomek. Většina lidí obsah jen zkonzumuje a bez reakce se přesune dál.

Tak jako tak, je dobré nezapomínat na jednu maličkost. Řada stránek a sociálních sítí vyžaduje přihlášení a na internetu nejsme ani náhodou anonymní. Nezáleží na tom, komu a proč píšeme komentáře na síti. Naše komentáře vypovídají nejvíc o nás a jsou naše vizitka, která na síti bude viset už napořád. Tak važme slova.

Anketa

Obtěžujete cizí lidi na internetu nenávistnými komentáři a knížecími radami?
Ano, pravidelně, je to můj koníček.
2,2 %
Občas ano.
2,8 %
Ne, nesnáším to, a tak to nedělám ani cizím lidem.
89 %
Nechce se mi nad tím přemýšlet.
6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 319 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz