Hlavní obsah
Zdraví

Rady „nežer a cvič“ většině lidem s nadváhou jen škodí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ECPO Media/Jorge Fernandez Ruiz

O obezitě máme malé povědomí, v některých směrech dokonce nedostatek základních informací. Důležité je mluvit o tom, jaký má obezita vliv na naše zdraví, a také co lidé s kily navíc zažívají.

Článek

Doposud jsem o tématu obezity měla jen matnou představu, ale před pár dny jsem byla na diskusi s odborníky ke Světovému dni obezity. A dozvěděla jsem se důležité věci – obezita zdaleka není jen estetickou záležitostí a může vést k rozvoji těžkých zdravotních problémů i k předčasnému úmrtí.

Někteří odborníci mluví o pandemii obezity. Když jsem viděla čísla ze statistik, musela jsem jim dát za pravdu. Několik čísel pro představu od Světové federace pro obezitu (World Obesity Federation) a z diskuse s odborníky ke Světovému dni obezity:

  • V důsledku nadváhy nebo obezity zemře ročně na celém světě nejméně 2,8 milionu lidí.
  • Těžká obezita zkracuje průměrnou délku života o deset let a obezita je celosvětově pátou nejčastější příčinou úmrtí.
  • Jen v Evropě se předpokládá, že do roku 2030 bude obézní více než 50 % populace a v některých evropských zemích bude mít až 89 % obyvatel nadváhu nebo obezitu.
  • V České republice je 5,4 milionu lidí s nadváhou nebo obezitou. Samotnou obezitou trpí pětina české dospělé populace, z toho více než 150 tisíc lidí trpí těžkou obezitou.

Děsivá čísla a málo informací

Překvapilo mě, jak jsou tato čísla alarmující a zároveň, jak málo se o onemocnění ví. Světová federace pro obezitu tvrdí, že národní opatření k řešení problému obezity jsou velmi nekonzistentní, takže dohledávání informací zůstává na samotných lidech.

Problémem je, že přestože je téma zdravého stravování v médiích velmi oblíbené, málo narážíme na tvrdá data a spolehlivé informace. Mnohem častěji narážíme na tipy na zázračné diety, které slibují snížení váhy za pět dní a podobná „snadná a bezbolestná řešení“, která ve výsledku vedou k jojo efektu, začarovanému kruhu hubnutí a opětovného přibírání a narůstající bezradnosti lidí s kily navíc.

Tyto články navíc podporují dojem, že si každý člověk může za svou váhu sám a že se nejedná o komplexní problém celé populace. Zdaleka to tak není, a někdy k obezitě přispívají i zdánlivě nesouvisející vlivy. Co všechno má vliv na rozvoj obezity, jsem popsala ve svém nedávném článku.

Jak v debatě vysvětlila novinářka Zdena Lacková, lidé cíleně vyhledávají rychlá a snadná řešení, a kritické myšlení zpravidla zapojují až ve chvíli, kdy je trápí už konkrétní zdravotní problém. Obecně čtenáře lákají hlavně „bizáry“ a mnohem častěji na takový obsah také klikají.

Bolestivé stigma

Překvapil mě také pohled očima člověka s nadváhou. Besedy se účastnila zpěvačka Ridina Ahmedová, která řeší kila navíc celý život a upřímně vyprávěla o svých zážitcích a pocitech. A také o pocitech svých posluchaček. Natáčela podcast Sádlo na Radiu Wave o společenském tlaku na ženský vzhled a jedná se očividně o citlivé téma, protože jí přišly stovky odpovědí a příběhů.

A byly to dost bolestivé příběhy. V naší společnosti považujeme komentování těla za běžnou součást konverzace a často máme navíc pocit, že naším názorem druhému člověku pomáháme.

Prohlášení „nežer a cvič, jsi jen líná, nějak jsi přibrala, měla bys zmenšit tu pneumatiku na břiše“ jsou bohužel zcela běžné nevyžádané rady, které lidé s kily navíc slyší i ve vlastních rodinách.

Tyto nevyžádané rady ani nenávistné odsuzující komentáře naprosté většině nemocných nepomáhají, ale naopak je hodí „dolů“ a zhoršují psychický stav. Toto bylo jasně ověřeno výzkumy, upřesnila psycholožka Tereza Jirotka Beníčková v diskusi. Budí v nich pocit, že jsou méněcenní a nedostateční, a pak to má vliv na duševní zdraví, také na jejich rozhodování.

Například žena zůstává s partnerem, který si jí neváží a chová se k ní špatně, má problémy otěhotnět, protože se bojí přibrat. Anebo se lidé vyhýbají návštěvám lékaře a věnují se méně pohybu, aby nemuseli poslouchat další nepříjemné komentáře na své tělo.

Plně souhlasím s tím, co paní Ahmedová na toto téma řekla. „Každý člověk si zaslouží respekt bez ohledu na to, jak vypadá. Moje tělo je moje a nesu si za něj zodpovědnost. Když se druhého člověka neptám na názor, tak ho asi nepotřebuju vědět. Šikana kvůli nadváze je nezdravá stejně jako extrémní body positivita. Ideál je body neutralita, kdy vnímáme tělo jako naši součást, která má i jiné funkce než jen vzhled. Nese nás životem. Je třeba ho sundat z piedestalu a vrátit ho do kontextu našeho života, nejsme jen tělo. Jsme souborem naší historie, vlastností, věcí, co umíme a máme rádi.“

Paní Ahmedová na základě svých zážitků a odezvy od lidí založila projekt Moje tělo je moje, který má za cíl měnit zažitý body shaming ve společnosti. Myšlenkami projektu je, že si každý člověk zaslouží respekt bez ohledu na to, jak vypadá, má zodpovědnost za své tělo a nemá povinnost vyhovovat představám jiných lidí. Projekt sdílí osobní příběhy a přináší workshopy do škol, které se zaměřují na prevenci body shamingu a mají děti a mladé lidi motivovat k hlubšímu zamyšlení. Cílem je motivace a empatie – body shamingu se nebudeme dopouštět ani ho tolerovat, protože jsou pro nás důležité určité osobní i mezilidské hodnoty.

Zdroje: Diskuse s odborníky ke Světovému dni obezity 4. 3. 2023 pořádaná společností STOB (záznam zde), studie OECD Health Policy Study: The Heavy Burden of Obesity, The Economics of Prevention, projekt Netloustneme.cz, tisková zpráva Světové federace pro obezitu ke Světovému dni obezity, projekt Moje tělo je moje

Anketa

Setkali jste se s nepříjemnými poznámkami kvůli své váze?
Ano, zažila/a jsem poznámky na své tělo, a také občas komentuji cizí těla.
56,8 %
Ano, vyslechl/a jsem si poznámky na své tělo a cizí těla nekomentuju.
30,8 %
Nemám s tím zkušenost.
12,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3866 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz