Hlavní obsah
Umění a zábava

Ztratit se mezi barvami, čárami a příběhy. Festival LUSTR mě naplnil emocemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lucie Vanišová

Dům s podivnými obyvateli Mikuláše Kalného

Moc ráda chodím na výstavy umění, protože mě dokážou vtáhnout a vyprázdnit hlavu. Šla jsem poprvé na festival ilustrace a komiksu od tvůrců z celého světa a byl to super zážitek.

Článek

Festival LUSTR 10 mě pohltil pestrou směsí barev, čar, různých stylů, formátů a médií, na která umělci přenesli svou kreativitu. Od maličkého domečku s hmyzími či ptačími obyvateli vystříhaného z papíru (detail vidíte v úvodní fotce), až po rozměrné malby, nástěnné série barevně sladěných komiksů, infografiky o vztazích, barevné ptáky visící ze stropu mezi diváky nebo transparenty s provokativními hesly k zapůjčení. Festival LUSTR je pastvou pro oči a nabízí mnoho podnětů pro vaši zvědavost a kreativitu.

Všechna umělecká díla mají jeden společný cíl – vyprávět příběh a naplnit diváka emocemi. U některých děl bylo poselství jasné, jiná jsem nepochopila a jen jsem si užívala barevnost nebo uměleckou techniku, kterou byla vytvořena.

Foto: Lucie Vanišová

Komiksy Štěpánky Jislové a dalších umělců

Festival ale není jen o vystavených obrazech a instalacích, ale také o doprovodném programu, workshopech a setkávání se s lidmi.

Vzduch je všude stejný

Největším zážitkem pro mě byla komentovaná prohlídka části výstavy Tomski&Polanski, kterou uspořádali k výročí 10 let od založení svého „čtyřrukého“ ilustrátorského studia. Jejich tvorba je plná příběhů, sportu, skrytých symbolů, buclatých postaviček, humoru, výrazných barev a textur. A vytištěné na velkých plátnech vypadají jejich ilustrace opravdu působivě.

Kromě toho, že jsou Ilona Polanská a Lukáš Tomek velmi úspěšní a známí u nás i v zahraničí, s jejich ilustracemi se můžete potkávat na stránkách magazínu Reportér, v aplikaci zaměstnaneckých benefitů Benefit Plus, nebo na obálkách knih Ladislava Zibury, byli milí a otevřeně sdíleli zážitky a zkušenosti ze své kreativní cesty.

Foto: Lucie Vanišová

Úžasně barevné ilustrace Tomski&Polanski

Uvízlo mi v hlavě pár myšlenek a optimistických postrčení. Oba dva vysvětlili, že na studiích zjistili, že to, co studují, vlastně dělat nechtějí, že chtějí prostě kreslit, co je baví. A chtějí to dělat jako full-time práci, ne po večerech po směně v IKEA. Začali na své vysněné kariéře pracovat, když jejich spolužáci seděli v hospodě, nechali je studovat na škole a sami dřeli. Šlápli do toho naplno. Zvolili si neobvykle znějící název Tomski&Polanski, který zákazníky tak mátl, že i ti čeští jim psali poptávky v angličtině, a vytvořili sérii designů neexistujících produktů, které vystavili na internet.

Začaly jim chodit první objednávky a nejdříve brali vše. Pouštěli se do velkých šílených projektů, pomalovali 3metrovou zeď, pokreslili kamarádovi kolo, mikrotužkami shrbení nakreslili 5metrový obraz pro hotel, který se následně rozstříhal a sahal přes 5 pater, ilustrovali rozsáhlou marketingovou kampaň pro film Grand hotel Budapešť, o které si nejprve mysleli, že je to vtípek jejich kamarádů, protože režiséra filmu obdivovali a měli z nabídky spolupráce velký respekt.

Na takto ambiciózních projektech se naučili řemeslo a téměř se přestali bát. Když jim dnes přijde poptávka na pokreslení zdi v místnosti, obálky knihy nebo velké marketingové kampaně, téměř je to nechává chladnými, až na malinký respekt z bílého plátna před první čárou. Protože když začínali na 3metrové stěně a spolupracovali na kampani pro film oblíbeného režiséra, už je moc věcí nerozhodí.

Lukáš Tomek toto shrnul i pro další lidi, kteří třeba taky chtějí tvořit něco svého. Na Zemi je všude vzduch stejný, všichni jsou to jenom lidi. Tak se nebojte je oslovit, dělat věci, přijmout nabídky, u kterých intuitivně cítíte, že je to ono. Tomski&Polanski to tak prý dělají a dovedlo je to k zábavné práci a příjemným lidem.

Pokud vás článek nalákal a máte chuť festival vidět anebo si zajít na kreativní workshop nebo křest knihy Štěpánky Jislové, je to možné do úterního večera (26.9.). Festival probíhá v pražské holešovické tržnici.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Tomski&Polanski

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz