Hlavní obsah
Sport

Čeští atleti pro OH v Paříži a jejich šance

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: ČAS - Soňa Maléterová, foto se souhlasem organizace

foto: ČAS - Soňa Maléterová, ME v Římě 2024

Na olympiádu do Paříže se kvalifikovalo celkem 30 českých atletů. To je o dva více než do Tokia, s čímž může panovat spokojenost. Tím spíš, že počty startujících se spíše snižují.

Článek

Předně je třeba říct, že už jen samotná kvalifikace na olympiádu není nic lehkého a je úspěchem, konkurence ve všech disciplínách je opravdu veliká, atletiku provozuje po fotbale prakticky nejvíc zemí na světě. Myslím si tedy, že by byla škoda, aby se na OH neposílal někdo, kdo si účast vybojoval, jen proto, že nemá šanci na medaili.

Ostatně řada našich atletů je opravdu mladých a perspektivních a právě účast na olympiádě pro ně může být velkým impulzem a motivací do další přípravy a inspirací pro růst jejich výkonnosti.

Je pravda, že pro některé atlety je už samotná účast velkým úspěchem a dá se říct za odměnu, a nedá se od nich čekat, že výsledkově zazáří. Na druhou stranu, ani tito atleti to rozhodně nemají zadarmo a museli vyvinout spoustu úsilí k tomu, aby se dostali tam, kde aktuálně jsou. A myslím si, že ani jeden z kritiků jejich účasti (argumenty typu - nemají žádnou šanci, jedou jenom na výlet) by nechtěl podstupovat to, co je pro ně denním chlebem v přípravě.

Zkusme se podívat podrobněji na šance naších reprezentantů. Dobrým vodítkem k poměřování jejich šancí jsou výkony z posledních OH v Tokiu.

muži:

200 m - Macík, Němejc, Kubelík - všechno mladí, perspektivní kluci, postupový čas na semifinále bude cca 20,50. Zhruba na podobný čas mohou cílit i naši reprezentanti. Nejlépe je na tom aktuálně asi Němejc. Finále je nereálné.

400 m - Krsek - tuto sezónu začal nadějně v zimě, ale už halové MS nebylo nic moc, v létě začal slušně, ale pak bojoval s nemocí. Aby postoupil z rozběhu, bude muset běžet na úrovni svého osobního rekordu. Můj tip je, že skončí v rozběhu.

800 m - Duchycha - naše velká naděje, především do budoucna, Teprve 18letý atlet, který už překonal seniorský český rekord. Podle mého už má teď na to, aby se prosadil do semifinále a možná nebude daleko ani od finále.

400 m př. - Müller - v letošní sezóně nezačal úplně nejlépe, ale postupně se zlepšoval a na konci června překvapil velkým osobákem. Na semifinále by mít měl, pokud by chtěl postoupit do finále, potřeboval by ze svého osobáku ještě tak dvě desetinky srazit

3000 m př. - Habarta - proklouzl na OH doslova s odřenýma ušima. Je to ovšem mladý atlet, který letos udělal velký progres. Na finále to tentokrát ještě nebude, ale už samotná účast je úspěchem.

dálka - Juška, Meindlschmid - Juška je zkušený reprezentant, v této sezóně se ale trápí, na OH se dostal díky loňským výkonům, zůstane v kvalifikaci. Meindlschmid je naopak velmi mladý, 18letý atlet, finalista ME a talent. Uvidíme, jak zvládne první velký světový start, mohl by se pohybovat někde na hraně postupu z kvalifikace, umístění mezi 10.-15. místem.

tyč - Ščerba, Holý - dva mladí atleti s perspektivou, postupně se zlepšují, finalisté ME. Výkonnost na výraznější úspěch zatím nemají, Ščerba by se mohl pohybovat na hraně postupu z kvalifikace, ale musí závodit zároveň na hraně svých možností. Holý patrně skončí v kvalifikaci.

výška - Štefela - perspektivní atlet, který se výrazně zlepšil v této sezóně. Měl by mít na kvalifikaci do finále. Mohl by se vejít i do první osmičky, medaile bude viset příliš vysoko pro něj.

kladivo - Myslyvčuk, Hájek - Myslyvčuk je původem Ukrajinec, výkonnost předvádí solidní a mohl by útočit na postup z kvalifikace, u Hájka by byl postup příjemným překvapením. Na nejlepší finálovou osmičku to stačit ovšem nebude ani v jednom případě.

koule - Staněk - zkušený reprezentant, který ovšem poslední roky bohužel spíš bojuje se zraněními než se soupeři. Je otázkou, do jaké míry bude schopen se dát dohromady. Obávám se, že buď uvízne už v kvalifikaci nebo nepostoupí do užšího finále.

oštěp - Vadlejch - naše hlavní atletická hvězda, zlatý z ME, medaile už má z OH i z MS. V Paříži favorit na medaili a je jasné, že po stříbru z Tokia a letošním evropském zlatu bude chtít získat zlato i z olympiády.

ženy:

100 m - Maňasová - na poměry české atletiky výborná sprinterka, pokud předvede, co umí, tak by mohla postoupit do semifinále, tam skončí.

400 m - Vondrová, Petržílková, Lurdes Gloria - Petržílková má zatím spíše slabší sezónu a mohla by být někde na hraně postupu do semifinále. Vondrová je po zdravotních problémech a je otázkou, jak na tom bude s formou. Na semifinále by mít měla, na finále to nebude. Lurdes Gloria - další z mladičkých talentů, zazářila už na ME v Římě čtvrtým místem. Na finále je ale třeba běžet pod 50 s, a to asi zatím není v jejích silách.

1500 m - Sasínek Mäki - kvalifikovala se na základě loňských výkonů, letos z formy, rozběh pro ni bude konečná.

400 m př. - Jíchová - velmi dobře zazávodila letos na ME, kde si posunula osobní rekord. Semifinále by měla dát s jistotou, pokud by chtěla proklouznout až do finále, musela by osobák ještě o pár desetinek zlepšit.

maratón - Hrochová, Stewartová - na rozdíl od jiných atletických disciplín je zde pole startujících relativně široké, umístění v první dvacítce je nereálné.

výška - Hrubá - naše někdejší juniorská hvězda, která zatím ty naděje v seniorském věku nenaplnila. V ideálním případě může výsledkově uzavírat finálovou dvanáctku.

tyč - Švábíková - stále mladá atletka, která se zvolna zlepšuje. Ve finále by chybět neměla, tipuju ji někde na hraně nejlepší osmičky, medaile se budou ovšem rozdělovat na výškách mimo její dosah.

oštěp - Ogrodníková, Sičaková - Ogrodníková by se mohla dostat do finále, ale do užšího už nejspíš ne, Sičaková skončí v kvalifikaci.

mix:

chodecká štafeta - Martínková, Hlaváč - postoupili jako poslední z 25 týmů, takže první dvacítka by byla jistě úspěchem.

Jen těsně pod čarou pak skončili diskař Bárta a desetibojař Stráský. Přitom Bárta se svou aktuální formou mohl bojovat o účast ve finále.

Ne vše se zcela povedlo, co se kvalifikace štafet týče, tak myslím, že nemají naši činovníci čisté svědomí. Nejdřív jsme podcenili přípravu na bahamskou kvalifikaci a tam jsme v žádné ze štafet neuspěli, a poté jsme složili jen rezignovaně ruce do klína a o to kvalifikovat se časem jsme se ani nepokusili. A to přitom především ženská čtvrtkařská štafeta měla finálový potenciál. To je velká škoda, zahodit takovou šanci. A přitom zrovna štafety jsou velmi atraktivní disciplínou, takovým kořením atletiky.

Blíž se k tomu vyjadřuji a vysvětluji situaci zde (v té době ještě s nadějí, že se najde vůle se situací něco udělat):

Nicméně přeji všem kvalifikovaným atletům, aby předvedli výkon na hranici svých možností, mohli být sami se sebou spokojeni a dobře reprezentovali naši republiku.

Tak, snad naši reprezentanti dobře vyladí svou formu a třeba ještě překonají můj odhad, což je 1 medaile, 2-4 další umístění do 8. místa, a dalších cca 5 umístění do první patnáctky. Držme jim palce, budou to potřebovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz