Hlavní obsah
Sport

Hrubka rozhodčího - Němci měli hrát od 6. min v 10 a podprůměrný Ronaldo

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vienna Reyes, Unsplash.com

EURO 2024 ve fotbale pokračovalo prvními dvěma čtvrtfinálovými zápasy. Nebyla to tak úplně oslava fotbalu, týmy hlavně myslely na to, aby neudělaly nějakou chybu, ale i tak se bylo na co dívat.

Článek

Tak zatím mohu říci, že mi moje prognózy ohledně čtvrtfinále vychází, možná jsem si měl vsadit. Viz můj článek před zahájením čtvrtfinálových soubojů.

Je tedy pravda, že to v obou případech bylo těsné a mohlo to dopadnout i opačně. Nicméně chci se k oběma utkáním vrátit konkrétněji.

Německo - Španělsko

První věc, která se potvrdila, a to ještě víc, než jsem čekal, byla špatná práce rozhodčího. Naprosto zásadními pro celý vývoj zápasu bylo prvních šest minut duelu, kdy německý fotbalista Toni Kroos vyrobil dva jednoznačně „žluté“ fauly a rozhodčí v prvním případě jen písknul faul, v druhém pak dokonce ani faul neviděl. Sudí zjevně neměl koule na to, aby po pár minutách hry vyloučil domácímu týmu hráče a tím zcela selhal a napravit už to nešlo. Srovnejme si to s vyloučením Baráka proti Turecku. Není v tom žádný rozdíl, jedině v tom, že Kroos byl domácím reprezentantem a slavným fotbalistou. Taková je zkrátka fotbalová spravedlnost, bohužel.

Všechno ostatní, co se dále dělo, bylo samozřejmě zásadně touhle chybou poznamenáno a sotva by se stalo. Potvrdilo se to, že Španělé jsou lepší v individuální práci s míčem, že si s ním víc rozumí. Na druhou stranu Němci, především pak za nepříznivého stavu, tento drobný handicap doháněli velkou bojovností, podpořenou sebevědomím. Němci jsou tím ostatně známí, tímto stylem dokáží vytvořit tlak na jakékoliv světové mužstvo.

Rozhodčí, smutná postava tohoto duelu, pak patrně odpustil Španělům penaltu, i když je pravda, že ani VAR nezasáhl. Každopádně to byla přinejmenším sporná situace. A když to srovnám s tím, za co se kopala penalta proti Dánům, kdy se jednalo o mnohem menší provinění, míč jen škrtal prsty, tak musím říct, že mi zde chybí nějaký jednotný metr. Domnívám se, že šlo ze strany rozhodčího především o kompenzaci za nevyloučení Kroose. Ale do takových situací by se rozhodčí vůbec dostávat neměl.

Nakonec tedy zvítězila spravedlnost a Španělé postupují.

Francie - Portugalsko

U tohoto zápasu jsem nečekal, že se bude jednat o nějaký brankostroj, ale přece jen jsem si myslel, že se konečně prosadí Francie gólem ze hry. To se tedy nestalo a souboj byl vyrovnanější, než jsem čekal. Proč?

Odpověď je celkem jednoduchá. Za prvé, jak si mohli diváci všimnout, Portugalci sice opět nasadili Ronalda, který opět vůbec neslezl z trávníku, jenže své akce přes něj nehráli. A to tak důsledně, že na něj prakticky nešel žádný centr. Když se k něčemu dostal, tak to vesměs byly jen nějaké odražené míče. Podle mého to bylo tak okaté, že to musel být záměr, v týmu musí být kolem Ronalda napětí, všichni cítí, že na to nemá, že s ním na trávníku je to jako když hraje jen 10,5 fotbalistů. Ronaldo akce nevymýšlí, nerozehrává, je pomalý a ve střelbě neúspěšný. Proti Francii se pouze jednou dostal do dobré pozice, ale vysloveně míč zakopl. Akorát si občas lehne, aby naivně usiloval o faul na svou osobu. A dělá hloupá teatrální gesta a nebo ukazuje, jaké že to má vypracované břišní svaly. A je patrně jediným na hřišti, komu nedochází, že je doslova marný a okolí se mu to jen bojí říct. Sebereflexe ale je to poslední, co by Ronaldo v sobě měl.

Ovšem posadit Ronalda na lavičku náhradníků nebo ho do reprezentace dokonce nevzít, to pro trenéra Portugalska může být dost nebezpečné. Něco o tom ví bývalý trenér Santos, který takhle nechal mimo sestavu Ronalda v osmifinále MS a už trenérem není. A přitom se nedá říct, že by měl vysloveně špatné výsledky, dovedl Portugalce k titulu z ME a na MS v Kataru alespoň do čtvrtfinále. Přesto se musel poroučet.

Za trenéra Martineze, který se nechal slyšet, že je Ronaldovým fanouškem, to je úplně jinak. Cristiano je nasazen do zápasu vždy a na trávníku je vždy tak dlouho, jak sám uzná za vhodné. Přesto, že je nejhorším mužem na hřišti, třeba jako v souboji proti Francii, nepřichází v úvahu, že by byl střídán. Tentokrát byli v televizním studiu příčetnější hosté a všichni se shodli na tom, čeho jsem si už dříve všiml, že Ronaldo na fotbal na nejvyšší úrovni už zkrátka nemá.

Ale abych se vrátil k zápasu. Druhým důvodem, proč nepadla ze hry žádná branka je to, že zatímco Portugalci mají svého Ronalda, tak Francouzi aktuálně mají svého Mbappého. Až nezdravě často se hraje finálně všechno přes něj, kolikrát je jiný hráč v lepším postavení a stejně zahraje raději míč na Mbappého. A ten, při vší úctě k němu, nemá zdaleka takovou hvězdnou formu jako na MS. Samozřejmě, může to být i tím zraněním, které na ME utrpěl, to člověku nepřidá. Každopádně se ale nemůže trefit a Francouzi by udělali lépe, kdyby se nespoléhali jen na něj. On sice nehraje špatně, udělá pro tým dost práce, ale coby střelec zatím selhává.

Těším se na zbylé dva zápasy čtvrtfinále a uvidíme, co nás čeká.

zdroje:

https://www.eurofotbal.cz/

https://www.sport.cz/sekce/fotbal-31

přenosy ČT

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz