Hlavní obsah
Sport

OH Paříž - česká výprava stále víc míří k historickému neúspěchu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vikash Jasani, Flickr.com

Čekání na českou medaili se i nadále protahuje. Ani pátý den nám nepřinesl úspěch. Vystoupení našich reprezentantů na těchto hrách tak stále víc zavání pěkným průšvihem. Dočkáme se vůbec medailí?

Článek

Takže závod v triatlonu se nakonec konal. A dokonce hned oba dva, jak ženský, tak později mužský. Doufejme jen, že si účastníci těchto závodů domů neodvezou i nějaký nežádoucí suvenýr, z vody v Seině. Naše Kuříková zaznamenala progres oproti Tokiu, kde skončila na 30. místě, v Paříži byla už 29. Pokud se bude i nadále takto posouvat, tak zhruba za 100 let by mohla získat medaili. Mezi muži se mezi více jak 50 startujících ani žádný Čech nedostal. Vzhledem k české tradici triatlonu je to velmi smutné vysvědčení.

Jinak dramatický závod byl především v kategorii mužů. Dlouho to vypadalo, že vyhraje Wilde z Nového Zélandu, který vbíhal ještě do posledního kola se slušným náskokem. Nakonec ale těsně před cílem mu natolik došlo, že přes něj přefrčel Angličan Yee a získal zlato. Novozélanďan byl rád, že uhájil alespoň stříbro. Jen škoda, že ten dramatický závěr režie přenosu prakticky promeškala.

V lukostřelbě začaly dnes vyřazovací kola soutěže jednotlivkyň. Horáčková jako úřadující mistryně světa vyhrála první kolo, ale vzhledem k mizerné kvalifikaci na ni v boji o postup do nejlepší šestnáctky čekala jedna z největších favoritek z Koree. Dopadlo to tak, jak se čekalo. Loňský zázrak z MS se nekonal a Češka celkem jasně prohrála. Takže to máme další zmařenou šanci na medaili, ke které bylo opravdu hodně daleko.

V libovolné malorážce jsme měli dvě naděje, Petr Nymburský a Jiří Přivratský, oba patřili mezi favority disciplíny. Přívratský se jako úplně poslední dostal se štěstím do finálové osmičky, uvidíme, co ve finále dokáže. Nymburský se do finále těsně nedostal, o jediné místo. Zatím jsme stále ve střelbě bez medaile, tak snad by to mohlo konečně vyjít.

Doslova šok jsme prožili v kanále pro vodní slalom. Satková, vítězka kvalifikace, a vítězka i semifinále, vyrazila na svou finálovou jízdu jako poslední. Pokud by předvedla čas jako v semifinále, kdy jela na jistotu a lehce zadrženě, s přehledem by získala bronz. Ve finále to ale bohužel vypadalo jako kdyby za sebe nechala jet závodnici z Filipín. Od samého začátku bylo všechno špatně, Satková tak patrně zajela v tu nejméně vhodnou chvíli nejhorší jízdu celé sezóny. Zachrání čest našeho vodního slalomu alespoň Prskavec?

To, co chybí naší reprezentantce, to má naopak v sobě Jessica Fox. V tu pravou chvíli předvede ten nejlepší výkon. Co je platné, že ve světovém poháru jí naposled Satková porazila? Australanka se předvedla jako pravá šampiónka a má na těchto hrách už druhé zlato. Bronz získala Američanka, přesto, že nejela dobrou jízdu, udělala dost chyb, ale nebyly tak fatální jako u ostatních. Nicméně, za takhle slabou jízdu brát medaili, to snad ještě na OH nebylo.

Další ostudu si uřízl náš judista Klammert, který prohrál s domácím judistou. Přitom se nejednalo o žádnou hvězdu, ale mladého kluka, co by se na OH ani nedostal, nebýt domácím reprezentantem. Ale na Klammerta i jeho výkonnost stačila. Náš judista byl totálně pasivní a po zásluze za to dostal tři tresty a byl vyřazen. Opět se potvrdilo, že jediný judista, který je schopen vyhrát nějaký duel na olympiádě, je Krpálek.

Iveta Miculyčová v BMX freestyle se úplně neztratila, skončila šestá. Na to, aby šla na medaili, by musela zajet svou životní jízdu a na to zkrátka nebylo. Nicméně, pořád je to při té bídě jeden z nejlepších českých výsledků.

Jinak tato disciplína, zvláště pak v mužském podání, je pořádná show a finále stálo za to. Zlato v mužích získal reprezentant Argentiny, který předváděl, alespoň v očích laika jako jsem já, neskutečné kousky.

Tereza Švábíková v badmintonu, celkem podle očekávání, prohrála s favorizovanou soupeřkou z Indonésie, a je z další účasti na hrách vyřazena. Hlavně, že je spokojena s tím, jak zahrála.

Docela senzační výsledek měla soutěž v trapu žen, kde zvítězila reprezentantka Guatemaly, a to dokonce s takovým náskokem, že o jejím vítězství bylo rozhodnuto už 4 terče před koncem. Jedná se o historicky první zlatou medaili z OH pro Guatemalu, asi na její počest zavedou nový státní svátek. To se stalo na Bermudách po OH v Tokiu, kde jejich triatlonistka Duffy získala zlato. Ta letos už tak úspěšná nebyla, musela se spokojit s pátým místem.

V plavání nás reprezentovala Kristýna Horská, mistryně Evropy na trati 200 m prsa z letošního roku. Jen s odřenýma ušima postoupila jako poslední do semifinále, kde pak skončila s druhým nejpomalejším časem ze všech, na hony vzdálenému jejímu českému rekordu. Přesto, jak jsem se dozvěděl, i ona byla se sebou, těžko pochopit proč, spokojená.

Plavecká finále měla punc výjimečnosti. Sarah Sjoestroem ze Švédska vybojovala své druhé zlato na OH, po osmi letech, i když nebyla v roli favoritky. Katie Ledecky získala díky 1500 m volný způsob už sedmou individuální zlatou medaili na OH, to je tedy sbírka. Famózní výkon předvedl ve finále 100 m v.zp. Číňan Pan, který vytvořil první plavecký světový rekord, a to hned o celé čtyři desetiny.

Historii přepisuje i domácí hvězda Leon Marchand. Po jasném vítězství na polohovce v předchozích dnech, dokázal v pátém plaveckém finálovém bloku získat během dvou hodin další dvě zlata. Nejdřív vyhrál 200 m motýlek před velkým soupeřem Milakem z Maďarska, pak si poradil se soupeři i na 200 m prsa (v tak odlišné disciplíně!), kde byl jeho hlavním soupeřem Australan Stubblety-Cook.

V plážovém volejbale zatím dobře prochází soutěží naši mistři světa Perušič, Schweiner, postup ze skupiny už mají jistý. Naopak, naše ženy prohráli i druhý duel ve skupině a budou muset pořádně zabojovat, pokud budou chtít postoupit do play-off.

Česko musí doufat, že naši medailovou bilanci aspoň trochu spasí tenisové čtyřhry. Do turnaje vstupovaly čtyři české páry a všechny jsou stále ve hře. Pavlásek s Macháčem jsou už v semifinále, stejně tak mix Siniaková, Macháč. Stále se v turnaji drží i obě ženské dvojice, ty jsou zatím ve čtvrtfinále, Krejčíková se Siniakovou podle předpokladů, Muchová s Noskovou značně překvapivě, když přešly přes nasazené americké jedničky.

Bohužel, ve dvouhře už jsme definitivně skončili, poslední naděje Krejčíková vypadla se Slovenkou Schmiedlovou, pro kterou je to seznační, životní úspěch. Prohru Krejčíkové můžeme přičíst její vyčerpanosti, škoda, soupeřka byla rozhodně hratelná.

Z dalších zápasů je zajímavá prohra Rusa Medveděva, který patřil mezi největší favority turnaje.

Ve veslování jsme měli v semifinále dvě posádky, zatímco ženská dvojka neměla na postup šanci, mužský dvojskif postoupil do nejlepší šestky a pokusí se zabojovat o medaile. Pár Vraštil, Šimánek se jistě bude snažit, ale šance jsou malé.

Uteklo pět olympijských dnů, v akci už byla celá řada českých nadějí, medailistů z MS, vítězů ME, olympijští medailisté z Tokia, ale nikdo se zatím pořádně neprosadil. Sice ještě pořád můžeme splnit plán 10 medailí, ale to by museli prakticky všichny naši další favorité uspět. A to se ve světle série dosavadních neúspěchů jeví prakticky jako vyloučené. Tak snad zbylí reprezentanti zachrání alespoň to, co se dá.

příspěvky z posledních dní:

zdroje:

přenosy z OH

https://www.olympijskytym.cz

https://olympics.com/en/paris-2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz