Hlavní obsah
Sport

OH v Paříži - i po čtvrtém dni bez medailí, ale snad se něco rýsuje

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vikash Jasani, Flickr.com

Čekání na první medaili je docela nekonečné, přitom už řada medailových kandidátů má svou soutěž za sebou. Snad to dnes konečně přijde ve slalomovém kanále, dobře medailově zaděláno máme i v tenise.

Článek

Včera se objevila v kvalifikaci BMX freestyle naše mladá Miculyčová, a i přes to, že se jí povedlo si uhnat úžeh, tak celkem jistě postoupila do finále. Pokud bude ale chtít jít po medailích, bude muset ve finále ještě hodně přitlačit. Je sice mistryní Evropy, ale světová špička je v Americe a Číně. Takže uvidíme…

V badmintonu Mendrek s Králem dovršili svůj seriál proher, aniž by dokázali někomu sebrat alespoň set. Jak se sami ale vyjádřili, tak pro ně byla cílem samotná cesta na OH. A jak se ukázalo, tak opravdu na víc neměli. V nepříliš dobrém světle se prezentovala i Švabíková, když na úvod svého působení prohrála se soupeřkou, na kterou mohla mít. Ovšem nezvládla to, a i ona tak nejspíš míří ke třem prohrám v řadě. Ještě se představil v singlu Louda, ten měl slabého soupeře ze Salvadoru a toho dokázal porazit. Patrně to bylo první a poslední české vítězství v badmintonu na letošních OH.

V plavání nás reprezentovali Daniel Gracík a Bára Seemanová, oba na 100 m volný způsob. Gracík zůstal za postupem do semifinále o parník, prohrál i s řadou exotických soupeřů. Seemanová dala až 17. čas, což ale nakonec stačilo na postup do semifinále, protože jedna z postupujících soupeřek se odhlásila. Ve večerním semifinále pak Bára skončila celkově na 13. místě, i na své možnosti v průměrném čase, opět tedy žádný zázrak.

Zajímavé bitvy se sváděly ve finálovém bloku, potěšila mě výhra Australanky McKeown nad Američankami, díky tomu má zatím Austrálie víc zlatých medailí z bazénu než USA. Přál bych jim, aby tuto bilanci udrželi Australané až do konce soutěží v plavání. Až překvapivě strhující byl finiš na 800 m mužů, zlato nakonec bere plavec z Irska. Na závěr programu pak Britové obhájili zlato z Tokia ve štafetě na 4×200 m muži, krásný závod.

V lukostřelbě se představil Adam Li, bohužel, zázrak se ale nestal a Adam pokračoval ve výkonech, jaké předváděl v kvalifikaci a hladce prohrál hned v prvním kole. Snad jeho kolegyně, loňská mistryně světa Horáčková, se předvede v lepším světle.

V judu nás reprezentovala Renata Zachová. Vzhledem k tomu, že je čerstvou mistryní Evropy, tak se jí celkem věřilo, že by mohla uspět. Nastoupila proti přijatelné soupeřce z Maďarska. Ta si s ní ale bez větších problémů poradila, Zachová byla už po minutě viditelně vyčerpaná a nezmohla se na nic. Že ale byla k poražení, dokázala hned v dalším kole Kanaďanka, která jí porazila. Přitom ale ani ona zase až tak moc nezářila, skončila celkově sedmá. Zkrátka Zachová je další žhavou kandidátkou na největší český propadák na OH. Měla přijatelný los a mohla toho dost dokázat, ale selhala.

Lipták, coby obhájce zlata v trapu, měl dnešní konec kvalifikace v pořádku, bez chyby, ale jak se očekávalo, už bylo příliš pozdě po včerejším mizerném výkonu, takže to stačilo celkově pouze na 18. místo. Skvělý byl vítězný Brit, který ve finále, kdy jsou všichni pod enormním tlakem, minul jen 2 z 50 terčů a suverénně vyhrál.

V jachtingu už to dnes taková sláva nebyla a obě naše posádky se propadly hluboko do druhé desítky. To je škoda, ale co se dá dělat, na medaile by to tedy stejně nebylo.

Představila se i jedna česká posádka ve veslování, konkrétně ženský dvosjkif bojoval o finále, ale neuspěl, jaksi holkám došly v závěru síly. Tak snad si lépe povedou zbývající dvě české lodě.

V kanále pro vodní slalom byla včera jen úvodní kvalifikace, což pro kvalitní slalomáře je jen takové úvodní představení se. Jak Satková, tak Prskavec z toho vyšli dobře a vypadají jako kandidáti na medaile. Strach docela jde z domácího Castrycka, který by jinde nebyl moc soupeřem, ale domácí trať má zjevně nadřenou a tak bude muset Prskavec jet úplnou hranu, aby měl šanci ho porazit. Ale to bude až ve čtvrtek. Ve středu se představí Satková, pokud zajede to, na co má, můžeme se konečně pořádně radovat.

V tenise se pomalu blížíme k medailovým šancím. Krejčíková dokázala porazit nebezpečnou Ukrajinku Svitolinovou. Zdá se, že se Bára rozehrává, ve čtvrtfinále na ni čeká Slovenka Schmiedlová, určitě soupeřka k poražení. Mezi nejlepšími osmi je i Siniaková, Macháč v mixu, čekají je přijatelní japonští soupeři. Tenistky z Japonska budou mít v dámské čtyřhře také Krejčíková se Siniakovou, zatím jde o osmifinále, naše jsou favoritkami. Těžký los má naše druhá dvojice Muchová, Nosková, utkají se s nasazenými jedničkami z USA. Ve hře je ještě náš mužský debl Macháč, Pavlásek, kteří vyřadili chilskou dvojici po velkém boji. Také oni tím postoupili do čtvrtfinále, kde na ně čekají přijatelní soupeři z Německa.

Jinak naši muži v tenisových dvouhrách už skončili. Menšík hladce prohrál s Američanem Paulem. Ale je ještě mladý, musí se hodně učit, snad je na dobré cestě. Macháč je na tom herně o dost lépe, ale pokud narazí na někoho z úplné špičky, tak celkem stabilně prohrává. Prohra se Zverevem se tedy dala čekat. Ale taky se ještě může zlepšovat a dotahovat se na elitu.

Dlouho se na kurtech nezrodilo žádné překvapení, ale ve čtvrtém dni už ano. Postarala se o to Vekičová, když překvapivě vyřadila jasnou favoritku Gauffovou. O další senzaci se postarala právě Slovenka Schmiedlová, která vyřadila Italku Paoliniovou, finalistku letošních grandslamů ve Wimbledonu i Paříže. Nečekalo se ani vítězství Ukrajinky Kostyukové nad Sakkariovou z Řecka.

Jsem zvědavý, zda se uskuteční ve středu soutěže v triatlonu, více o tom zde:

Tak, těšme se na pátý soutěžní den.

Postřehy z minulého dne najdete tady:

zdroje:

vysílání z OH

https://www.olympijskytym.cz

https://olympics.com/en/paris-2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz