Hlavní obsah
Sport

OH v Paříži - i třetí den Češi sčítali hlavně ztráty, medaile v nedohlednu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vikash Jasani, Flickr.com

Plán české výpravy na zisk 10 medailí se začíná povážlivě hroutit, s tím, jak zklamává jeden medailový kandidát za druhým. Zatím to spíš vypadá tak, že budeme rádi za 7 medailí jako v Pekingu.

Článek

Připomínám, že Peking je v samostatné české historii medailově zatím nejchudší. V pondělí jsme měli ve hře hned 3 medailisty z Tokia, ale ani v jednom případě se na úspěch nepovedlo navázat.

Situaci pro Česko včera zachraňovaly úspěchy v tenisu, nicméně k medailím je u nich zatím ještě dlouhá cesta. A těžko jich získáme v tomto sportu pět. Nicméně je to příjemné, že zůstávají někteří reprezentanti ve hře, snad to alespoň někomu z nich na medaili vyjde. Tentokrát jsme na kurtech byli stoprocentně úspěšní, čtyři zápasy a čtyři výhry. Především potěšil postup Siniakové a Macháče v mixu do čtvrtfinále proti nasazeným jedničkám s tenisovou hvězdou Zverevem. Dost překvapily i Muchová s Noskovou, obě neúspěšné v singlu, ale ve čtyřhře porazily silné Rusky, ovšem teď je čekají nasazené americké jedničky. Potěšil i mužský pár Macháč s Pavláskem. Do třetího kola postoupila i Krejčíková ve dvouhře.

Z ostatních zápasů zaujal duel Djokoviče s Nadalem. Bylo hodně znát, že kvůli zdravotním potížím už to není ten Nadal jako dříve. Asi je čas skončit. Jinak největším překvapením dvouher, jak v mužích, tak v ženách, je to, že ještě k žádnému překvapení nedošlo. To na velkém turnaji nepamatuji.

Zajímavý byl závod horských kol, ne tedy z českého pohledu, 25.místo Cinka opravdu nestojí za pozornost, to je spíš smutný výsledek. Ale boj mezi Francouzem Koretzkym a Britem Pidcockem byl opravdu strhující. Pidcock nastoupil do trháku z vedoucí skupiny, jediný Francouz se ho udržel. Vypadalo to tak, že si to rozdají mez sebou, ale že je na tom Brit přece jenom lépe. Jenže Pidcock pak měl defekt, propadl se o pár míst a o 40 vteřin za Francouze.

Dlouho se pak zdálo, že se z toho Pidcock už nezmátoří, ale pak chytil druhý dech a postupně každým šlápnutím se Koretzkymu přibližoval. Na konci předposledního kola ho dojel, ale utrhnout se mu ho nepodařilo. V posledním kole si vzájemně nastupovali, ale ani to nerozhodlo. K zásadnímu momentu došlo až téměř těsně před cílem, kdy si každý z cyklistů vybral jinou trasu a v místě, kde se cesty potkávají, se střetli i oba cyklisté, Pidcock tam byl ale o půl předního kola dříve, takže si logicky volil stopu, Koretzky se o něj zarazil a bylo rozhodnuto. Škoda, že diváci to nepochopili a vítězného Brita, přesto, že neudělal nic nekorektního, vypískali. To bylo dost ostudné chování. A zrovna od Francouzů bych čekal, že by mohli cyklistice rozumět.

Velkou ztrátou pro Česko je výsledek olympijského vítěze v trapu, který je po prvním dni daleko za postupovými příčkami do finále. V jeho podání se jedná doslova o propadák, zachránit se to už nedá. Na střelnici máme zatím opravdu žalostnou bilanci.

Nepotěšil ani Lukáš Rohan ve vodním slalomu, neobhájil stříbro z Tokia kvůli jednomu zbytečnému doteku, šesté místo je slabota. Už i Slováci mají medaili, vítězem je domácí Francouz, který zvítězil o parník, zjevně měl trať nadřenou nazpamět a to byla velká výhoda. Škoda, že i v této kategorii nepostoupil na OH Prskavec, letos v ní jezdil už lépe než Rohan, (ale ve prospěch nominace Rohana rozhodli výsledky z loňska) mohli jsme první medaili už mít.

V bazénu jsme měli dnes ve finále tu největší českou naději, ale ani ona zrovna nezazářila. Za tři roky od Tokia se nikam neposunula. Podobný čas, stejné pořadí, obdobný odstup od medailí. Alespoň český rekord zvládnout mohla, to i na ME v Bělehradě, kde o nic nešlo, plavala rychleji. Kdy jindy, když ne letos, to měla dokázat, ale zjevně na to neměla a sotva ještě někdy mít bude.

Dalšího neúspěchu jsme se dočkali v šermu, obhájce medaile Choupenitch tentokrát skončil daleko od medailí, když vyhrál jen jeden zápas. Ve druhém pak coby nasazená sedmička prohrál hladce s nasazeným hráčem č. 10 z Itálie.

Matelová ve stolním tenisu, jak se dalo čekat, už z turnaje vypadla. A ani k tomu nebyla třeba soupeřka z Asie, stačila průměrná hráčka z Nizozemí.

Trunda v jezdectví dokončil soutěž ve všestrannosti na podprůměrném 50. místě.

Slušně si zatím vedou naše jachtařské posádky, průběžně 6. a 11.místo.

Tak to je v českém podání za třetí den vše. Příjemných překvapení je jako šafránu, zato soutěž o největší propadák je je nabitá a vyrovnaná. Tak snad se to konečně alespoň trochu otočí a někdo nám udělá opravdu pořádnou radost. Rozplývat se nad šestými místy je docela smutné.

Jinak pěkně dramatické bylo finále družstev ve sportovní gymnastice, kde to před posledním nářadím vypadalo na jasné čínské vítězství, ale Číňané nezvládli v hlavě finálovou hrazdu a zlato nakonec spadlo do klína Japoncům.

Jinak stále pokračují potíže s infografikou. Zase nejméně dvě hodiny nefungovala na tenise vůbec. Pak s diváky žertovala, v tiebreaku ženské čtyřhry se připisovaly body někdy opačně než měly a až po chvilce se to opravilo. Podobně v lukostřelbě, po zásahu desítky se klidně objevilo skóre v hodnotě 5 a rovnou se třeba vyplnil i výsledek následujícího pokusu, dříve než k němu došlo. Pak se to postupně opravovalo, ale je to otravné. A je to jednoznačně ostuda organizátorů, že nebyli tohle schopni zajistit odpovídajícím způsobem, který by odpovídal 21.století.

zdroje:

přenosy z OH

https://olympics.com/en/paris-2024

https://www.olympijskytym.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz