Hlavní obsah
Sport

Druhý den v Paříži sice vysvitlo slunce, ale Češi moc nezářili

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vikash Jasani, Flickr.com

Olympiáda nabírá stále větší tempo, my zatím bohužel hlavně odčítáme medailové šance. Pokud se naši starají o nějaká překvapení, jsou to zatím jen ta negativní. Na první pozitivní stále čekáme.

Článek

Moje tušení, co se týče formy střelce Přívratského po smíšeném závodě, se bohužel potvrdilo. Coby jeden z favoritů skončil až na 23.místě. Zatím je to v jeho podání hodně špatné představení, přitom má na kontě už celou řadu úspěchů. Tady je své špičkové formě ovšem na hony vzdálen. Jeho kolega, František Smetana, ten dopadl ještě hůř, ale od něj se v podstatě nic moc nečekalo. Podobně dopadla i Blažíčková ve stejné disciplíně žen. Na střelnici se Čechům tedy zatím hrubě nedaří.

Naši kordisté se s velkou slávou dostali v trojici na olympiádu, ale vesměs s odřenými zády. Podle toho taky dostali soupeře, tedy vysoko nasazené hráče. A dopadlo to tak, jak se dalo čekat, třemi hladkými prohrami. Sice se této trojici podařilo postoupit na OH i v týmech, a to je fakt samo o sobě úspěch, protože není možno skončit na horším jak osmém místě (víc týmů zkrátka na olympiádě není), ale postup do bojů o medaile by se rovnal zázraku.

Velký průšvih se konal ve vodním slalomu, kde naprosto selhala Antonie Galušková, když vypadla už v semifinále. Od začátku jela mizerně, jakoby nervózně, ztrácela, pak to chtěla dohnat, ale neprojela branku. To se nedá nazvat jinak než ostudou, když vezmeme v úvahu, že na OH každou zemi reprezentuje jen jedna kajakářka. Vyhrála očekávaná hlavní favoritka Jessica Fox z Austrálie.

Čeští koňáci, Příhoda a Trunda, jsou na samém dně, Příhoda byl vyloučen ze závodu, Trunda je po druhé disciplíně na 56.místě. A lepší už to nebude.

Lépe si rozhodně vedly naše veslařské dvojice jak Flamíková s Novotníkovou, tak Vraštil se Šimánkem, bezpečně postoupili do semifinále. Tam se teprve uvidí, tam už to bude asi dost na hraně s postupem.

Na horských kolech jely dnes závod ženy. Naše reprezentantka Holubová se dostala na olympiádu na úkor dlouhodobé jedničky Čábelické. Bylo okolo toho dost zlé krve a stížností ze strany Čábelické, protože způsob, jak se o kvalifikaci rozhodlo, byl poněkud podivný. Moc se v té kauze neorientuju, ale asi měla spíše jet opravdu Čábelická. Ne tedy, že bychom tím přišli o nějaké naděje, ty bychom neměly ani tak. Holubová sice dojela, ale s obrovskou ztrátou, od vítězky dostala dvě kola. To myslím hovoří za vše. Vítězkou byla domácí Prevotová, která doslova deklasovala všechny své soupeřky. Ta by se stihla převléknout, než dorazily další medailistky do cíle.

V badmintonu naši muži pokračují v seriálu proher. Jak pár Mendrek, Král, který už tím ztratil šanci na postup ze skupiny, tak v singlu Louda, si připsali hladké prohry.

Se střídavými úspěchy si vedli naši tenisté. Siniaková coby náhrada za zraněnou Vondroušovou vypadla hned v prvním kole s domácí Burellovou. Bohužel prohrála i Muchová, ale u ní se nelze moc divit, zkrátka se nedokázala ještě po zranění rozehrát. Prohrála hladce i Nosková, i když byla za favoritku. Je jedinou z té plejády mladých tenistek, která celkem zvládla přechod mezi dospělé, ale většinou vypadává v prvních dvou kolech. Nejinak tomu bylo i tentokrát. Sice je stále perspektivní, nicméně taková Swiateková v jejím věku už za sebou měla vítězný grand slam.

Krejčíková dokázala vyhrát, i když po větším boji, než se čekalo, tedy až ve vypjatém závěru třetího setu v tiebreaku. Ale třeba se rozehraje podobně jako ve Wimbledonu, tam taky začínala velmi nejistě a jak to dopadlo, všichni víme. Muži na tom byli s úspěšností lépe. V případě mladého Menšíka to byla hladká výhra, to Macháč v souboji se svým čínským deblovým parťákem měl práce o dost více. Naštěstí jeho soupeř ve třetím setu odešel fyzicky.

Zatím v tenisové dvouhře ani v mužích, ani v ženách, žádné velké překvapení. Nejvýše nasazenou vyřazenou hráčkou je desítka Ostapenková. Postoupil i Nadal, na kterého čeká Djokovič. Chystá se tak duel bývalých velkých šampiónů.

Soňa Artamonova v gymnastice podle svých slov splnila to, s čím přijela, ale pravdou je, že bylo už dopředu jasné, že je bez šancí byť jen na postup do finále víceboje. Jo, kde jsou ty časy, kdy jsme vozili z gymnastiky medaile.

Naši plavci si vedli rozdílně, prsařka Horská toho moc nepředvedla a vypadla v rozplavbách průměrným časem. Mladý znakař Knedla už byl o poznání lepší, postoupil do semifinále a zaplaval dva časy těsně za svým osobákem, což není vůbec špatné. Jen mi u něj trochu chyběl český rekord jako taková třešnička na dortu. Seemanová jako naše hlavní plavecká naděje celkem bezpečně a kontrolovaně postoupila do finále. Otázkou je, kolik bude schopna ze svého času ještě srazit. Pokud bude chtít útočit na medaili, bude potřebovat zlepšit osobák tak cca o vteřinu, možná i o víc.

Highlight druhého plaveckého finálového bloku pak byl souboj Adama Peatyho o třetí zlato na prsařské stovce v řadě. Nakonec se to nepovedlo, když zvítězil senzačně Ital Martinenghi. Peaty byl „jen“ stříbrný.

Naše stolní tenistka Matelová si připsala výhru v prvním kole, ale tady se nedá čekat úspěch, ta převaha Asiatek je tu obrovská.

Dnes se prvně ukázali i naši mistři světa z plážového volejbalu, Perušič a Schweiner si poradili s bojovnými Kanaďany, sice to nebylo jednoznačné, ale ve dvou setech ano. Nastoupili taky naše holky Hermannová se Štochlovou, měly proti sobě těžké soupeřky z USA a podle toho to taky dopadlo, prohrou ve dvou setech. Naše bojovaly, ale na překvapení neměly.

Na závěr se ještě vrátím k prvnímu dni, k semifinále v judu mezi Švédkou Babulfath a Japonkou Tsunoda. Souboj šel do prodloužení bez bodované akce, obě soupeřky byly napomínány. Nejdříve měla navrch spíše Japonka, ale v prodloužení se dostala do převahy Švédka, Japonka spíše aktivitu jen předstírala a byla blízko k porážce, viditelně jí docházel dech. Proto překvapil náhlý sporný verdikt rozhodčího, který rozhodl o výhře Japonky po trestu pro švédskou hráčku za stažení ruky. Vůbec se nedivím Švédce, že se nechtěla smířit s tímto rozhodnutím a protestovala. Nemohu si pomoci, ale myslím si, že rozhodlo jméno japonské judistky coby mistryně světa v posledních třech letech. Ve finále pak se Japonka prosadila celkem jasně a bere zlato. Nicméně je to zlato s pachutí nespravedlnosti.

Tak snad zítra bude lépe a dočkáme se konečně taky nějaké té české radosti.

zdroje:

přenosy z OH

https://www.olympijskytym.cz

https://olympics.com/en/paris-2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz