Hlavní obsah
Názory a úvahy

Slovensko jde maďarskou cestou omezováním svobod, nedovolme podobný scénář

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Na Slovensku se toho od voleb v loňském roce dost změnilo. Vláda pod vedením Fica už od samého začátku naznačila, že nebude mít žádné zábrany, ale zato bude mít ambice omezovat média a další svobody.

Článek

Na Slovensku se dějí bezprecedentní věci, nad kterými se dá pouze kroutit hlavou. Jestliže my si tady stěžujeme, rozčilujeme se nad spoustou nehorázností, tak pořád je to jen slabý čajíček ve srovnání s tím, co se děje u našich východních sousedů.

Jedním z nejkontroverznějších kroků bylo zrušení Úřadu speciální prokuratury, která dohlížela na vyšetřování nejzávažnějších kriminálních případů, mimo jiné i na korupční kauzy vládních představitelů. Součástí plánovaných změn v trestním právu je také snížení trestů za korupci. Odpůrci vlády za těmito kroky vidí snahy o zajištění beztrestnosti pro Ficovy spojence.

Bezprecedentní a skandální je též rozhodnutí ministra spravedlnosti Borise Suska přerušit výkon trestu vězení za korupci odsouzenému bývalému šéfovi elitní složky prokuratury Dušanu Kováčikovi. Robert Fico vůbec pojal tuto svou vládu jako prostředek k tomu, jak si vyřizovat účty. Takže třeba usiluje o stíhání policistů a prokurátora, jež vyšetřovali kauzy předchozích vlád tohoto premiéra. Není také náhoda, že se vláda snaží protlačit návrh na omezení shromažďovacího práva, zákon typický pro státy směřující k policejnímu státu.

Na Slovensku jsou také jasně vidět snahy o omezení svobody slova. Nový zákon o televizi a rozhlasu není ničím jiným než zásadní krok k ovládnutí veřejnoprávních médií. Slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová při zdůvodnění zákona před poslanci tvrdila, že vysílání RTVS začalo postupně ztrácet prvky objektivnosti a rezignovalo na vyváženost. Ve skutečnosti jde ovšem o to, že tato média nebyla dostatečně vstřícná vůči současné vládě. A tak končí současný ředitel RTVS Ľuboš Machaj a odteď bude šéfa vybírat přímo předseda parlamentu. Není třeba dodávat, že bude muset být ideově na té správné straně.

Fico se už ostatně navezl do médií hned těsně po svém zvolení a označil některá z nich za nepřátelská a odmítal se s nimi vůbec bavit. Trnem v oku mu byla pak zejména televize Markíza, protože je nejsledovanější a dovolila si mít vlastní nezávislé názory. V té souvislosti byl zajímavý příchod nového šéfa zpravodajství Michala Kratochvíla do této televize. Je to Čech, který dříve působil na TV Nova. Nova a Markíza jsou ostatně spojeni společným vlastníkem PPF. Zpravodajský portál Aktuality.sk v komentáři napsal, že slovenský premiér Fico začal tlačit na české majitele Markízy a vyhrožoval jim, že televizi odstřihne od státních peněz v podobě reklamy. A tak byl dosazen pan Kratochvíl a ten plní zadání tím, že zasahuje do práce redaktorů ve prospěch Ficovy vlády.

Nedávno na závěr politického diskusního pořadu Na tělov TV Markíza promluvil moderátor relace Michal Kovačič. Divákům v přímém přenosu sdělil, že je na novináře zpravodajství Markízy vyvíjen politický tlak a že pokusy ovlivňovat informace a diskuse přicházejí i od vedení televize. „Boj o  podobu zpravodajství televize Markíza probíhá už celé měsíce. Čelíme tlakům nejen od politiků, ale i od vlastního vedení. Pokusy o cenzuru v diskusích začaly hned začátkem roku a dennodenním tlakům krátce nato čelily i Televizní noviny,“ řekl Kovačič. „Díky tomu, že se naše redakce nelekla, semkla se a společně se jim postavila, mají úplně jinou podobu, než do jaké je naše vedení tlačí.“

A jaká byla reakce? Vedení televize pořad okamžitě zrušilo a Kovačič byl z televize vyhozen. Touto reakcí vlastně jen vedení potvrdilo pravdivost moderátorových slov. Přitom je dobré podotknout, že se jednalo o pořad s výbornou sledovaností, průměrně se jednalo o 350 tisíc diváků, což jsou na pětimiliónový národ skvělá čísla. Přesto musel skončit.

Kovačič se teď pokouší rozjet vlastní projekt, na který se mu zatím daří vybírat peníze prostřednictvím veřejné sbírky, kterou spustil na crowdfundingové platformě. Projekt by měl být symbolicky spuštěn 17.listopadu a měl by se zabývat svobodnou žurnalistikou na politická témata, včetně investigativy. Tak mu přejme v jeho snažení hodně štěstí a sil.

Velice smutnou postavou je i slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová. Politička, dosazená do funkce stranou SNS. Trpí zjevným deficitem inteligence, má problémy s gramatikou, ale to jí nebrání cítit se jako velmi povolaná a kompetentní osoba. A tak provádí čistky, ať už proto, že se jí někdo zdá málo nakloněn současné vládní koalici nebo proto, že se někdo odváží publikovat umění, které neodpovídá velmi svéráznému vkusu ministryně.

Šimkovičová takto odvolala ředitelku Slovenské národní galerie Alexandru Kusou, oficiálně pro ztrátu důvěry. Souběžně s tím byl odvolán i šéf Slovenského národního divadla Matej Drlička. Ten údajně nebyl přiliš uctivý ve svých výrocích vůči některým slovenským politickým představitelům. Ministryně též prohlásila, že si pozve na ministerstvo herce Slovenského národního divadla Ľuboše Kostelného, protože se doslechla, že ji měl v nové hře zmínit v jednom monologu. Prý měl prohlásit, že ji nesnáší.

Nepřipomíná vám to něco? Ano, jistě, umlčování těch, co mají jiné představy o řízení státu než vládnoucí garnitura, zvaní si na kobereček umělce, kteří mají vlastní (jiné) názory - to už tu bylo. Komunistická strana přesně takto měla ve zvyku kádrovat.

V této souvislosti není bez zajímavosti, že se o dění na Slovensku říká, že tam probíhá tzv. „orbánizace“ nejen v médiích a politice, ale v celé společnosti. A kdo si z českých politiků nejvíce rozumí s Ficem a Orbánem? Není náhoda, že je to Babiš. Ostatně i on má sklony kastovat média a vyhlašovat, s kterými novináři se nebude bavit. Spojuje je též populismus a smířlivější přístup k Rusku.

Mám takový nepříjemný pocit, že Babiš nevykročil zatím ve šlépějích Orbána jen proto, že mu to neumožňoval mandát, který k tomu měl od voličů. Ale je velmi na místě si na něj dávat pozor, protože stejně jako Fico nebo Orbán není svým založením demokrat, ale autokrat. Ostatně jedno z jeho prohlášení o tom, že chce stát řídit jako firmu, není nic jiného než přiznání se, že demokracii nepovažuje za potřebnou. Nedejme mu tedy tolik moci, aby mohl účinněji ničit demokracii v této zemi a škodit.

zdroje:

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/lonsky-rok-prinesl-ficovi-navrat-do-funkce-premiera-kroky-jeho-vlady-provazi-kritika-349246

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/2553322

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-slovenska-snemovna-schvalila-kritizovany-zakon-o-televizi-a-rozhlasu-254335

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/slovenska-vlada-schvalila-novelu-o-rtvs-348553

https://www.mediaguru.cz/clanky/2024/03/osobnosti-zadaji-vlastniky-tv-markiza-aby-odolali-tlaku-vlady/

https://www.respekt.cz/tydenik/2024/23/kovacic-z-televize-markiza-nemuzu-odkyvat-veci-ktere-povazuju-za-spatne?srsltid=AfmBOooc7Ity9q7lJ627o-LozVr7H0hIXrnCmLb1_Z7GR934TYFlxrJ2

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/kovacic-slovensko-medium/r~af9db4d8691611efa065ac1f6b220ee8/

https://plus.rozhlas.cz/slovensko-je-extremni-predobraz-deni-v-cesku-tak-o-dva-tri-roky-tvrdi-novinar-9243539

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-uz-toho-bylo-dost-odejdete-na-slovensku-pokracuji-protesty-proti-zasahum-v-kulture-40483974

https://www.respekt.cz/tydenik/2024/20/po-katastrofe-prichazi-simkovicova

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz