Hlavní obsah

Útok v Solingenu obnažil potíže demokracie a nefunkčnost multikulturalismu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Carola68/Pixabay

stanice v Solingenu

V Německu došlo k dalšímu útoku islámského radikalismu, je to jen další neštěstí v řadě, opět jsou mrtví a těžce zranění. A přitom je to tak nesmyslné. Na otevřenou náruč je reakcí brutální násilí.

Článek

Nejde vůbec jen o tento jeden krvavý incident. Všechno to má kořeny v minulosti. Německo dlouhodobě bylo zemí s relativně velkým podílem muslimů, vesměs se jednalo o Turky, kterých žije v Německu spousta, zhruba kolem 2 miliónů. Jenže s Turky nebyly prakticky žádné starosti. Ti se prostě v zásadě přizpůsobili německým pravidlům, hodně často se uchytili ve službách, v gastronomii. Jenže, on není muslim jako muslim. Německo, v době, kdy se dramaticky zvedla emigrace, převážně z muslimských zemí, praktikovalo velmi otevřenou politiku vůči migrantům.

A teď se podívejme na souvislosti. Německo je v očích migrantů z Blízkého východu a severní Afriky zemí zaslíbenou, takzvanou cílovou zemí. To, že tam už dříve dost migrantů žilo, způsobuje efekt sněhové koule. To znamená, že za emigranty, žijící v Německu, se snaží dostat další jejich příbuzní a známí. Logicky, když budete chtít emigrovat, budete se chtít dostat někam, kde už někoho znáte. Německo má navíc štědré sociální programy pro přistěhovalce, je pro ně atraktivní zemí. A když ještě Angela Merkelová udělala v době vrcholné emigrace to legendární vítací gesto, tak davy emigrantů Německo následně doslova zahltily.

Je ironií, že tuto obrovskou chybu, kterou Merkelová uvrhla Německo do velkých nesnází, nemusí řešit. Včas zmizela do politického důchodu a teď se může jen dívat, jak se s tím popasují současní politici. V Německu v souvislosti s migranty razantně narostla zločinnost, už to najednou není ta bezpečná země jakou bývala dříve.

Průšvih je to veliký, ono nejde jen o to, že se každou chvíli odehraje nějaký incident, často právě jde o použití nože jako v případě Solingenu, ale o celkovou náladu ve společnosti. Lidé se přestávají cítit bezpečně, vznikají zóny, kam se pomalu bojí chodit i  policisté, kdekoliv na veřejnosti se může něco přihodit. Jsou známy útoky v dopravě, najednou člověk riskuje, když jede v Německu vlakem, což bylo dříve něco nemyslitelného. Píše se hodně o koupalištích, kde mnohde je nutná stálá přítomnost ozbrojených policistů atd., nebezpečí může číhat prakticky kdekoliv.

Proč ze strany migrantů dochází k útokům? Jednak jde o to, že někteří zjistí, že ani v Německu pro ně není ráj na zemi do té míry, jak si oni představovali, a jsou z toho frustrovaní. Pak jsou tací, kteří jsou už zradikalizovaní a těm jde stejně hlavně o to, aby se pomstili společnosti, která nevyznává muslimskou víru, třeba prostřednictvím nějakého krvavého útoku. A další se zradikalizují až během pobytu v Německu, když se dostanou pod vliv radikálních myšlenek v jejich komunitě.

Principem potíží s touto komunitou spočívá v tom, že oni přijedou do cízí země a odmítají přijmout její pravidla. V tom se zásadně odlišují od běžných migrantů. A nejen, že chtějí ží po svém, ale navíc ty své standardy považují za jediné správné a ty, co je nevyznávají, považují za nepřátele. Přitom je zcela přirozené, že by se nově příchozí měli přizpůsobovat starousedlíkům. Muslimové z Blízkého východu nebo severní Afriky ovšem velmi často necítí žádný vděk vůči zemi, která je přijala, a jsou naopak zdrojem problémů. Chtějí i v nové zemi prosazovat svoje hodnoty a svá pravidla. To se samozřejmě místní komunitě nelíbí a dochází ke konfliktům. Situaci ještě dost zhoršuje hlásání multikulturalismu, což nepřizpůsobivé komunity v jejich postojích pouze utvrzuje.

Tím, že se omezí nebo úplně zruší imigrace ze Sýrie, jak se teď o tom mluví v Německu, se problém moc nevyřeší. Jednak Syřanů, potenciálně nebezpečných, je už teď v Německu spousta, řada z nich ne ilegálně A taky nejde o útoky pouze ze strany Syřanů, příště to může být Afghánec nebo Tunisan, Pákistánec atd.

Veřejnost v Německu ale očekává, že se politici postarají, aby tohle skončilo, nechtějí se bát vyjít na ulici. A to je velkou příležitostí pro antisystémové, populistické síly, které nabízejí snadná řešení. A tak výrazně narůstá popularita AfD (Alternativa pro Německo). Je to strana, která má problémy s pravicovým extremismem. Je pro zrušení euroměny a návratu k marce. Chtěla by prosadit po vzoru Velké Británie referendum o vystoupení z Evropské unie. Je skeptická vůči politice zaměřené na boj proti klimatickým změnám s tím, že to akorát poškozuje německou ekonomiku. A taky jsou třeba proti pomoci Ukrajině. Dalo by se zjednodušeně říct, že mají v podstatě program Německo Německu a o ostatní se nestarejme.

Ale její současná popularita je postavená na odporu k migraci. AfD prosazuje uzavření německých hranic pro nelegální migranty a zrušení práva na azyl, což je teď součástí německé ústavy. Chce úplně zastavit přijímání uprchlíků a naopak zavést jejich rozsáhlé deportace, pokud neuspějí s žádostí o azyl nebo se dopustí trestné činnosti. Chce zastavit politiku multikulturalismu a zásadně omezit sociální dávky pro migranty.

Lidé na to slyší, protože tohle téma je pro ně jedním z nejzásadnějších. A tak AfD má prvně v historii reálnou šanci vyhrát zemské volby. Přitom její politika je především samá negace, pozitivní program jí prakticky schází. Pokud by měla ale vládnout, musela by najednou řešit spoustu jiných, běžných agend, na které žádné recepty nemá, ani dostatek znalostí. Je to něco podobného, jako kdyby se měl ujmout v Česku vlády Okamura a jeho SPD s vládou lidí, kteří mají často zásadní problémy s vyjadřováním. A takovým lidem by se měla svěřit správa země?

U nás téma migrace a migrantů taky rezonuje, především právě u strany SPD, poslední dobou více i u ANO, které se také čím dál víc radikalizuje, a ne pouze v této otázce. Přitom problém s migrací v Čechách prakticky neexistuje. Máme tu sice migranty z Ukrajiny, ale ti, až na výjímky, které jsou ale v každé společnosti, se přizpůsobili českým pravidlům, pracují a nejsou s nimi potíže. Muslimská imigrace tu prakticky neexistuje, nejsme zajímavou zemí, nemají tu žádné zázemí předchozích generací ani by tu nenašli tak vstřícný sociální systém. Pro tyto migranty jsme maximálně tranzitní zemí na cestě dál do západní Evropy.

V podobně složité situaci jsou i v jiných evropských zemích, třeba v Belgii, Francii, Nizozemí, poslední dobou se zhoršuje rychle situace i třeba ve Švédsku, donedávna téměř idylické zemi bez zločinu.

Jednoduché recepty neexistují, evropské země se samy svou otevřenou imigrační politikou a liberálními postoji na nepravém místě dostaly do velkých potíží. Neuvědomily si, že to, co je logické a přirozené pro západní společnost vůbec nemusí fungovat pro jiné kultury. A teď nejen že bude nutné, aby se popasovaly s tímto problémem, ale navíc musí odrážet i nebezpečí toho, že by se mohly dostat k moci antisystémové a extrémistické strany.

zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Alternativa_pro_N%C4%9Bmecko

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-stredni-evropa-afd-volit-nebudu-bojim-se-o-syna-sasko-pred-napinavymi-volbami-258435

https://chatgpt.com/

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/nelze-vyloucit-ze-utok-nozem-v-solingenu-mel-teroristicke-pozadi/2559224

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz