Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nechci a nemusím. Dejte mi už s vánočním šílenstvím všichni pokoj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: yanalya / Freepik

Už máš dárky? Kolik máš napečených druhů cukroví? Máš už hotový vánoční úklid? Nepotřebuješ půjčit na dárky? Nechceš už si vzít dovolenou, abys vše stihla připravit? Nemám, nechci a nepotřebuju! Mám už toho totiž po krk.

Článek

Předvánoční šílenství mě dohání – ano, k šílenství. Každý člověk ve vánočním poklusu, který do mě vrazí na ulici, mě donutí procedit skrz zuby ne zrovna líbivou poznámku. A to mám Vánoce ráda. Miluju koledy, ozdobený stromeček, jiskřičky v dětských očích, chvíle strávené společně. Ale nesnáším ten konzum a bláznovství, jež se nás dotýkají doslova na každém kroku.

Kam se podělo ono pověstné kouzlo Vánoc?

Často si kladu otázku, proč tomu tak je… Však smyslem Vánoc je přeci něco úplně jiného, ne hromady dárků, naleštěné vitríny a tuny cukroví. Kam zmizelo kouzlo Vánoc? Proč jsme se nechali pohltit tím, že musíme být perfektní, mít všechno pod palcem a ukázat příbuzným, že na to máme? Dle průzkumu České bankovní asociace utratí lidé za dárky v průměru od tří až do deseti tisíc korun. Další peníze pak dají za jídlo, a i když plánují za Vánoce utratit o 1 500 Kč méně než v loňském roce, pořád se dostanou na nějakých 12 tisíc. A tak se znovu ptám: Má to smysl? A komu tím prospějeme?

Vánoční ztráty – nebo snad nálezy?

Opomenout pak nesmíme ani to, že na hlavu padne přibližně kilo cukroví, které spořádá každý Čech, a k tomu se prodá cca 1,1–1,2 milionu vánočních stromečků. Dobrou zprávou je, že aspoň obětí na životech je o Vánocích méně než na jaře či v létě – vánoční čas patří paradoxně k nejbezpečnějšímu období co se dobrovolných odchodů týče. Konečně aspoň jedna dobrá zpráva.

Neměli bychom ale o svátcích spíše nalézat? A teď nemyslím dárky… Nalézat to dobré v nás, nalézat čas strávený s těmi, kteří jsou našemu srdci nejbližší, nalézat odvahu udělat věci, ke kterým jsme zatím nenašli sílu, nalézat ve svém okolí ty, kteří potřebují pomoc… Nebylo by lepší mít Vánoce plné nálezů než ztrát? Zkusme se zamyslet nad tím, jestli opravdu prožíváme Vánoce tak, jak nám velí naše srdce, nebo jsme se nechali pohltit konzumem. Zapřemýšlejme, co od těchto magických svátků vlastně očekáváme. Třeba najdeme odpovědi, které jsme si dosud nebyli schopni přiznat. Je to tak?

Zdroje: cbaonline.cz, lidovky.cz, novinky.cz, echo.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz