Hlavní obsah
Názory a úvahy

Oslavy nového roku narušují náš přirozený vývoj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: christels / Pixabay

S úderem prvního ledna vstupujeme rok co rok do nového období, od kterého si mnohdy slibujeme určitý posun. Je však toto vítání v souladu s naší přirozeností? Nenarušuje přírodní zákonitosti?

Článek

Včerejší bujará noc, kdy všude kolem byl slyšet jen hřmot z ohňostrojů, dělobuchů a všemožných podobných vymožeností, které mi nikdy k srdci nepřirostly, mě přiměl k zamyšlení nejen nad samotnými oslavami nového roku, ale i nad tím, proč jej vlastně slavíme právě v tomto období.

Nový rok v různých termínech v různých koutech světa

Noc z 31. prosince na 1. ledna připadá v mnoha zemích dle gregoriánského kalendáře tradičně silvestrovským oslavám – loučíme se se starým rokem a vítáme ten nový. Staří Slované však vítali dle lunisolárního kalendáře nový rok již 25. prosince, což se zachovalo i po příchodu křesťanských misionářů. V Českém království byl tento systém používán až do období vlády Václava IV. a s oslavami nového roku 1. ledna se začalo až za Přemysla Otakara II. a Václava II. Jako církevní svátek byl nový rok v římskoněmecké říši zaveden za Ferdinanda II.

Vítání nového roku se však v jednotlivých zemích lišilo a liší – například starověký římský nový rok počínající 1. březnem platil v Benátské republice do roku 1797 a v Rusku připadal na 1. 3. mezi 10. až 15. stoletím. Od roku 1492 byl pak v Rusku nový rok datován od 1. září, a to až do roku 1699. Nový rok se slaví i dnes různě – například v Číně a některých dalších východoasijských zemích začíná až koncem ledna či v únoru, Thajci jej oslavují v březnu či dubnu, Izraelci jej mají pohyblivý a připadá na první den měsíce Tišrí, tedy do období mezi 6. zářím a 5. říjnem. Které datum je tedy správně?

Jednáme v souladu s přírodou?

Opomenu-li nyní křesťanské tradice, ptám se, zda je opravdu první leden tím pravým dnem pro nové začátky. V tuto dobu se nacházíme uprostřed zimy, jen pár dnů po zimním slunovratu, příroda je v hlubokém spánku a rozhodně se v ní neodehrává nic nového. Nové očekávání je v přírodě tradičně spojeno až s jarem – až probouzející se příroda, příchod mláďat, bujení a rozkvět přeci přinášejí to nové. Proč tedy my jdeme proti koloběhu přírody a vítáme něco nového v tom nejtemnějším období v roce? Nenarušujeme tím svou přirozenost a své kořeny, neodpojujeme se tak od své podstaty?

Možná kdybychom se podívali na oslavy nového roku trochu jinou optikou, nepřišlo by nám normální dělat tak šílený randál právě v době, kdy příroda a vše živé odpočívá a nabírá sílu na novou sezónu. Neplašili bychom zvěř v době nedostatku, kdy ji každý pohyb navíc stojí mnoho energie a může přivodit i její úhyn… Možná bychom pak byli ohleduplnější i k domácím zvířatům a třeba i sousedům…

Datum, ke kterému je Nový rok zapsán v kalendáři, asi jen tak nezměníme. Není ale načase nahlédnout na jeho příchod jinak a přistupovat i k jeho vítání „rozumněji“?

Zdroje: cs.wikipedia.org, denik.cz, vlastní úvaha

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz