Hlavní obsah
Psychologie

Chodit na psychoterapii „jen tak“? - Kdy a proč vyhledat psychoterapeuta

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: SHVETS production, Pexels

Jak velké naše problémy musí být, abychom mohli začít chodit na terapii? A co kdybychom chodili na terapii prostě „jen tak“?

Článek

Kdy vyhledáváme psychoterapeuta?

Důvodů, proč se rozhodnout vyhledat psychoterapeuta, může být mnoho. Začnu hned jedním, kdy je mi vždy líto, když přijdou lidé (ať už sami či v páru) s tím, že mají již obrovský problém a jsou na tom psychicky už hodně špatně. Nicméně to je něco, na co jsme většinou obecně zvyklí. – Pořád přetrvává vnímání terapie jako léčebné metody, která pomáhá lidem, kteří mají velké problémy (ať už osobní či ve vztazích), někteří také mohou být již diagnostikování v rámci některé psychiatrické kategorie. Toto už je za mě však zbytečně pozdě. Jelikož čím později si pro pomoc přijdete, tím náročnější a složitější může být vše zlepšit a zahojit. Eventuálně pak hrozí také to, že se naše problémy stanou chronickými.

Co kdybychom chodili na psychoterapii „jen tak“?

Představte si, že bychom chodili na psychoterapii jen tak… Psychoterapie totiž nemusí být vždy jen o léčbě a řešení velkých problémů. Jako metoda může klientovi pomoci vyznat se sám v sobě a pochopit sebe sama na těch nejhlubších úrovních. Samozřejmě záleží, jaký terapeutický směr zvolíte (různé směry mohou mít rozličné přístupy), nicméně většinou tak či tak dojdete k nějakému sebepoznání.

Psychoterapie jako cesta k sebepoznání

Na základě sebepoznání, ke kterému v rámci psychoterapie dojdete, se naučíte více vnímat své myšlenky, emoce, to, jak se chováte. Budete schopni s nadhledem a více objektivně popisovat sami sebe, uchopovat realitu, uvědomovat si, co je ta realita, a co jsou pouze Vaše domněnky, myšlenky, přání, představy a podobně. Sebepoznání je tedy obrovsky výhodné pro každého z nás. Tomu, co vše Vám sebepoznání může přinést, a proč se vyplatí věnovat mu čas a pozornost, jsem psal v jednom z předchozích článků.

Sebepoznání jako první fáze terapie

Sebepoznání je tedy jakási první fáze v rámci psychoterapie. Ať už přijdete s jakýmkoliv tématem. – Nejprve potřebujeme totiž poznat sami sebe, co se s námi děje, jací opravdu jsme, jaké máme dispozice, co jsou naše silné a slabé stránky, co je to, co bychom u sebe rádi změnili nebo nějak posunuli apod.

Terapie jako možnost něco posunout a změnit

Ve druhé fázi pak terapie pomáhá člověku uvědomovat si, jaké má ve své situaci možnosti (jak něco změnit, proč to ponechat, jak to je…). Zároveň také pomáhá najít vhodné cesty, kudy se vydat, a jak dosáhnou toho, co v životě chceme a potřebujeme.

V rámci terapie se lidem také dostává podpora, která se změnami v životě může velmi pomoci. Ne vždy totiž mají lidé dostatek sebepodpory, odvahy či energie pro to, aby změny ve svém životě dokázali zrealizovat.

Nemějte strach z vyhledání psychoterapeuta

I přesto, že v dnešní době již není psychoterapie tolik tabuizovaná, stále mají mnozí lidé problémy s tím takovouto odbornou pomoc vyhledat. Mnohdy se ve své praxi setkávám s tím, že lidé nějakou duševní nepohodu či problém zažívají klidně několik let, než se odhodlají vyhledat pomoc psychoterapeuta. Jak jsem zmiňoval již výše, po takové době odkládání, se však nezřídka stává, že člověk je již natolik frustrovaný svou situací, že už ani nemá chuť a energii něco měnit, a tím pádem cesta ke zlepšení může být o mnoho náročnější a delší. Psychoterapie rozhodně není nic, za co by se měl člověk stydět, právě naopak. – Péče o své duševní zdraví je jedna z nejcennějších věcí, které si můžeme dát.

Ať už se rozhodnete vyhledat psychoterapeuta z jakéhokoliv důvodu (psychických obtíží či pouze pro hlubší sebepoznání a osobní rozvoj), přeji vám, ať se vám podaří najít odborníka, který vám bude sedět, a naleznete díky psychoterapii to, co hledáte.

Anketa

Máte zkušenost s psychoterapií?
Ano, chodím na ni pravidelně.
75 %
Ano, dříve jsem na ní chodil/a, nyní už ne.
0 %
Na terapii jsem nikdy nechodil/a, ale chtěl/a bych.
25 %
Osobní zkušenost nemám, ale na psychoterapii chodil někdo z mého okolí.
0 %
Ne, nemám potřebu na ni chodit.
0 %
Celkem hlasovali 4 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz