Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Intimita a sexualita: Nebojte se o nich s partnerem mluvit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Toa Heftiba, Unsplash

Intimita a sexualita jsou důležitá témata pro fungující dlouhodobé vztahy. Jak spolu tato témata souvisí, proč je řešit a jak o nich s partnerem komunikovat?

Článek

Co je intimita a proč je důležité si ji s partnerem vyladit?

Intimita je pojem obecnější, který v sobě může zahrnovat právě i sexualitu. Intimita je především o tom, jak blízko k sobě si pustíme druhého člověka. V rámci intimity se tedy nejedná pouze o fyzické spojení, ale naopak jde také o duševní propojení s druhým člověkem. Intimita nám umožňuje ukázat svou zranitelnost, a také díky ní můžeme snadněji přijmout druhou osobu takovou, jaká skutečně je.

Pro partnerské vztahy je důležité vědět, jak to mám ohledně intimity já, ale i co očekávám od svého partnera/partnerky. Mohou se zde totiž vyskytnout rozdíly v tom, co chceme s tím druhým sdílet, či jak hluboko ve sdílení jít. Někdo by totiž rád s partnerem sdílel naprosto vše do morku kostí, otevíral před ním své třinácté komnaty, neměl žádná tajemství apod., zatímco někdo jiný upřednostňuje věci více do hloubky probírat třeba s kamarády. Stejně tak jako by někdo nejraději trávil s partnerem veškerý svůj volný čas, může ten druhý potřebovat více času i jen sám pro sebe.

Rozdílná míra potřeby intimity (ať už se jedná o tu fyzickou či duševní) může být pro vztah náročná. Nicméně je zásadní si uvědomit, že odlišná (nižší) míra potřeby intimity nemusí nutně znamenat, že nás ten druhý nemiluje, že pro něj nejsme důležití. Mluvte tedy s partnerem o tom, co pro vás intimita znamená, jak si ji ve vašem vztahu představujete, a zároveň naslouchejte potřebám svého partnera.

Mluvit o sexu je pro mnohé stále tabu

I přesto, že v dnešní době máme spoustu sexuálního obsahu různě k dispozici, o sexu se poměrně dost mluví apod., výzkumy stále ukazují, že lidé mají ohledně tohoto tématu stále mnoho obav, předsudků či tabu. Partneři spolu také často nedokáží otevřeně hovořit o tom, co v rámci sexuálního života potřebují a chtějí.

Jeden z problémů často je, že si myslíme, že to, jaký výkon podáváme v posteli, nás nějakým způsobem definuje, jsme na základě toho buď „dobří“ nebo „špatní“. Lidé mají často obavy, že pokud nedokážou svého partnera uspokojit, opustí je a najde si někoho, s kým to bude fungovat „lépe“.

Nebojme se tedy s partnerem o sexu komunikovat – říkejme, co se nám (ne)líbí, co potřebujeme. Nebojme se spolu komunikovat třeba i přímo během fyzického kontaktu.

Může se stát, že i v sexuální oblasti mezi sebou budete mít s parterem rozdíly, že se hned od začátku nebude vše dařit naprosto samovolně a přirozeně, že bude potřeba, abyste se společně „vyladili“, a je to naprosto v pořádku.

Důležité je si uvědomit, že ve vztahu nejdeme proti sobě, takže ve chvíli, kdy si s druhým říkáme třeba i to, že bychom něco potřebovali jinak, je to projev zájmu a snaha o vylepšení situace. Zároveň podobné rozhovory jsou často i projevem důvěry, projevem toho, že jsme ochotní se druhému naplno otevřít, a mohou obrovsky prohlubovat naši vzájemnou sounáležitost a intimitu.

Na tomto místě si ještě dovolím upozornit na to, že je podstatné proti sobě následně tyto intimní a důvěrné informace nepoužívat třeba v hádkách. Pokud to uděláme, je zde obrovské riziko, že naše důvěra a intimita s partnerem bude narušena. A přeci jen ztratit něčí důvěru může být poměrně lehké, kdežto znovu ji obnovit může být někdy velmi náročné.

Přeji Vám, ať se vám daří s partnerem otevřeně komunikovat o všem, co byste potřebovali, aby byl váš vztah i v této oblasti spokojený a naplňující.

Anketa

Komunikujete s partnerem/partnerkou otevřeně o sexu?
Ano, s partnerem/partnerkou spolu komunikujeme o sexu otevřeně a bez zábran.
42,9 %
Snažíme se spolu o sexu komunikovat, ale ne vždy je to pro nás jednoduché.
28,6 %
Moc ne, ale rád/a bych o tom s partnerem/partnerkou začal/a mluvit více.
14,3 %
Ne, podobná témata mi nejsou příjemná.
0 %
Ne, nemyslím si, že je nutné o tom spolu komunikovat.
14,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz