Hlavní obsah
Seberozvoj

Probuďte v sobě hravost

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mert Guller, Unsplash

Mnoho dospělých postrádá v životě hravost a lehkost, kterou v sobě naprosto přirozeně měli jako děti. Jak v sobě hravost znovu probudit? A jak nám může být v životě prospěšná?

Článek

Postupem času se z nás stávají „vážní dospělí“

S příchodem dospělosti a „dospělých problémů“ se z života mnoha lidí vytrácí hravost. Automaticky se z nás následně stávají „vážní a seriózní dospělí“. Nicméně právě hravost nám do života může přinášet větší spokojenost, a to v mnoha ohledech.

„Kdo si hraje, nezlobí“ – aneb přínosy hravosti pro náš život

V čem nám tedy vlastně hravost může být v životě přínosná?

  • Podpora při řešení problémů

Ve chvíli, kdy dokážeme být hraví, je pro nás často snazší řešit různé problémy. Díky hravosti v sobě máme přirozeně více radosti a uvolněnosti, tudíž se snižuje míra stresu, a tím pádem řešíme problémy (sami i v kontaktu s druhými lidmi) s větší lehkostí a nadhledem.

  • Podpora a rozvoj kreativity

S hravostí jde často ruku v ruce také naše kreativita. V rámci hry býváme nuceni reagovat spontánně a tvořivě na situace, které přichází.

  • Prevence onemocnění ve stáří

Když používáme mozek, neustále se učíme něco nového, jsme hraví,… Může to pro nás mít obrovské plusy i do stáří, a to v rámci prevence onemocnění spojených s demencí apod.

  • Vržení do přítomného okamžiku

Další z velkých přínosů hravosti je to, že nás úplně maximálně vrhá do přítomného okamžiku. V rámci hry jsme totiž často „tady a teď“. Když nás hra baví, jsme do ní většinou maximálně ponořeni, soustředíme se pouze na ní a neřešíme v danou chvíli nic dalšího.

  • Větší lehkost bytí a více energie

Kdo si umí hrát, většinou si umí udělat srandu sám ze sebe, umí přijmout porážku, umí nějakým způsobem pracovat s tím, když se něco nepovede, nějak to zvládnout a implementovat to buď přímo do té hry, nebo s tím prostě nějak dál tvořit. Díky hravosti se také může zvýšit naše vnitřní energie.

K rozvoji hravosti nám často pomohou děti či domácí mazlíčci

Pro mnoho lidí je jednodušší se na svou hravost naladit v blízkosti malých dětí či domácích mazlíčků. V takových momentech se totiž často dokážeme do hry naplno ponořit a užívat si ji, aniž bychom o tom přehnaně přemýšleli. Děti nás často ke hře ponoukají takovým způsobem (a vnášejí do hry takovou energii), že dokážeme zapomenout na naše každodenní starosti a naplno se hře odevzdáme. To podobné platí i v přítomnosti domácích mazlíčků. Pokud se Vám podaří se na svou hravost v jejich přítomnosti naladit, pokuste se si ji následně udržet i ve chvílích, kdy jste sami.

Tancujte, jako když se nikdo nedívá; zpívejte, jako když Vás nikdo neslyší

Něco podobného jste již nejspíš někdy v životě četli nebo slyšeli. Mnoho z nás se dokáže v tanci, zpěvu či jiných aktivitách více uvolnit ve chvíli, kdy neřeší obavy z hodnocení, strach z toho, že jejich výkon není „dost dobrý“. Zkuste se někdy podobným způsobem ale uvolnit i v přítomnosti druhých. – Je totiž možné, že oni sami budou natolik zaměřeni na svůj výkon, že ten váš vůbec řešit nebudou, případně budou natolik uvolnění a užívající si celou situaci, že nebudou mít potřebu vás jakkoli hodnotit. Vyzrálí lidé jsou totiž často právě ti, kteří dokáží být hraví, dokáží si udělat srandu sami ze sebe, a uvědomují si, že hravost je nedílná (a často také léčivá) součást našeho života.

Dovolte si tedy naplno se ponořit do přítomného okamžiku a užijte si radost, hravost a příval nové energie, který s tím souvisí. A i když se vám to třeba na první pokus hned naplno nepodaří, nevzdávejte to a svou hravost postupně trénujte a posilujte. Benefity, které vám to do života přinese, za to totiž rozhodně stojí.

Anketa

Daří se Vám naladit se na svou hravost?
Ano, pravidelně. Hravost je nedílnou součástí mého života.
0 %
Ano, ale ne tak často, jak bych chtěl/a.
100 %
Moc se mi to nedaří. Přál/a bych si naučit se na svou hravost naladit více.
0 %
Ne. Hravost v životě pro mě ani není důležitá.
0 %
Celkem hlasoval 1 čtenář.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz