Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Jak si najít vhodného partnera? Poznejte sami sebe, komunikujte a buďte otevření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Priscilla Du Preez, Unsplash

Hodiny strávené na seznamkách, spousta schůzek, ale stále se vám nedaří najít toho pravého/tu pravou?

Článek

Co je při seznamování a navazování vztahů důležité? Jaké nejčastější chyby lidé v začátcích vztahu dělají a jak se jim vyhnout?

1. Sebepoznání a seberealizace

Prvním důležitým krokem ještě před samotným seznámením s potenciálním partnerem je poznání sebe sama. Tím, že poznáme sami sebe a vytvoříme si takový život, který pro nás bude smysluplný a radostný, se velmi zvýší šance, že potkáme i svou vysněnou druhou polovičku.

Dejme svému životu smysl a naplnění sami, nečekejme, že smysl do našeho života přinese někdo jiný. Paradoxně totiž právě ve chvíli, kdy nikoho za každou cenu nehledáme, ale pouze si spokojeně žijeme svůj život, vyzařuje z nás klid, pohoda a štěstí. A tím, že vlastně nikoho nepotřebujeme, se stáváme pro druhé nejvíce atraktivní.

Díky tomu, že poznáme sami sebe, si také více uvědomíme, jaký vztah vlastně chceme a co očekáváme od partnera – ať už z hlediska jeho charakteru, temperamentu, životního stylu apod. Na základě toho se můžeme zamyslet, kde máme největší pravděpodobnost takovouto osobu potkat.

2. Mluvme spolu co nejvíce konkrétně

První krok máte za sebou a už jste potkali někoho, kdo vás zaujal? Mluvte s takovým člověkem co nejvíce konkrétně o všem, co je pro vás v životě důležité.

Při seznamování a v začátcích vztahu se nezřídka stává, že hovory vedeme příliš povrchně – pouze si volně povídáme o tom, co by kdo chtěl od života, co se mu líbí. Může se ale stát, že v takovém případě Vám 95 % lidí řekne to stejné – např. že si chtějí nejdříve ještě něco užít, cestovat, pak se usadit, založit rodinu, žít spokojený život… Už tady se tedy doporučuje ptát se co nejvíce konkrétně, co pro druhého znamená ten „spokojený život“. Jak by vypadala v našem vztahu „každodenní rutina“? Pokud spolu budeme cestovat, znamená to, že si jednou za rok dopřejeme odpočinkovou dovolenou u moře, nebo že spolu budeme pravidelně jezdit na aktivní dovolenou na hory? Jaké máme kdo představy o založení a fungování rodiny?

Pro někoho možná může být zvláštní si druhého takto „prolustrovat“ hned na začátku. Nicméně právě to, že si konkrétně a co nejvíce do detailů promluvíme o svých očekáváních od života, našich plánech a představách, nám pomůže se vyhnout tomu, že bychom strávili klidně i několik let s někým, s kým ve finále zjistíme, že se naše hodnoty a představy velmi odlišují.

3. Buďme plně otevření

Třetí bod částečně souvisí s bodem číslo 2. Buďme od začátku k druhému co nejvíce otevření, co se našeho vztahu týče. Pokud nám něco vadí, nelíbí se nám to, řekněme to tomu druhému, nic nepředstírejme. Někdy se stává, že nám od začátku vztahu něco nesedí, ale řekneme si, že se to třeba časem nějak změní.

Pravdou je, že právě to, jak si vztah nastavíme již na začátku, se následně stane jeho jakousi „nepsanou normou“ i do budoucna. Komunikujme tedy s druhým vše ohledně našeho vztahu naplno a otevřeně, pomůže nám to nejen hledat vhodná řešení, aby byl vztah dlouhodobě plně funkční, a my ve vztahu mohli být šťastní a spokojení, ale také tím můžeme předcházet případným zklamáním.

Ať se vám daří.

Anketa

Jak jste komunikovali na začátku vztahu?
Snažil/a jsem se zaujmout bez ohledu na své potřeby.
50 %
Byl/a jsem opatrný/á, abych něco nepokazil/a hned na začátku.
0 %
Byl/a jsem autentický/á, hned od začátku sem/a sebou.
25 %
Nevím, nepamatuji se.
25 %
Bylo to hrozné, teď bych to udělal/a jinak.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 4 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz