Hlavní obsah
Psychologie

Rozumný muž a emotivní žena? Co když na sebe ve vztahu naráží rozum a cit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ryan Jacobson, Unsplash

Co dělat, když je jeden z partnerů spíše racionální a druhý více zaměřený na emoce? Můžeme najít společnou řeč? A platí, že více emotivní jsou zásadně ženy?

Článek

Nezřídka se ve vztazích stává, že jeden z partnerů je zaměřený spíše na racionální (logickou) složku – jde mu o fakta, data, čísla… Zatímco druhý je veden více citově – zaměřuje se tedy spíše na pocity a emoční prožitky. I když se často můžeme setkat s tím, že muži jsou více rozumoví a ženy více emocionální, nemusí tomu tak být vždy, a jedná se tak o rozdělení poněkud zjednodušující.

Rozpor mezi těmito složkami však může ve vztazích způsobovat různé hádky. Jak tedy takovým situacím předcházet a jak v sobě propojovat svou racionální a emocionální složku?

Rozum a cit nemusí být protivníci

Rozum a cit nemusí jít nutně proti sobě a být v rozporu. Pokud pochopíme podstatu dané věci a situace, i sami sebe v jakémkoliv problému, tak rozum a cit jsou naopak spoluhráči. Jsou to pak dvě síly, které nás vedou stejným směrem.

V momentě, kdy máme dojem, že náš rozum a cit jdou opačným směrem, může to znamenat, že jsme jen dostatečně nepochopili podstatu daného problému, nebo jsme nepoznali a neprozkoumali dostatečně sami sebe, abychom věděli, co dělat a jaké řešení v dané situaci zvolit, aby byl výsledek funkční a my spokojení.

Důležité je uvědomit si, že rozum a cit nám vlastně vždy dávají nějakou část reality k nahlédnutí. Pokud se nám podaří obě tyto naše části dostatečně prozkoumat a pochopit, můžeme plně fungovat.

Protiklady se přitahují? – Když je jeden ve vztahu více racionální a druhý více emocionální

Existuje spousta teorií, které vysvětlují, jak se může stát, že pár utvoří lidé, kteří jsou v tomto směru absolutně odlišní. Tedy jeden je velmi racionální a druhý velmi emocionální. Jedna z teorií například říká, že v druhém hledáme to, co nám samotným chybí, nebo s tím nějakým způsobem bojujeme/neumíme pracovat. Že si například velmi racionální jedinec najde partnera silně prožívajícího emoce z toho důvodu, že sám své emoce neumí dostatečně prožívat, případně k nim němá přístup, tudíž vše alespoň zprostředkovaně zažívá skrze vztah se svým partnerem. Toto vše se pak nejčastěji děje na nevědomé úrovni. Pokud by se nás někdo zeptal, nevíme, proč jsme si vybrali právě tak odlišného partnera.

Zajímavý paradox je, že není neobvyklé, že si na jednu stranu nevědomě takového partnera vybereme, ale zároveň nás po nějaké době jeho emocionálnost (v opačném případě jeho racionalita) začne rozčilovat.

Vnímejte jinakost jako zdroj inspirace

I přesto, že nás odlišnost může někdy rozčilovat, racionální člověk je často šťastný, že má najednou vedle sebe někoho, kdo projevuje emoce a dodává jeho světu větší „živost“. Člověk zaměřený více na emoce zase může cítit vděk, že má po svém boku někoho, kdo pomáhá jeho životu dávat větší strukturu, stabilitu a oporu, o kterou je možné se opřít.

Naučte se naladit i na druhou kvalitu

Pokud už jsme ve vztahu (ať již partnerském či třeba kamarádském) s někým, kdo to má odlišně než my, nemusí to vždy přinášet jen samé komplikace. Může to pro nás být naopak i velmi přínosné. Racionální a emoční složku v sobě máme nějakým způsobem všichni. A setkání s někým, kdo situace a život vnímá trochu jinou optikou než my, nám může pomoci naladit se i na tu druhou kvalitu a následně v nich najít soulad, aby se naše vnitřní světy potkaly. Pokud se nám to podaří, stanou se z nás komplexnější bytosti, které si budou více rozumět a budou v životě spokojenější.

Veďte spolu dialog

K naladění se na druhou kvalitu, k probuzení jí v sobě, může pomoci dialog s druhým člověkem. Pokud dochází k nějakým střetům mezi vašimi racionálními a emocionálními částmi, řekněte si, ok, pojďme společně najít cestu, kde budou oba dva tyto procesy a ty akcentace té reality (racionalita/emocionalita) nějak zastoupeny, a budou pro nás oba pochopitelné a v souladu se sebou.

Ve chvíli, kdy se na sebe dokážeme vzájemně naladit a pochopit jednotlivé naše části, můžeme často dojít k tomu, že vlastně oba chceme totéž, i když se to na první pohled (právě kvůli odlišné síle našich jednotlivých částí) nemuselo tak jevit.

Zkuste pojmenovat, co se ve vás děje

V rámci dialogu může být nápomocné, pokud si uvědomíte a popíšete, co se ve vás právě teď děje, že např. v tuto chvíli jste více ve své emocionální složce, k níž se následně pokusíte přidat i racionální důvody. Pokud jste naopak především v racionální složce, zkuste ji doplnit o své emocionální prožitky – např. jak se teď cítíte a proč, jak byste se chtěli cítit…

Pracujte také sami na sobě

V neposlední řadě může velmi pomoci také to, že budete pracovat sami na sobě. Že budete hledat způsoby, jak v sobě více zpřístupnit a integrovat tu část, kterou nemáte tolik k dispozici.

Jak jsem již zmiňoval, vnímejte svou odlišnost spíše jako zdroj inspirace, něco, co vám může v životě pomoci a posunout vás dál. Vnímejte se navzájem a pomáhejte si odhalit a propojit své odlišné části.

Anketa

Upřednostňujete spíše svou racionální nebo emocionální složku?
Upřednostňuji svou racionální složku, snažím se rozhodovat především na základě logiky.
0 %
Upřednostňuji svou emocionální složku, rozhoduji se především podle svých pocitů.
20 %
V závislosti na situaci upřednostňuji buď svou racionální nebo emocionální složku.
60 %
Snažím se mít svou racionální a emocionální složku vždy v souladu.
20 %
Celkem hlasovalo 5 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz