Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Zdánlivě slibný vztah, ale druhá strana se náhle odmlčí. Co teď?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: John Tuesday, Unsplash

Znáte tu situaci, kdy s někým začnete rozvíjet zajímavý vztah, vše vypadá skvěle a nadějně, ale najednou se ten druhý vypaří jak pára na hrncem?

Článek

V posledních letech se s pojmem „ghosting“ setkáváme poměrně často. Většinou je to v souvislosti s partnerstvím nebo začátkem vztahu, kdy se po jedné či několika schůzkách druhý přestane ozývat, nebere nám telefon, neodpovídá na zprávy… Ale ghosting se může týkat i kamarádství či obecně dlouhodobějších vztahů, kdy kontakt s druhým prostě ze dne na den vymizí.

V dnešním článku se podíváme na to, co můžeme udělat, aby nás situace, kdy se někdo z ničeho nic odmlčí z našeho života, tolik nezraňovala.

Přijměte, že se to stalo a neberte si to osobně

Když s námi někdo přeruší kontakt, je poměrně běžné, že začneme přemýšlet, kde se stala chyba a zda jsme neudělali něco „špatně“.

Prvním krokem však je přijmout fakt, že se to prostě stalo, a uvědomit si, že to vůbec nemusí být o nás, nicméně je to více o tom druhém člověku. Realita je jednoduše taková, že druhý člověk z nějakého důvodu již o kontakt s námi nestojí a nemá potřebu to s námi ani probrat či si to vyříkat. K tomuto kroku mohou lidé přistoupit například z důvodu, že jim to přijde jako nejjednodušší, nejefektivnější a možná i nejméně zraňující řešení pro obě strany. Obzvlášť v začátcích vztahu totiž může být náročné říci druhému, co se nám na něm nelíbí, co nám vadí, proč nás kontakt s ním nenaplňoval, proč pro nás není přitažlivý apod. Případně se lidé bojí, že by druhého svou otevřeností zranili a stejně by to ničemu neprospělo, eventuálně by to mohlo vést k silným emocím, se kterými by si neuměli poradit.

Důležité tedy je uvědomit si, že pokud se někdo odmlčí, nemusí to být nutně o tom, že jsme v čemkoli „hrozní či nedostateční“, je to více záležitostí druhého člověka. A je možné, že odmlčet se je jednoduše jeho způsob řešení vztahů. Často se stává, že pokud někdo někoho „vyghostuje“, neudělá to za svůj život pouze jednomu jedinému člověku, je možné, že to udělá za život více lidem, ať už partnerům či kamarádům, protože je to prostě jeho styl, jak se vyrovnat s danou situací.

Řekněte si o zpětnou vazbu

Ve své terapeutické praxi se občas setkávám se situací, kdy za mnou klient přijde s tím, že se mu tato situace stala již vícekrát. Že pravidelně jde s někým na 2-3 schůzky, vše vypadá naprosto skvěle a najednou konec. A je pochopitelné, že v takové situaci chce dotyčný vědět, proč se mu to děje. Protože je možné, že je tam skutečně nějaký faktor, který toto způsobuje.

Ve vztazích, a obzvláště v těch, které trvaly déle (ať už se jedná o ty partnerské nebo kamarádské), se vyplatí říct si o zpětnou vazbu, ať už z důvodu, že bychom celou situaci rádi ještě změnili, nebo pouze chceme pochopit, proč se to stalo, a co můžeme příště udělat jinak. Můžeme druhému člověku napsat, že je pro nás skutečně důležité tu zpětnou vazbu od něj mít, protože bychom tu informaci rádi využili pro svůj osobní rozvoj a posun do dalších vztahů.

Otázkou samozřejmě zůstává, jak moc otevřená vůči nám dokáže druhá strana být. Nicméně po náhlém ukončení dlouhodobého vztahu či právě ve chvíli, kdy jsme se s ghostingem setkali již vícekrát, to určitě za pokus stojí.

Existuje nějaká prevence ghostingu?

Zaručená prevence bohužel neexistuje, nikdy totiž předem nemůžeme s jistotou vědět, s kým se potkáme a jak se dotyčný zachová. Zkusme ale být více všímaví k tomu, jak druhý funguje, jak reaguje na různé situace. Doptávejme se klidně i na to, jakým způsobem řešil minulé vztahy, jakým způsobem se rozcházeli… Případně si zkusme otevřeně říct i to, že bychom byli rádi, aby nám ten druhý dal alespoň vědět, pokud by byl z jeho pohledu v něčem problém.

Zároveň ale mysleme na to, že často je výhodnější řešit více především sebe než se trápit tím, jak fungují druzí a jaké pomyslné či reálné křivdy se na nás dopustili.

Anketa

Setkali jste se s tím, že by s vámi někdo z ničeho nic přerušil kontakt?
Ano, jednou nebo dvakrát se mi to už stalo.
46,7 %
Ano, stalo se mi to už několikrát.
20 %
Bohužel se mi to děje pravidelně.
6,7 %
Ne, nikdy jsem s tím neměl/a problém.
20 %
Ne, ale slyšel/a jsem o podobných situacích.
6,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz