Článek
Doposavaď získané vědomosti můžeme použít také na oblast velmi vzdálenou, a to oblast Indického oceánu, ale také Austrálii, Jihovýchodní Asii nebo třeba i Japonsko! I v těchto místech, všude tam, kde roste cukrová třtina, se také vyrábí rum. A velmi zajímavý! I tato místa ovlivnili svou expanzí Španělé, Britové nebo Francouzi a zanechali zde principy zpracování cukrové třtiny na cukr a rum, budovali bohatou infrastrukturu.
Co se týče vytvoření vlastního přehledu o vlastnosti destilátů z dnes zmíněných oblastí je to ale poněkud složitější, protože doposud fungující geografická pravidla z Jižní Ameriky zde naplno nefungují. A tak se musíme řídit historickým vývojem daného státu či ostrova. Pokládejme si tedy otázky typu: „Který národ ovlivnil vývoj v daném místě nejvíce?“ nebo „Je místní produkce zaměřená na turisty a vývoz nebo je spíše lokální a autentická?“ Můžete se tak zde setkat jak s rumy z čerstvé třtinové šťávy, tak také z melasy, fermentující krátce a řízeně či dlouze a divoce. Destilace pak probíhá ve všech možných zařízení – pot still, potravinová kolona, coffey still, kreolská destilační kolona, VAT atd. Rumy pak zrají v sudech z amerického i evropského bílého dubu, po whisky, víně, či fortifikovaných lihovinách.
Pojďme si ale nejdříve vyjmenovat ty nejdůležitější státy a s tím spojené lahve rumu.
- Jihoafrická Republika
- Madagaskar
- Réunion
- Mauricius
- Seychely
- Indie a Nepál
- Thajsko, Vietnam a Filipíny
- Austrálie
- Japonsko (Okinawa)
Nyní se podívejme na chuťový profil, ten je velmi pestrý! Pro mě osobně nejzajímavější jsou rumy z oblastí, které ovládal Francouz. Madagaskar, Réunion a Mauricius. U těchto oblastí by měli hledat nové lahve milovníci „agricole rhumů“. Nicméně „terroir“ je zde odlišný od Martiniku, a tak nehledejte úplnou shodu. Nejblíže jsou rumy z Réunionu, značka Savanna vyrábí krásně minerální a acetonové destiláty. Budete se až divit, že jste je nevyzkoušeli dříve. Můj tajný tip je „Vue Belle Rhum Vieux 10 ans“, který připomíná starý cukrovar a palírnu Vue Belle, na západě ostrova. Naopak na ostrově Mauricius dnes letí moderní doslazované a aromatické rumy, vyrobené jak z melasy, tak také z čerstvé třtinové šťávy. Paleta chutí je zde tak velmi pestrá – od „agricolových“ pálenek až po doslazované moderní rumy. Nejtradičnější je pak Madagaskar. Zdejší palírna Vidzar produkuje lokální a autentické rumy Dzama. Vyjma jejich vanilkového rumu je tamní produkce suchá, ostrá a náročná.
Úplně odlišný rumový příběh pak píší výrobci v Indii nebo Austrálii. Tuto část světa ovlivnili Britové a zanechali zde principy zpracování třtiny. Hlavně u Indů je vše velmi tradiční a masové současně. Zde se třtina upravuje do podoby tzv. „jaggery“, z které/ho se následně vyrábí cukr, sladkosti a jiná sladidla nebo rum. Místní rumy jsou tak velmi zemité, kořenité a temné. Jejich konzumace je nejen pro Evropana dosti náročná. Zastavme se i v Austrálii, kde měli dovezení vězni předem danou náplň – stavět železnice a zpracovávat cukrovou třtinu. Značku Bundaberg klidně vynechejte. Hledejte ale rum z krásné a staromódní palírny Beenleigh, založené v roce 1884. Chuťově se místní rumy podobají těm z Guyany z DDL.
Stojí za to vyzkoušet ale i rumy ze zbylých zemí. Ty z Jihovýchodní Asie budou velmi ostré a aromatické doprovázející lokální pokrmy. Kategorií sama pro sebe jsou Japonské destiláty. Ty vynikají suchostí, jemností a dlouhotrvajícím chuťovým profilem. Tedy vlastnostmi, které jdou běžně spíše proti sobě, než aby se doplňovaly.
Zkrátka, i tato oblast světa nabízí pestrou škálu rumů. Vyplatí se občas úplně zapomenout na známou latinskou Ameriku a omezit se pouze na dnes probírané rumy. Tak to ostatně občas děláme s mými kolegy přímo v baru La Casa de la Havana vieja. Věřte, že si značně rozšíříte své obzory!
Přijměte na závěr mou pozvánku na dalším díl Rumového kompasu. Tentokrát prozkoumáme poslední rumovou oblast a tou bude Evropa a Maghreb. Brzy ahoj!


