Hlavní obsah
Lidé a společnost

10 let od bombového útoku na Bostonském maratonu: Přeživší útočník čeká na popravu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Aaron "tango" Tang / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0

Před deseti lety otřásl Amerikou teroristický čin spáchaný dvěma bratry, ze kterých se postupnou radikalizací stali náboženští fanatici.

Článek

Zápasník a student

Bratři Tamerlan a Džochar žili v USA od roku 2002. Původem byli z Čečenska, ale s rodiči se přestěhovali do USA, kde studovali a chtěli zde zůstat. Tamerlan nastoupil po střední škole na univerzitu, ale tu nedokončil a rozhodl se věnovat boxu, ve kterém vynikal, a chtěl se stát šampionem. Tamerlan byl impulzivní, kvůli problémům se zákonem nedostal občanství a často byl rovněž nezaměstnaný. Byl ženatý, a ačkoliv se mu narodila dcera, svůj život nezměnil, byl často bez práce a do práce tak musela chodit jeho žena. Mladší Džochar studoval na univerzitě, a ačkoliv měl problémy s docházkou a podle spolužáků i často kouřil marihuanu, nikdy neměl problémy se zákonem a získal občanství.

Postupná přeměna na radikály

Ačkoliv měl Tamerlan opletačky se zákonem, oba bratři nijak výrazně nevybočovali z davu a nic nenasvědčovalo jejich postupné radikalizaci. Džochar byl spíše tichý a plachý a o politice se nikdy se spolužáky nebavil. Byl považován za poměrně milého a slušného muže. K násilí vždy trochu tíhnoucí Tamerlan začal postupně navštěvovat internetové stránky týkající se islámu a jeho výkladu a nechal si narůst plnovous. Dokonce svou manželku přesvědčil, aby si změnila jméno z Katherine Russel – Carnajeva na Karima Carnajeva. Tamerlan se dokonce seznámil s extremisty z hnutí Kavkazský emirát a vypravil se za nimi do Dagestánu, kde s nimi strávil nějaký čas. Nicméně Tamerlanova proměna z „obyčejného potížisty“ na radikálního náboženského fanatika trvala více než pět let, a proto si nikdo z jeho přátel ani rodiny ničeho nevšiml. Tedy údajně… Podle všeho je ale jisté to, že Tamerlan přesvědčil a zmanipuloval svého mladšího bratra, pro kterého byl vždy tak trochu vzorem, k děsivému činu.

Svatá válka proti USA

Bylo zhruba 14:45 hodin dne 15. dubna roku 2013, když se v cílové rovince populárního Bostonského maratonu tísnily tisíce lidí, kteří čekali na přibíhající závodníky. Mezi nimi byli i bratři Carnajevovi. Každý z nich měl v batohu podomácku vyrobenou bombu v tlakovém hrnci naplněném kuličkami, ložisky a hřebíky. Tyto batohy bratři nechali položené mezi lidmi a poté odešli. Následovaly dva mohutné výbuchy, které si vyžádaly tři mrtvé a stovky raněných. V nastalém chaosu se Carnajevovým podařilo dostat z místa pryč. Díky kamerovým systémům z místa však byli federální agenti a policie schopni poměrně rychle ustanovit dvojici podezřelých, ale jejich totožnost zůstávala tajemstvím. Fotografie pachatelů tak byly poskytnuty veřejnosti s žádostí o pomoc a ještě ten den byli bratři Carnajevovi identifikováni. Téhož dne prchající bratři zastřelili univerzitního policistu a poté se dostali do přestřelky s policií, ve které byl Tamerlan smrtelně zraněn. Mladší Džochar z místa unikl, ale brzy byl nalezen, jak se těžce zraněný skrývá v motorovém člunu pouhých několik set metrů od místa, kde zemřel jeho bratr. Džochar byl zadržen a převezen do nemocnice. Jakmile se zotavil a byl schopen výslechu, započal proces, který skončil před soudem. Jako hlavní motiv útoku Carnajev uvedl americkou invazi do Afghánistánu a Iráku. Na konci procesu se porota jednomyslně shodla, že Džochar Carnajev bude odsouzen k trestu smrti. Odvolacím trestem byl tento trest sice zrušen, ale následně byl Nejvyšším soudem USA opět potvrzen a dnes třicetiletý Carnajev na jeho vykonání čeká ve federální věznici s maximální ostrahou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz