Hlavní obsah
Lidé a společnost

Alcatraz: Vězení uprostřed ledové vody, ze kterého se nejspíš podařilo uprchnout jen hrstce vězňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Dietmar Rabich / Wikimedia Commons / “San Francisco ,  / CC BY-SA 4.0

Místo, které bylo dříve noční můrou kriminálníků a zločinců, je dnes přístupné pro veřejnost. Ukrývá však tajemství, která nám možná zůstanou již navždy skrytá.

Článek

Přísně střežená věznice uprostřed chladných vod

Ostrov Alcatraz, původním názvem Los Alcatraces, což v překladu znamená „ostrov terejů“, byl objeven roku 1775 a už roku 1850 zde stála mocná pevnost. Tato pevnost byla vystavěna v dobách zlaté horečky, kdy blízké město San Francisco zažilo populační a investiční boom a bylo rozhodnuto, že je potřeba tuto bohatou oblast chránit před případným útokem. Výsledkem byla moderní pevnost, kterou hlídalo 111 dělových hlavní. Postupem času pevnost ztratila svůj význam, a jelikož ostrov, na kterém se nacházela, byl poměrně daleko od pevniny a voda okolo něj byla velice studená, bylo rozhodnuto, že se z pevnosti stane vojenské vězení. „Nejslavnější“ období ostrova však přišlo mezi roky 1934 až 1963, kdy pevnost sloužila jako federální věznice s přísným režimem. Právě v této věznici si odpykávali své tresty známí zločinci jako Alphonse Capone, známý jako Al Capone, nebo bankovní lupič Floyd Hamilton, komplic Bonnie a Clyda. Věznice byla považována za nejlépe střeženou v zemi, a vězni se dokonce museli sprchovat teplou vodou, aby nebyli příliš otužilí při případném útěku do studených vod okolo ostrova. Za necelých třicet let fungování věznice bylo zaznamenáno 36 pokusů o útěk, a to včetně dvou trestanců, kteří se o útěk pokusili dvakrát. 23 vězňů bylo dopadeno a vráceno zpět do cel, 6 trestanců bylo na útěku zastřeleno a dva se utopili.

Záhadné zmizení

V roce 1962 se podařilo ze svých cel utéct třem vězňům - Franku Lee Morrisovi, Clarenci Anglinovi a jeho bratrovi Johnovi. Pomocí natřených lžic se jim podařilo prokopat k větrací šachtě a následně na střechu, kde si trojice na svůj útěk postupně schovávala zásoby a z ukradených pláštěnek si sestavili člun. Aby oklamali vězeňské dozorce, kteří vězně v celách skrz průhledy pravidelně kontrolovali, vytvořili z papíru, vody a lepidla makety svých hlav, na které dokonce nalepili vlastní vlasy. Dozorci tak viděli domnělé vězně ve svých postelích, odsouzenci však místo spánku hloubili tunel, vršili zásoby a připravovali se k útěku. 11. června se trojice odhodlala, nafoukla svůj improvizovaný člun a uprchla z věznice. Nikdy nebyla nalezena těla, ale oficiálně byli vězni vedeni jako „pohřešovaní, pravděpodobně utonulí“. Po asi patnácti letech přišla jednomu z dozorců prázdná pohlednice, která zachycuje dva dlouhovlasé muže. Některé teorie tvrdí, že na fotce jsou právě dva z uprchlých mužů, ale to se nikdy nepotvrdilo. Před několika lety však vstoupila do hry moderní technologie a umělá inteligence, která na základě mnoha algoritmů určila, že jeden z mužů na pohlednici je John Anglin. Jaká je ovšem pravda, se asi s jistotou nikdy nedozvíme.

Alcatrazská věznice již po desetiletí svůj původní účel neplní, v současnosti je otevřena veřejnosti k návštěvám a z ostrova se stala oblíbená atrakce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz