Hlavní obsah
Lidé a společnost

Bydlení v rakvi: V přelidněném Hongkongu žijí lidé v kójích, které jsou menší než parkovací místo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Aleksandar Pasaric/Pexels

Přístav Hongkong patří mezi nejbohatší, ale zároveň taky nejdražší místa na planetě. Vysoké ceny bydlení tak některé lidi nutí žít v malých kójích, které jsou mnohdy menší než parkovací místo pro automobil.

Článek

Rychle se rozvíjející přístav

Hongkong je jedno z nejhustěji osídlených míst světa, téměř třikrát více než Praha. Jelikož jsou okolo města převážně hory, není už kde stavět běžným způsobem, a tak se poslední dobou staví na umělém podloží na úkor moře. Tak vznikla téměř čtvrtina rozlohy města. Hongkong je střediskem bankovnictví a obchodu, a tak nabízí spoustu pracovních příležitostí, ale také již zmíněné vysoké náklady na téměř vše. Pod hranicí chudoby žije okolo 15 procent obyvatel města a tito lidé, často i senioři, nemají jinou možnost, než je bydlení v těchto „rakvích“.

Život na několika metrech čtverečních

Velké kóje mají okolo dvanácti metrů čtverečních, ale výjimkou nejsou ani ty o velikosti pěti metrů čtverečních, což je přibližně polovina parkovacího stání. Nájemné se pohybuje mezi dvěma až třinácti tisíci korunami měsíčně, což dělá z tohoto bydlení jedno z nejdražších v přepočtu za metr. Majitelé bytů tak vydělávají královské peníze, protože průměrný byt pojme i osm takových kobek. Spolunájemníci spolu kromě sociálního zařízení sdílejí také všechny zvuky a hovor, protože tenká překližka, ze které jsou stěny „mikromístností“ vytvořené, zvuk téměř neizoluje. Z hlediska zákona je vše naprosto legální, protože městská vyhláška požaduje pouze, aby pronajímané byty splňovaly bezpečnostní a požární předpisy. Riziko požáru je ale vzhledem k počtu lidí opravdu vysoké a dle požárních statistik i časté.

Intervence vlády a řešení v dohlednu

Hongkongská samospráva se zavázala tento problém s pomocí centrální vlády v Pekingu řešit. Rozsáhlý plán na výstavbu městských bytů, zvyšování minimálních mezd a sociálních dávek má sice své výsledky, ale rostoucí hustota obyvatelstva města a tím způsobené rostoucí ceny nemovitostí tyto snahy brzdí. Čínská vláda a zejména místní samospráva nicméně tuto situaci považuje za jednu ze svých priorit a slibují brzké vyřešení situace.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz