Hlavní obsah
Lidé a společnost

Izolovaný kmen Sentinelců: Na jejich ostrov je oficiální zákaz vstupu a pro vědce jsou záhadou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Medici82, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Na světě existuje pořád poměrně mnoho kmenů, které si zachovávají svůj tradiční způsob života. Kmen Sentinelců je však obrovskou záhadou. Tento možná tisíc let starý, izolovaný kmen mezi sebe totiž ještě nikdy nepustil žádného cizince.

Článek

Nejizolovanější kmen současnosti

Sentinelci, také známí jako Sentinelové, jsou indigenní, tedy původní kmen, který obývá malý izolovaný ostrov North Sentinel nacházející se v Indickém oceánu, který je součást Andamanských ostrovů. Jejich počet není přesně znám, odhady se pohybují mezi 40 – 500 členy a jsou jedním z posledních izolovaných kmenů na světě, kdy díky jejich odmítavé a často až agresivní reakci na cizí návštěvy zůstává jejich kultura a způsob života tajemstvím. Historie Sentinelců sahá až do dávné minulosti, kdy osídlili tento odlehlý ostrov. Od té doby udržovali izolaci a nezávislost na vnějším světě. Předpokládá se, že ostrov North Sentinel byl osídlen před tisíci lety, ale záznamy o původu jeho obyvatel a jejich historii jsou stále nejasné. Geografická izolace a odmítání kontaktu s cizinci přispěly k uchování jejich tradičních praktik a kulturních zvyků. Používají vlastní jazyk, který nebyl dosud plně dešifrován, což znemožňuje hlubší porozumění jejich myšlení a způsobu komunikace. Předpokládá se, že kmen se za posledních tisíc let nevyvinul buď vůbec, nebo jen minimálně, což by mohlo přinést jedinečný náhled do způsobu života „našich“ předků.

Agresivní reakce na cizince

Sentinelci jsou známí svou snahou o absolutní izolaci od okolního světa a takřka každý pokus o kontakt s nimi se setkal s agresivní reakcí ze strany kmene. Existuje několik zdokumentovaných případů, kdy byli lidé, kteří se pokusili navázat kontakt s kmenem, napadeni a vyhnáni. V roce 2006 byla kmenem zabita dvojice indických rybářů, která se snažila lovit kraby poblíž ostrova. Jedna z nejznámějších tragických událostí souvisejících se Sentinelci se stala v roce 2018, kdy se americký misionář John Allen Chau pokusil s kmenem navázat kontakt a byl napaden a zabit. Tyto události opět připomněly důležitost respektování izolace a kulturní autonomie kmene, jakož i obavu o možné ohrožení jejich zdraví nemocemi, které by do jejich komunity mohly proniknout z vnějšího světa.

Ochrana kmene ze strany vlády Indie

Indická vláda přijala opatření na ochranu kmene a zakázala vstup na ostrov North Sentinel a přiblížení se na vzdálenost pěti mil od ostrova. Cílem je zajistit, aby tato izolovaná komunita mohla udržet svůj způsob života, kulturu a tradice bez vnějšího zásahu nebo ohrožení. Odmítnutí kontaktu kmene s cizinci však otevírá širší globální diskuzi o lidských právech, kulturní rozmanitosti a ochraně izolovaných společenství.

Ostrov si tak lze prohlédnout pouze v aplikaci Google Earth, kde si v severní části ostrova můžete povšimnout vraku lodi Primrose, která zde roku 1981 ztroskotala a její posádka byla kmenem napadena.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz