Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kolektivní vina je špatná… někdy… aneb dvojí metr v politických prohlášeních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alisdare Hickson from Woolwich, United Kingdom, CC BY-SA 2.0 , via Wikimedia Commons

Vládní politici se po posledních nepříjemných událostech, ve kterých figurovali Ukrajinci, předhánějí v prohlášeních, že kolektivní vina je nepřijatelná a nepatří do moderní doby. Velké probuzení, nebo oportunistické bláboly?

Článek

Dvojí metr vlády, která se chce zavděčit… ale komu?

Po únorových událostech minulého roku přijelo do České republiky vyhledat útočiště několik set tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Ukrajinci pro nás nebyli nijak neznámým národem – už po revoluci jich zde tisíce žilo a pracovalo. Někteří Češi je považovali za dříče, jiní za problémisty a pijany. Na obou tvrzeních je asi něco pravdy, ale obecně platí pravidlo, že v každé skupině lidí je menšina, která pověst své skupině kazí. A ačkoliv nám Ukrajinci nejsou zase tak cizí a jejich země není daleko, pořád jsou to odlišné povahy a občas to může vyvolávat třenice.

Spolu s vděčnými válečnými uprchlíky sem dorazila i doslova hlučná menšina, se kterou mohou mít problém i ti tolerantnější z nás. Za excesy jedinců, kteří spáchají trestný čin, samozřejmě nenese odpovědnost celá komunita, ale na druhou stranu je pochopitelné, že to už tak místy vyostřeným vztahům neprospěje. Stejně jak k uklidnění situace příliš neprospívá přístup vlády, prohlášení jejích členů ji v podstatě pohřbívá. Přijít s prohlášením, že „…kolektivní vina nepatří do moderní společnosti…“, a to chvíli potom, co není umožněn vstup do země ruské tenistce na účast WTA v Praze, je přinejmenším podivné.

Stejně tak jako aktuální téma pražské koalice SPOLU, která velice silně protestuje proti vystoupení ruské zpěvačky Nětrebkové, která dokonce ruskou invazi na Ukrajinu veřejně odsoudila. Pražská SPOLU se totiž bojí poškození vztahů s Ukrajinou, a ačkoliv je tato zpěvačka na ukrajinském sankčním seznamu, tak tento seznam je pořád jen a pouze ukrajinský, a není pro nás nijak právně a ani morálně závazný. Jakožto suverénní stát nemusíme žádat o povolení Ukrajinu, kdo k nám může přicestovat a vystupovat, zvlášť pokud přihlédneme ke skutečnosti, že Ukrajina je, nebo spíše by měla být, v pozici prosebníka, nikoliv rozkazujícího hegemona. Ale to bychom se dostali zase o kousek jinam.

Kolektivní vina je špatná a zpátečnická ve všech směrech a to ať ve vztahu k Rusům, Ukrajincům, nebo třeba Uganďanům, a vládní představitelé by měli emoce ve společnosti klidnit, nikoliv vyostřovat.

Autorský článek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz