Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nacistická podzemní továrna Richard. Dnes chátrá a slouží jako úložiště radioaktivního odpadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: URBEX Hungary, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Nacisté byli proslulí svými často až neuvěřitelnými stavbami, kterými by se mohl inspirovat nejeden vědecko – fantastický film. Podzemní továrna Richard, ve které pracovalo tisíce terezínských vězňů, je dnes připomínkou nacistické okupace.

Článek

Výstavba a účel

Na jaře roku 1944 začala v podzemí, v bývalých štolách nedaleko města Litoměřice, stavba továrny Richard, celým označením B5 – Richard. Dokončení bylo naplánováno na léto následujícího roku. Na výstavbu bylo vyčleněno několik tisíc lidí, většinou vězňů z nedalekého koncentračního tábora Terezín a pobočky tábora Flossenbürg, ale samotným dozorem nad výstavbou i jejími pracovníky byla pověřena organizace SS. V průběhu stavby již byly některé haly a části továrny využívány ke svému zamýšlenému účelu, což byla výrova součástek pro motory tanků. Později sem byla i přesunuta výroba elektronek, které se používaly v letectví. Továrna fungovala až téměř do konce války. Těsně před jejím koncem byli vězni z blízkých koncentračních táborů propuštěni a továrna měla být z rozhodnutí nacistů vyklizena a odpálena. K výbuchu však z neznámých příčin nedošlo, a podzemní továrna zůstala zachována. Po válce o prostory továrny projevilo zájem několik institucí, včetně instituce Památník Terezín, která sdružuje pietní místa i samotný bývalý koncentrační tábor Terezín a jeho prostory, a stará se o památku těchto míst. I přes tento zájem však k využití továrny Richard nedošlo a komplex začal nemilosrdně nahlodávat zub času.

Současný stav

V minulosti byla ve štolách obnovena těžba vápence, která ale byla v sedmdesátých letech ukončena. V té době také některé z částí továrny začaly sloužit jako úložiště radioaktivního odpadu, který je v komplexu uložen dodnes. Zbytek komplexu je nevyužívaný a chátrá, a přístup do továrny je pro veřejnost přísně zakázán. Ačkoliv existují stále způsoby, jak se do továrny dostat, rozhodně by se o to neměli lidé, zejména však amatéři, pokoušet. Některé části a chodby se totiž začínají hroutit a vstup do nich tak může být nebezpečný. Přesto se několika dobrodruhům podařilo i přes zákaz a uzavření továrnu Richard navštívit a pořídit několik zajímavých snímků. Rovněž se průzkumníkům podařilo najít několik starých součástek a nástrojů, ale také nápisů a různých označení chodeb a místností. Někteří průzkumníci a badatelé věří, že jsou v továrně stále neobjevené a schválně zasypané chodby a haly. Nejčastěji se odkazují na svědectví, které praví, že těsně před svým ústupem němečtí vojáci přivezli do továrny množství beden, které sami bez pomoci vězňů složili a ponechali v továrně. Vzhledem k rozlehlosti továrny, závalům, které zde Němci způsobili, ale také k neustále se zhoršujícímu stavu komplexu je možné, že nám tato tajemství zůstanou navždy skryta a neznámé „poklady“ nacistických okupantů zůstanou ztraceny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz