Hlavní obsah
Cestování

Ponuré a spálené město: Centralia je téměř opuštěná, inspiruje tvůrce hororů a stále hoří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Doug Kerr from Albany, NY, United States, CC BY-SA 2.0 , via Wikimedia Commons

Kouř stoupající z děr v zemi, polorozpadlé domy a stále zatažená obloha - to je Centralia, prokleté město, které hoří již přes šedesát let.

Článek

Nová příležitost

Centralia, tehdy ještě jako hornická osada, byla založena v Pensylvánii v USA roku 1856, a to díky bohatým nalezištím černého uhlí v okolí. Za pracovními příležitostmi se do města stěhovaly desítky lidí, převážně Irů, a v roce 1890 mělo město téměř 3000 obyvatel. Hornické město prosperovalo a postupně bylo otevřeno několik dolů. Za svého největšího rozmachu se ve městě nacházelo několik kostelů, banka, pošta i hotely. Místní pověst praví, že katolický kněz Daniel I. McDermott město proklel, protože byl přepaden místní irskou mafií: „Nastane den, kdy můj kostel bude jediné místo, které v Centralii zbude!“

Ať už za to mohla kletba, či nikoliv, úpadek města se po letech skutečně dostavil. Zemi zasáhla Velká hospodářská krize a těžební společnost musela v jejím důsledku zavřít několik dolů. Někteří propuštění horníci tak chodili do uzavřených dolů „fárat“ načerno. To ovšem nebylo vše…

Kletba se naplňuje?

V roce 1962 vznikl v opuštěných štolách požár, který se rychle rozšířil. Pravděpodobnou příčinou bylo to, že místní jednotka hasičů měla, jako každý rok, zlikvidovat černé skládky a rozhodla se, že nejlepší bude haraburdí zapálit. Oheň založený v ústí jednoho z tunelů se však začal nekontrolovatelně šířit a ve štolách vedoucích pod městem vznikl ohromný požár, který se místní samospráva marně pokusila několikrát uhasit. Zpočátku se lidé o podzemní požár příliš nestarali, protože jim nijak nevadil, ale to se po letech změnilo. Jedovaté výpary, kouř ze země a propady půdy i pod domy vedly k tomu, že vláda USA rozhodla o masovém přemístění obyvatel, a to i z blízké vesnice Byrnesville, pod kterou se požár také rozšířil. Vláda na přesun obyvatel vyčlenila přes čtyřicet milionů dolarů, což byla v té době nemalá částka. Ačkoliv většina obyvatel využila možnosti městečko opustit, někteří se rozhodli ze svých domovů neodejít a ti od vlády nakonec dostali povolení v Centralii dožít.

Inspirací pro horory

Dnes ve městě žije jen okolo desítky lidí. Příjezdové silnice jsou přehrazené, nebo jsou prostě děravé od toho, jak se postupně propadaly do prohořelých uhelných slojí. Příchozího dobrodruha o nebezpečí varují cedule a všude v okolí je vidět, že si příroda bere zpět to, co jí náleží. Obloha zešedlá od kouře působí ponuře a odborníci odhadují, že podzemní zásoby uhlí mohou hořet další dvě staletí. McDermottova kletba se tak přece jen naplnila a jeho kostel je skutečně jedna z mála budov, která stále stojí.

Ponuré místo inspirovalo tvůrce mnoha uměleckých děl, mezi které patří například Strange Highways, Nothing but Trouble nebo veleúspěšný film a počítačová hra Silent Hill.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz