Hlavní obsah
Lidé a společnost

Svědkové Jehovovi: Žádné narozeniny, žádné Vánoce, žádná transfuze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Philafrenzy, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Usměvaví lidé ve vyžehlených košilích, kteří si s vámi chtějí povídat o Bohu a velice rádi vás pozvou do své komunity. Svědci Jehovovi jsou však velice striktní ve svých pravidlech - pokud se jim znelíbíte, přestanete pro ně doslova existovat.

Článek

Neformální spolek přátel Bible

Svědkové Jehovovi jsou náboženský směr, který vznikl v USA v 19. století. Zakladatelem této komunity, která původně vznikla jako neformální náboženské společenství, byl Charles T. Russell, jehož cílem bylo zejména studium Bible a hledání společného pohledu napříč církvemi. Původní název byl Mezinárodní sdružení vážných badatelů Bible, až Russellův nástupce J. F. Rutherford společenství přejmenoval na dnešní „Svědkové Jehovovi“. Během let se tato komunita rozrostla do mezinárodního náboženského hnutí, které má téměř 9 milionů následovníků, v České republice pak okolo patnácti tisíc členů a příznivců. Označení „jehovista“ je komunitou často vnímáno jako neuctivé a neslušné.

„Dobrý den, měl byste čas si promluvit o Bohu?“

Svědkové označují Boha jako Jehovu, což považují za jediné jeho správné jméno v hebrejštině. Rovněž také považují pouze sebe za pravé křesťany, kteří jako jediní chápou a správně si vykládají Bibli. Jsou známí svou pevnou vírou a oddanost v ni. Zejména u nás jsou známí svou misijní činností, která se často uskutečňuje přímo na ulici, kde oslovují veřejnost, popř. se neostýchají zazvonit a víru přinést až k vám domů. Svým bezprostředním a možná až občas vlezlým způsobem si Svědkové vysloužili mnoho negativních ohlasů. Svědci Jehovovi se ale také aktivně angažují v charitě, i když často spíše samostatně než ve spolupráci s ostatními církvemi, a to právě kvůli svému názoru ohledně pravé víry. Také pravidelně vydávají časopisy Probuďte se! Strážná věž, ve kterých dopodrobna rozebírají náboženské otázky, které vždy byly a jsou k dostání nejčastěji na ulici u zpravidla velice vytrvalého prodejce.

Žádné narozeniny, a když se s vámi rozejdou, tak navždy

Svědkové jsou známí například odpíráním vojenské služby nebo nulovou angažovaností v politických otázkách. Rovněž odmítají transfuzi, ale jsou schopni akceptovat alternativní způsoby, jako jsou krevní náhražky nebo moderní způsoby na ředění krve. Nicméně ti nejortodoxnější odmítají i tyto možnosti, a tak se nejednou stalo, že věřící odmítl transfúzi, i když to pro něj znamenalo jistou smrt. Méně známou zvláštností je, že Svědci Jehovovi nepoužívají náboženské symboly, jako je třeba kříž, protože to považují za modloslužbu (projevování náboženské úcty symbolům). Kromě tzv. Památné slavnosti, kterou si Svědkové připomínají Poslední večeři Ježíše Krista a jeho apoštolů, neslaví žádné svátky, dokonce ani Vánoce nebo své vlastní narozeniny, protože podle učení Svědků jsou v nesouladu s tím, co Bible nazývá „uctívání duchem a pravdou“. Asi největší zvláštností této komunity je ovšem to, že pokud se nějakým způsobem společenství zprotivíte, v podstatě pro jeho členy přestanete existovat. S takto vyčleněnými jedinci nesmí Svědci Jehovovi ani promluvit nebo celkově jakkoli komunikovat, dokonce je nesmí ani pozdravit. V nemilost je možné upadnout zpochybňováním učení, nedostatečnou vírou, nebo i třeba hříšným chováním jako pitím alkoholu nebo kouřením. Tito milí a usměvaví lidé v nažehlených košilích se pak od odpadlíka již navždy distancují.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz