Hlavní obsah
Věda

Zavrženíhodné mučící zařízení, které bylo osudné i pro jeho konstruktéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pierre Woeiriot / Wikimedia Commons / volná licence

Lidstvo bylo vždy velice vynalézavé v tom, jak někomu způsobit bolest a antický bronzový býk rozhodně patří mezi ty nejděsivější nástroje, jaké kdy byly vytvořeny.

Článek

Tyranský vládce

Sicilský býk, známý jako Falaridův býk, je považován za jeden z nejkrutějších popravčích nástrojů v historii. Nechal jej sestrojit krutý vládce Falaris, který vládl městu Akragas, a to asi někdy mezi lety 570 až 554 před Kristem. Falaris sice velice obdivoval umění, ale zároveň byl tyranem, který se vyžíval v mučení a zabíjení, a to i pro sebemenší prohřešek. Falaris však chtěl skloubit umění i mučení v jedno, a tak si najal athénského umělce Perrila. Perrilos byl schopný řemeslník a zadaný úkol splnil perfektně. Stvořil bronzového býka v životní velikosti, s propracovanými detaily tak pečlivě, že zpovzdálí vypadal jako živý. Do býka byl odsouzenec vhozen malými dvířky na boku a následně byl pod sochou rozdělán oheň. Odsouzenec se pak v ukrutných bolestech upekl zaživa. Perrilos chtěl dílo dotáhnout k dokonalosti, a tak vymyslel systém složitého potrubí uvnitř sochy, aby byl křik mučeného uvnitř přeměněn na dunivý zvuk připomínající zvuk rozzuřeného býka. V nozdrách sochy bylo umístěno kadidlo, aby se pach spáleného masa přeměnil na příjemnou vůni a utrpení mučeného bylo pro přítomné doprovázeno pouze temným duněním a příjemnou vůní.

Realistická prezentace

Podle některých pověstí byl Falaris nejen tyran, ale i lakomec. Nechtěl totiž za býka Perrilovi zaplatit, a proto po něm chtěl, aby mu sám ukázal, že se dospělý muž do býka skutečně vejde. Když Perrilos do býka vlezl, aby Falarisovi dokázal, že je jeho dílo dokonalé a bezchybné, krutý vladař jej v býkovi zavřel a nechal pod ním rozdělat oheň, aby se upekl zaživa. Jiná verze praví, že nakonec Falaris nechal polomrtvého Perrila z bronzového býka vytáhnout, ale jen proto, aby jej následně nechal svrhnout z útesu, což byl další z Falarisových oblíbených způsobů popravy. Ať to bylo jakkoliv, první obětí děsivého nástroje se stal sám jeho tvůrce – nadaný řemeslník Perrilos. Poté podle pověstí používal Falaris své nové děsivé umělecké dílo velice často, ale právě kvůli svému tyranskému chování a své nevyzpytatelnosti si udělal mnoho nepřátel. Nakonec Falaris děsil i své vlastní zastánce, a tak jej po šestnácti letech vlády svrhnul rival Telemachus, který jej nechal zavřít do jeho vlastního býka, ve kterém jej nechal uvařit. V tomto děsivém vynálezu tak našel smrt jak jeho tvůrce, tak jeho tyranský majitel.

Pohroma pro křesťany

Socha býka se do dnešních dnů nedochovala. Podle dalších pověstí v něm měli Římané vařit zaživa křesťany a svůj konec tam měl údajně najít i svatý Eustach, kterého tam měl i s celou rodinou nechat vhodit císař Hadrián. To však církev rezolutně odmítá a ostatky svatého jsou prý uložené v Římě v jednom z místních kostelů.

Vzniklo mnoho kopií bronzového býka, ale nejsou záznamy o tom, že by jej ještě někdy někdo používal ke stejným účelům, jako tyran Falaris.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz