Hlavní obsah

Jak ošetřit včelí bodnutí? Co dělat když dostanete žihadlo?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lukáš Pleva

Včelí žihadlo - ruka s žihadlem po bodnutí.

Se zvyšující se teplotou je více pravděpodobné, že se v přírodě potkáte se včelou. Setkání je to sice krásné, ale občas se může stát, že se včelce nelíbí váš parfém, nebo se cítí být v nebezpečí a nějaké to žihadlo schytáte. Co udělat jako první?

Článek

Jak si místo ošetřit? A neměli byste včelí bodnutí brát více pozitivně z hlediska jeho účinků?

Včelímu bodnutí můžete předejít

V jarních měsících se aktivita včel postupně zvyšuje, až v létě dosáhne svého maxima. V tomto období byste měli být více opatrní, pokud se pohybujete kolem včelnice. Nejdůležitější je pomalý pohyb bez trhavých pohybů. Nejhorším manévrem totiž je začít divoce máchat rukama a nohama a poskakovat – v tom případě vás zřejmě včelí žihadlo nemine. Včely také mohou dráždit parfémy, benzín, ale i pot nebo alkohol. Pokud vás včela pronásleduje, zachovejte rozvahu a klid a zkuste z louky přejít do lesa či členitějšího terénu. Doporučuje se například projít keřem nebo houštím či živým plotem – včela ztratí orientaci a přestane vás pronásledovat.

Pokud je včela na místě vzdálenějším od úlu, má většinou napilno a použije žihadlo pouze v případě ohrožení nebo když ji nechtěně přimáčknete, šlápnete na ni nebo se rychle a nečekaně oženete. Nemá totiž jiný důvod bodat.

Když vás včela bodne

Pokud se už stane, že vás včela bodne, nejdůležitější je odstranit co nejdříve žihadlo. Z toho důvodu, že se jed uvolňuje postupně a čím dříve žihadlo odstraníte, tím méně jedu se do těla dostane. Žihadlo můžete vyškrábnout nehtem, obrácenou stranou nože, nebo jej můžete vyndat pinzetou. Důvod, proč žihadlo nevyndávat prsty, je ten, že bychom prsty vmáčkli do našeho těla větší množství jedu.

Včelí bodnutí nemusíte nijak ošetřovat, ale pokud chcete zmírnit bolest či otok, můžete si pomoci. Například pomazáním místa vpichu hlínou, která je v přírodě vždy po ruce. Další možností je potřít místo octem, nebo přiložit rozpůlenou cibuli. Pokud více spoléháte na hojivé přípravky, můžete aplikovat Gel s propolisem, který má chladivé a zklidňující účinky a také pomůže při následném svědění. Se svěděním také pomůže studená voda nebo led.

Foto: Lukáš Pleva

Ošetření bodnutí hmyzem gelem s propolisem

Jak může tělo reagovat na bodnutí

Pokud nejste alergičtí na včelí bodnutí, pravděpodobně se po něm setkáte s lehčím otokem a zarudnutím. Otok vymizí zhruba do dvou až sedmi dnů. V případě větší reakce na bodnutí se setkáte s kopřivkou po celém těle, může se vám také motat hlava. Toto ještě není stav, kdy je třeba vyhledat lékaře, ale je dobré zůstat v klidu, odpočívat a sledovat, jak se bude stav dále vyvíjet. V okamžiku, kdy se motáte, těžce dýcháte nebo máte bílo před očima, není na co čekat a je třeba ihned vyrazit na pohotovost. Ve výjimečných případech může dojít po včelím bodnutí také ke ztrátě vědomí. Lékaře byste měli vyhledat také v případě bodnutí blízko dýchacích cest.

Včelí bodnutí jiným pohledem

Schytané žihadlo můžete vnímat i pozitivně, protože včelí jed má spoustu prospěšných účinků. A že na tom včelím bodnutí něco je, si lidé brzy všimli díky včelařům. Protože často netrpěli dnou ani revmatem, z toho důvodu začali lidoví léčitelé zkoumat vliv včelího bodnutí na lidský organismus.

O prospěšnosti včelího jedu se zmiňuje i Ing. Štefan Demeter, CSc. Ve své knize Apiterapie: Léčení včelími produkty. Například uvádí, že včelí jed léčí zánětlivé bolesti, má schopnost ředit krev a rozpustit nahromaděné organické složeniny v místě zánětu a touto krví odplavit z organismu. Působí také jako silné analgetikum, které pomáhá při revmatických bolestech, zejména při změně počasí. Na bázi této zkušenosti jsou vyráběné masti se včelím jedem na vnější použití při lokálních, blíže nespecifikovaných, převážně neuralgických bolestech. V lékařství je využíván při zánětlivých revmatických procesech, zánětech kloubů, šlachových systémů, chronických bolestech zad, neuralgii trojklaného nervu, poruchách pohybového aparátu a dalším.

Foto: Lukáš Pleva

Dvě včelí žihadla - Milan Pleva

Apiterapie

Léčení včelím jedem je jedna z forem apiterapie, která vyžaduje odborné znalosti. Léčení včelími žihadly vždy stanoví specializovaný odborník, tedy apiterapeut na základě výsledků vstupních vyšetření a alergologických testů. Včelí jed se aplikuje přímo v přírodní formě, tedy metodou bodnutí žihadla včelami na konkrétní místo, nebo nepřímo, například masáží kůže přípravkem se včelím jedem nebo akupunkturou. Jednodušší, příjemnější, bezbolestnou a nejvíce využívanou metodou je pak používání mastí s apisinem, které však mají o něco nižší účinek.

Berte to z té lepší stránky…

Včelí bodnutí může být pro člověka nepříjemným zážitkem, který se čas od času nutně přihodí všem, kteří vyrážejí na krátké i dlouhé výlety po malebné české krajině. Včasné odstranění žihadla a rychlá první pomoc pomohou zmírnit otok i následné reakce. Pokud už žihadlo dostanete, berte to z té lepší stránky, můžete využívat včelího bodnutí i k zlepšení některých problémů, jako je například revmatismus, dna, zánět kloubů, apod. To však pod dohledem odborníka – apiterapeuta. Doma můžete vyzkoušet masti s včelím jedem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Bodnutí
Gel

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz