Hlavní obsah

Voskované ubrousky: Skvělá alternativa k plastové fólii a sáčkům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lukáš Pleva

Voskovaný ubrousek od Rodinné firmy Pleva

Voskované ubrousky se stávají populární alternativou k plastové fólii a sáčkům díky své unikátní schopnosti opakovaného použití a ochrany potravin před vysycháním.

Článek

Ještě jste o nich neslyšeli? Voskované ubrousky plnohodnotně nahradí potravinovou fólii nebo sáčky. Navíc jsou opakovaně použitelné, minimalizují odpad vdomácnosti a tím šetří i naši přírodu.

Proč právě voskované ubrousky

Voskované ubrousky jsou variantou ekologického balení potravin vdomácnosti i na cestách. Nahradí plastovou fólii, alobal ale třeba i igelitový sáček. Navíc jsou znovu použitelné. Díky těmto vlastnostem jsou šetrné kživotnímu prostředí. Jejich výroba je snadná, jednoduše je zvládnete zhotoviti doma.Zčeho se vlastně vyrábí? Jednodušší verzi si můžete připravit ze 100 % bavlny a včelího vosku, pokud byste chtěli připravit odolnější variantu, můžete navíc přidat přírodní pryskyřici a olej.

Foto: Lukáš Pleva

Voskovaný ubrousek včelí svět

Kde je můžeme využít

Voskované ubrousky naleznou využití při balení svačin do školy i do práce. Můžete vnich skladovat potraviny. V domácnosti se hodí také k zabalenínebo přikrytí potravin, které rádyosychají. Můžete použít kzabalení sýrů, vajíček, na rozkrojený meloun, čerstvé ovoce či zeleninu. Velmi často se také používají pro skladování pečiva. Skladování pečiva vběžném sáčku není ideální. Pečivo sice neoschne, ale rychle ztratí křupavost a také zplesniví. Skladování vběžném látkovém sáčku jeoproti mikrotenovému sáčku výhodnější, ale pečivo ztvrdne rychleji,než je požadováno. Ve voskovaném sáčkunebo ubrouskuje pečivo delší dobu křupavější, zároveň dýchá aprodlouží se tím i jeho trvanlivost.

Péče o voskované ubrousky

Životnost voskovanýchpomocníků závisí také na tom, jak se o ně staráte. Jakou péči jim dopřát? Základní péče je vlastně velmi jednoduchá, je nutné je omývat pouze vchladnější vodě, aby se nenarušila jejich voskovaná vrstva.Po umytí je vhodné je sušit při pokojové teplotě, především ne na topení nebo jiných zdrojích tepla.

Vlivem používání funkční vrstva ubrousku pomalu mizí. Pokud již zmizela velká část,je dobré ji obnovit. Ubrousek důkladně umyjte vchladné vodě a usušte. Troubu rozehřejte přibližně na 100 stupňů Celsia. Na plech rozložte pečicí papír a na něj ubrousek. Na struhadle nastrouhejte nahrubo vosk a posypte jím ubrousek.Vložte plech do trouby a pečte přibližně jednu až dvě minuty. Když budete celý proces sledovat, velmi rychle uvidíte, kdy už je vosk vpitý do látky –v té chvíli můžete ubrousek bez obav vytáhnout.Hned zatepla uhlaďte vosk kuchyňskou stěrkou rovnoměrně po celém ubrousku do všech stran a sloupněte ubrousek z pečícího papíru, vosk tuhne velmi rychle.A je hotovo.

Foto: Lukáš Pleva

Voskovaný ubrousek v kuchyni

Pokud vám připadá, že už voskový ubrousek dosloužil (například je flekatý od červené řepy, dýně nebo mrkve) a vy už ho nebudete chtít dále používat, jednoduše ho rozstříhejte a zkompostujte.

Proč voskované ubrousky prodlužují čerstvost potravin?

Včelí vosk, olej, přírodní pryskyřice a 100 % bavlna jsou základem kvalitního voskovaného obalu.První tři zmíněné složky nejen chrání a konzervují potraviny, ale také zajišťují voděodolnost a flexibilitu ubrousků.Včelí vosk zajišťujeprávě jejich voděodolnost a pomáhá skonzervací skladovaných potravin. Jen pro zajímavost, kvýrobě 1 kg vosku potřebují včely přibližně 3,5 kg medu a 50 g pylu.

Přírodní pryskyřice pomáhá prodloužit životnost voskové vrstvy, dodává ubrouskům pevnosta napomáhá také lepivosti, díky čemuž pak uzavřený obal dobře drží. Také se do ubrousků přidává kvůli antibakteriálním účinkům.

Olej se nejčastěji používá jojobový nebo kokosový. Tyto oleje dodávají navoskované látce pružnost a napomáhajítaké prodlužovat životnost voskovaného obalu.

Jednoduchým způsobem kmenšímu odpadu

Voskované ubrousky představují inovativní a ekologickou alternativu k tradičním potravinovým obalům. S jejich pomocí můžeme efektivně snížit množství odpadu, který každodenně vytváříme, a přispět tak k ochraně naší planety. I malý krok se počítá. Kromě toho, že voskované ubrousky prodlužují čerstvost potravin, jsou také opakovaně použitelné. Investice do těchto ubrousků je tedy nejen šetrná k životnímu prostředí, ale také dlouhodobě šetří vaši peněženku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz