Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Zachraňte hmyz a ozdobte si zahradu: Vytvořte si květnatou louku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lukáš Pleva

Máte rádi přírodu? Založte si květnatou louku a přispějte k její ochraně.

Chcete se dozvědět, jak květnatá louka prospívá hmyzu i životnímu prostředí? A jak si ji založit i na malém pozemku? Květnatá louka není jen krásná dekorace, ale i důležitý pomocník pro hmyz.

Článek

V současné době, vlivem intenzivního zemědělství a urbanizace, neustále ubývá míst, kde hmyz nalezne pastvu, ale i útočiště. Proto i snaha o ochranu hmyzu je aktuálním tématem. Jedním z účinných způsobů, jak podpořit hmyz, je zakládání květnatých luk. V tomto článku se podíváme na důvody a výhody, které přináší vytvoření květnaté louky a také jak správně postupovat při výsevu květnaté louky.

Má květnatá louka smysl?

Vzpomínáte si na voňavé a pestré louky, po kterých jste v létě u babičky běhali bosky? Tyto přirozené louky plné kopretin, chrp a vlčích máků kolem vesnických stavení, v zahradách i okrajových částech měst postupně vytlačil pečlivě pěstěný anglický trávník. Cvrčkům, včelám, motýlům a jiným drobným živočichům jsme pravidelným sekáním našich zahrad ubrali nejen prostor k životu, ale i zdroj a rozmanitost potravy.

Foto: Adéla Kubánková

Květnatá divoká louka

Naštěstí má tento problém řešení – takové, které šetří náš čas, peníze, námahu a rozhodně pomáhá přírodě – nesekat a zasít přirozenou kvetoucí louku. Radost z pohledu na nádherné luční kvítí a poslouchání bzukotu života kolem jsou pak třešničkou na dortu pro každého zahrádkáře. Jedna květnatá louka samozřejmě moc nezmění, ale jelikož jsme národ zahrádkářů, tak těchto luk může být opravdu mnoho.

Anglický trávník není to pravé pro hmyz ani pro naše podnebí

Bohužel jen výjimečně dnes najdete před novostavbou něco jiného než nakrátko zastřižený anglický trávník, který je pro naše klima zcela nevhodný. Hodí se do Anglie, kde prší o dost více než v Česku. U nás je na údržbu krátkého zeleného trávníku nutno vynaložit neuvěřitelné množství vody na zalévání: na pouhý 1 m2 se za rok spotřebuje 300 až 400 litrů vody! Pokud na něj v letních měsících nemáte čas nebo se odjedete slunit k moři, čeká vás po návratu jen zežloutlá suchá tráva, která má k okrasnému trávníku nebo příjemnému relaxačnímu prostoru poměrně daleko. Častým sekáním trávy a udržováním krátkého porostu dochází k rychlejšímu stoku vody z terénu a v krajině proto také velmi rychle ubývá voda. Krátká tráva zkrátka není schopna zachovat si svou vlhkost. Sluníčko se dostane k půdě s nízkým porostem rychleji a začne ji rychle vysušovat. I proto je nutné tak časté zalévání. Řešení je přitom tak snadné – nechte trávu růst nebo založte květnatou louku! Kvetoucí louka samozřejmě sekání vyžaduje také, ale v jeho frekvenci se můžete držet zkušeností vašeho prapradědečka – stačí dvakrát ročně. I louku můžete samozřejmě sekat častěji, připravíte se ale o spoustu krásných květů. Pokud budete sekat jen dvakrát ročně, sekání vás pravděpodobně bude i více bavit. Navíc v případě, že se rozhodnete pro sekání kosou, tak nebudete děsit celé široké okolí, ale zároveň hmyz i jiní drobní živočichové se stihnou před kosou dostat do bezpečí.

Specifika louky

Výhodou kvetoucí louky je její velmi snadná údržba, nádherný a pestrý vzhled i pocit opravdového spojení s přírodou. Samozřejmě i tento typ porostu má svá specifika. Než vyrostou první vlčí máky a zvonky, budete si muset chvilku počkat. V první sezóně po výsevu vás bohatá diverzita květin zdaleka nečeká, luční porost vás poprvé překvapí až v následujícím roce. Zatímco trávníku se při dobrém zavlažování a vhodném termínu výsevu dočkáte za několik týdnů, louka vás naučí trpělivosti i tomu, že na dobré věci se vyplatí si počkat.

Foto: Lukáš Pleva

Před zasetím divoké louky

U kvetoucí louky jsou náročnější pořizovací náklady, ale náklady na údržbu jsou levnější oproti anglickému trávníku. Květnaté louce vyhovuje slunné stanoviště, ale na trhu jsou nyní k dostání už i louky pro různé typy stanovišť. Proto semínka vyberte taková, která se hodí právě pro vaše místo. Zároveň je vhodné vybrat takový druh květnaté louky, která obsahuje původní druhy rostlin, které již v přírodě najdeme poměrně vzácně.

Jak založit květnatou louku

Kvůli pomalému růstu nelze semena přírodních lučních květin přisít do již založeného trávníku, takže půdu musíte připravit, poorat nebo v menším rozsahu porýt a zasít. Trávník je nutné založit výsevem. Nejlepší čas je období dubna a května, kdy se půda pomalu zahřívá, je ještě poměrně vlhko a ne vedro. Pokud na jaře louku zasít nestihnete, zvládnete to ještě na konci léta – v srpnu/září. Pokud máte původně trávník, který chcete nahradit květnatou loukou, nejdříve proveďte orbu – na menších plochách zryjte a z půdy odstraňte kameny a kořeny, které vidíte. Pak tuto část uvláčejte/uhrabte, tím se zahrada srovná a prostor zbavíme dalších drnů a kořenů. Pokud máte půdu těžší, lze ji také posypat pískem a zapravit ho do ní např. rotavátorem. Pak je nutné zem zase uhrabat, aby se pozemek srovnal. Upravenou půdu nechte být 3 týdny. Pak odstraňte vyrostlý plevel a zase terén srovnejte.

Foto: Adéla Kubánková

Včela na květu divoké louky

Konečně přišel čas sít. U větších luk je vhodné rozdělit půdu na menší části a ve stejném poměru rozdělit osivo – tak zasejete všude přibližně stejné množství semen. Výsev provádějte dle návodu zakoupeného osiva, přibližně 2 g na 1 m2. Pro lepší dávkování při setí můžete do osiva přidat písek. Když máte zaseto, pozemek uválejte válcem, nebo jinak udusejte. Pak je nutné pravidelně půdu zalévat, aby semena vyklíčila, zakořenila a nezaschla.

Několik prvních sekání je vhodné provést, jakmile rostliny vyrostou do výšky 10 centimetrů. Rostliny zkraťte asi na polovinu. Posekáte hlavně hodně plevele, který je nutné sekat, aby nezadusil ostatní, pro nás ušlechtilá (a v české přírodě původně přirozená), semena, které rostou pomaleji. Jednoznačně pro toto sekání je vhodná kosa (stejně jako pro další seče), rostliny jsou ještě slabé a sekačka by je mohla vytrhat i s kořínky.

Foto: Lukáš Pleva

Manželé Plevovi na divoké louce

V druhém roce již louka kvete plně a je velmi vytrvalá. Stačí ji sekat 2-3krát ročně pro zahuštění porostu. V dalších letech sekáme maximálně 2× ročně asi 4-5 cm nad povrchem půdy. Sečení je lepší provádět postupně po částech, aby byla vždy k dispozici pastva nektaru a pylu pro živočichy alespoň na části louky. Sekat kosou nebo lištovou sekačkou je šetrnější, protože běžná sekačka je na drobné živočichy příliš rychlá. Nestihnou před ní utéct a hynou pak v rozsekané trávě.

Stihnete to ještě letos?

Zakládání květnatých luk představuje jednoduchý, ale účinný způsob, jak podpořit rozmanitost života v našem okolí. Tyto louky nejen poskytují domov a potravu pro různé druhy hmyzu, ale také přinášejí estetickou krásu do našich zahrad a krajin. S ohledem na současnou situaci, kdy se biodiverzita stává stále více ohroženou, je důležité si uvědomit přínosy, které květnaté louky přinášejí pro životní prostředí. Proto každý kousek půdy osetý květnatou loukou se počítá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz