Hlavní obsah
Zdraví

Přírodní léčba oparů. Znáte propolis?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lukáš Pleva

Opar na rtu se často objeví v tu nejméně vhodnou chvíli: před důležitou schůzkou, oslavou narozenin, nebo při jiné významné příležitosti.

Článek

Co je vlastně opar

Opar je onemocnění, které je způsobené virem herpes simplex. Existují dva typy HSV-1, který se zpravidla objevuje v oblasti rtů nebo tváře, a HSV-2, který se vyskytuje v oblasti genitálií. My se zaměříme na opar způsobený virem HSV-1, tedy na opar na rtu. Tento typ oparu se přenáší slinami a kapénkami.

Jedná se o velmi rozšířené a nakažlivé onemocnění. Začátek onemocnění připomíná svými příznaky klasickou chřipku. Když virus pronikne do organismu, ne vždy se musí infekce rozvinout – někdy tedy vlastně vyústí v kratší chřipku a puchýřek se ani neobjeví. Virus ovšem tělo neopouští, zůstává v něm a projevuje se zejména v případech, kdy dojde k oslabení organizmu jinou nemocí nebo třeba stresem.

Jak předcházet tomu, aby se opar projevil

Jak zmiňujeme výše, vir nám v těle již zůstane. Máme ale pár tipů, jak se postarat o to, aby se opar projevoval, co nejméně.

  • Hygiena – umývání rukou, používání čistých ručníků a příborů a především sdílení těchto věcí jenom se zdravými lidmi.
  • Posilování imunity – imunitu můžete posílit např. každodenní konzumací medu, existuje však mnoho dalších možností.
  • Zdravý životní styl – vyhnout se nezdravé stravě, nadměrnému požívání alkoholu. A naopak mít dostatečný pitný režim, vyváženou stravu a dostatek spánku.
  • Psychická pohoda a harmonie
  • Omezit příjem potravin s obsahem argininu– Potraviny bohaté na obsah argininu mohou množení viru podporovat. U těchto potravin je třeba být na pozoru: čokoláda, ječmen, pšenice, hrášek, vaječný bílek, atd.
  • Omezit pobyt na slunci

Léčba oparu

Opar, pokud se nijak neléčí, se zahojí přibližně za deset dnů. Léčbu můžete urychlit nejrůznějšími antivirovými přípravky z lékárny. Pomoci vám mohou volně prodejné mastičky s obsahem acyclovirů, které dokážou ulevit i v případě, kdy se ještě opar plně nerozvinul a je v počáteční fázi. Důležité je, aby se mohl opar hojit v klidu a bez dalších poranění – postižené místo byste tedy neměli škrábat a drbat se v něm. Pokud byste ho rozškrábali, může dokonce dojít k rozšíření infekce na větší plochu – tedy delší bolesti i náročnějšímu hojení. Pokud jste více nakloněni přírodním produktům, máme pár tipů, jak si pomoci od bolesti a jak rychleji opar zahojit. Když opar nezmizí do dvou týdnů, vyhledejte lékaře a poraďte se s ním o dalších krocích léčby.

Propolis a med

Díky antivirovým účinkům je propolis vhodný pro léčbu oparu. Ideálním formou je pro tento účel propolisová tinktura, kterou je třeba opar potírat. Jakmile opar vyschne, není třeba dále aplikovat tinkturu, ale je vhodné začít mazat medem, který pomůže k rychlejšímu zahojení.

Foto: Lukáš Pleva

Ošetření oparu propolisem

Česnek

Česnek má protivirové účinky. Pokud se opar již projevil, můžete na postižené místo přikládat plátky česneku a nechat působit 10 minut. Česnek můžete užívat i vnitřně, pak je česnek dobrou prevencí proti onemocněním virového původu.

Droždí

Droždí lehce nařeďte vodou a vzniklou mazlavou směsí opar potírejte. Ten velmi rychle vyschne společně s droždím a doba jeho hojení se výrazně zkracuje. Tento přírodní lék funguje překvapivě dobře zejména díky vitaminům skupiny B, které jsou v droždí obsaženy.

Zelený čaj

Hojivě také působí obklad ze zeleného čaje. Připravte si velmi silný zelený čaj a vlijte ho do tvořítka na led. Zmrzlou kostku přikládejte na opar.

Yzop

Obklad si můžete připravit z yzopu lékařského - 30 g sušeného yzopu zalijete 0,5 litrem vroucí vody, alespoň čtvrt hodinou louhujte a nechte zcela vychladnout. Poté do nápoje namáčejte kapesník nebo čistou látku a přikládejte na opar.

Tea tree olej

Opar můžete potírat tea tree olejem, který působí protizánětlivě, zmírní bolest a zkrátí dobu léčby.

Rychle a bezbolestně

Opar je nepříjemné virové onemocnění, u kterého můžeme využít přírodních pokladů k jeho léčbě. Lehce uleví od bolesti a také urychlí dobu léčení. U nás je favoritem propolis s medem. Do komentářů se můžete podělit o Vašeho favorita při léčbě oparu. Ať už si vyberete jakoukoli formu, přejeme, aby úleva od bolesti a vyléčení oparu bylo co nejrychlejší.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz