Hlavní obsah
Jídlo a pití

Jak poznat kvalitní med?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lukáš Pleva, Rodinná firma Pleva

Akátový med z Rodinné firmy Pleva na stole.

Jak poznat kvalitní med? Dobrého včelaře? Dobrý a poctivý včelař se vám rozpovídá o těchto kouzelných tvorech. U medu to je rozhodně těžší, určitě záleží na ceně nebo vizuální kontrole.

Článek

Nejlepší radou je najít si „kvalitního“ včelaře. Jak ho poznáte? Když se některého včelaře zeptáte na jeho včely. Dobrý a poctivý včelař se vám rozpovídá o těchto kouzelných tvorech, o tom, jak o ně pečuje a chce pro ně to nejlepší. V ideálním případě vás ke svým úlům i zavede a ukáže vám, jak se včelky mají, ale to samozřejmě není nutností.

Pokud možnost návštěvy včelaře nemáte, nejsnadnější ukazatel, podle kterého vybírat med v obchodě, je cena. Pokud v obchodě narazíte na kilové balení medu za stovku, určitě kvalitní nebude. Poctivý český med zkrátka není možné vyprodukovat s nízkou cenou. U samotných včelařů ale můžete koupit med poměrně levně, protože odpadají náklady na prostředníky, dopravu apod. Nemusíte se obávat nákupu „načerno“, česká legislativa včelařům umožňuje prodej ze dvora.

Až po testu cenou následuje vizuální kontrola.

  • Samotná barva nám mnoho neřekne, mění se podle druhu medu a značně ji ovlivňuje šířka sklenice a světlo v obchodě. Proti světlu každopádně můžete vidět, jestli med netvoří různobarevné vrstvy – to by svědčilo o nějakém umělém nastavování. Kvalitní med je konzistentní v celém svém objemu. Poctivý med je hodně hustý, tekutý a čirý. Neplatí to však u medu, který zrovna krystalizuje.
  • Pokud nakloníte sklenicí a med se těžce přelévá, je to dobré (i když zdaleka ne 100%) znamení.
  • Proti světlu také uvidíte čistotu medu. Přírodní mošt od vinaře sice má na dně sediment a kal, med je ale něco úplně jiného – musí být krásně čistý. Přípustný je pouze pyl, na závadu nejsou ani bublinky vznikající při stáčení. Cokoli většího, např. kus trávy, svědčí o horší hygieně při zpracování.
  • I na dobrém medu se může objevit pěna, a to buď z pylu, nebo z okolní vlhkosti, pokud například špatně dovřete sklenici. Pěna na povrchu tedy nemusí hned ukazovat na špatnou kvalitu. Běžné je rovněž postupné tuhnutí a cukernatění. O krystalizaci si ještě povíme více.

Padělání medu

Způsoby umělého nastavování medu jsou velmi rafinované, používá se například kukuřičný nebo třtinový sirup. Barva takového medu, tedy jedna z mála věcí, které můžeme v supermarketu zkontrolovat, přitom není nijak nápadná. Musíme proto koukat hlavně na konzistenci a dalších několik detailů, které jsme vysvětlili výše. Bohužel je nutné říct, že pokud je padělatel profesionál, nemá běžný spotřebitel šanci med na sto procent poznat.  

Krystalizace medu

Krystalizace neboli tuhnutí medu je přirozená vlastnost medu při jeho dozrávání. Krystalizovaný med si zachovává všechny dobré vlastnosti medu a není nijak znehodnocen. Rychlost krystalizace medu závisí na množství glukózy, které mají nejvíce květové medy, proto začínají tuhnout už po několika týdnech od vytočení.

Výjimku tvoří čistý akátový med, který téměř nekrystalizuje. Medovicový med krystalizuje až po několika měsících. Původní tekutost můžete medu vrátit mírným zahřátím ve vodní lázni s teplotou nejvýše 40 °C.

Přeji tedy dobrou chuť, držíme palce, ať najdete toho správného včelaře a pak si můžete užívat všech benefitů a úchvatných cenných vlastností, které našemu tělu a chuťovým buňkám med přináší.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz