Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Zachraňme hmyz: Jak může každý pomoci s úbytkem včel, motýlů a čmeláků?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lukáš Pleva

Zachraňme hmyz: Jak může každý jedinec pomoci s úbytkem včel?

Méně hmyzu na loukách a co s tím? Přinášíme tipy, jak může každý pomoci a jak udělat zahrádku příjemným místem pro nás i pro včely a další hmyz.

Článek

Proč a jak pomáhat včelám a dalšímu hmyzu

I méně bdělý pozorovatel přírody si všimne, že na loukách už to nešvitoří tolik, jako tomu bylo dřív. Snižuje se množství motýlů, čmeláků, samotářských včel a dalšího hmyzu. Proč tomu tak je a jak může pomoci každý člověk? Abychom ubývání hmyzu pomohli zastavit, můžeme toho udělat spoustu. V tomto článku přinášíme hned několik tipů i pro ty, kteří nemají zahrádku. Zároveň máme pár nápadů, jak ze zahrady udělat příjemné místo pro nás, včely a další hmyz.

Proč je hmyzu méně?

Hmyzu za poslední roky neustále ubývá. Důvodem je nestabilní pastva během celého roku. Na konci května je ze včelího pohledu příroda ve smutném stavu. Na polích najdou odkvétající řepku. A protože je na většině polí, na ostatních už zbývá prostor jen pro kukuřici a obilí a ty včelám pastvu – nektar, bohužel neposkytují. Při návštěvě louky zjistíme, že už téměř odkvetly pampelišky, ostatní přerůstá tráva. Sem tam mezi trávou kvetou kopretiny nebo chrpy, ale tím to končí. Barevnost luk a strání díky nejrůznějším druhům květin, jako tomu bylo dříve, už je dávnou minulostí.

A co teprve u domků. U většiny z nich jsou anglické trávníky. Ani ty pampelišky tam nejsou. Občas je u domku malá skalka, na které kvete pár rostlin. Ale to je pro tolik včel a ostatního hmyzu dost málo. Ale zatím to zvládají, snaží se, navštíví každý květ a zkusí, jestli je tam nektar. Proto je důležité, aby se člověk nad tímto zamyslel a aby na své zahrádce, nebo jen za oknem bytu udělal něco s ohledem na hmyz. Pomoc každého se počítá.

Jak můžeme pomoci

Různým druhům hmyzu můžete pomoci, i když nevlastníte zahradu balkón nebo louku. Máme pár tipů, jak přivítat ve svém okolí více včel, motýlů, čmeláků nebo třeba samotářských včel.

Hmyzí hotel

Foto: Lukáš Pleva

Hmyzí hotel z Rodinné firmy Pleva

Hmyzí hotely v posledních letech nabývají na oblíbenosti. A to je velice dobře. Přirozeně hmyz hnízdí v nejrůznějších dutinkách starých větví, kmenů a pařezů – a právě podobná místa simuluje hmyzí hotel. Takový hmyzí hotel si můžete zakoupit nebo ho vyrobit. Dle použité výplně se zde mohou ubytovat různé druhy hmyzu.

Hotel pro hmyz vypadá jako domeček či budka o několika patrech. Do jednotlivých pater se umisťují navrtaná polínka tvrdého dřeva, bambus, sláma, suchá tráva, mech, rákos, děravé cihly, šišky a další. Každé patro mívá vyvedené z jiného materiálu, patra jsou různě veliká a mohou být i rozdělená. Měl by být umístěn na suchém a klidném místě, které je dobře chráněno před deštěm.

Pítka pro včely i ptáky

Foto: Lukáš Pleva

Pítko pro včely a hmyz

Včelám a dalšímu hmyzu velmi snadno zhotovíte praktická pítka, která jim pomohou načerpat síly během jarních dnů, kdy spotřeba vody u včel je velmi vysoká, ale také během suchého léta, kdy v přírodě není ani kapka vody. Pítko se dá vyrobit ze staré keramiky, vybetonovat ve formě podmisky nebo pro ně využít obyčejnou plastovou podmisku. Důležité je vybavit ho mechovými ostrůvky nebo kamínky, aby v pítku mohly včely bez problémů přistávat a aby nehrozilo, že se utopí. Pítko můžete umístit třeba za okno na parapet, v případě, že máte zahradu, tak třeba na okraj květinového záhonu. Vodu je důležité pravidelně doplňovat.

Čmelín, neboli speciální domek pro čmeláky

Jako včely mají včelí úl, tak čmeláci mají tzv. čmelín. Tento speciální domeček bývá zpravidla dřevěný. Uvnitř čmelínu je vestavěná chodbička a výplň z čisté bavlny nebo ovčího rouna, zde si čmelák vytvoří svoji dutinku a hnízdí v ní. Čmeláci jsou velmi prospěšní, neagresivní a nepostradatelní opylovači na každé zahradě.

Anglický trávník prosím ne

V anglickém trávníku není téměř žádný život, často se přirovnává k betonové ploše a ta hmyzu opravdu nic neposkytuje. Pouhé vysázení několika nektarodárných trvalek a keřů je obrovské zlepšení oproti sterilním trávníkům a předzahrádkám vysypaným žulovým štěrkem. A když svými prvními květy vaše zahrada přiláká hmyzí návštěvníky, třeba jim přijdete na chuť a během roku své výsadby rozšíříte a založíte třeba na části zahrádky i květnatou louku. Sobě uděláte radost a pro přírodu to bude neocenitelná služba.

Bez chemie je to lepší

Ano, je to tak. V přírodní zahradě by se skutečně neměla používat chemie. Na zahradě se přirozeně vyskytují škůdci, na které se k jejich odstranění často používají chemické prostředky. To v přírodní zahradě není nutné, protože pokud necháme přírodu dělat to, co umí, dokáže se postarat o to, aby v zahradě panovala rovnováha. Asi vás napadne, jak to dokáže? Je to jednoduché, např. přirozeným predátorem mšic jsou berušky. Pokud se v zahradě vyskytuje více mšic, přirozeně je zde i více potravy pro berušky, které se začnou rozmnožovat. Důsledkem toho se sníží i počet mšic. Tímto nedosáhneme úplného odstranění škůdců z naší zahrádky, ale výrazně tím zmírníme jejich rozmnožovací schopnosti, škůdců tedy bude na zahrádce méně a nebude třeba žádné chemie. Hnojení je také možné bez chemie například za pomoci bylinných jích. Přírodní zahrádkář se s každým nastalým problémem vypořádá přirozenými postupy, díky kterým jeho zahrada prospívá.

Zhasnout, prosím

Hmyzu, včelkám a dalším tvorům pomůže, když odstraníte ze své zahrady všechny nepřirozené zdroje světla. Pokud necháváte zahradní osvětlení zapnuté i přes noc, hmyz je zmatený a dezorientovaný. Podobným způsobem hmyzu vadí i všechny bodovky a světla, která mají pohybové čidlo, kolem kterého stačí, když proběhne kočka a již svítí.

Vždy s ohledem na přírodu

Místo, kde žijeme, může být krásné a bohaté pro všechny. Stačí se inspirovat přírodou, nebát se dotknout půdy a s otevřenou náručí uvítat nové obyvatele. Ať už se rozhodnete pro výrobu hmyzího hotelu, přípravu pítka nebo založení květnaté louky, bude vždy správná volba a malí obyvatelé nejen zahrad ji velice ocení. Věříme, že tvorba velmi přírodní a autentické zahrady, nebo naopak upravené zahrady se skvěle zvolenými výsadbami pro včely a motýly, bude vám i vašim hostům dělat ohromnou radost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz