Hlavní obsah
Jídlo a pití

Zázrak jménem med a proč se ho nikdy nepřejíme?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Lukáš Pleva

Nejznámější a nejdůležitější včelí produkt konzumujeme už stovky let. Sladíme jím čaj, medové perníčky nebo si dáváme lžičku medu do mléka na klidnější usínání. Víte, jaké složení má med? Jak ho včely tvoří?

Článek

Co vlastně med obsahuje?

Med je nejznámější a nejdůležitější včelí produkt. Je to hodnotná dietetická potravina, sladidlo a také, jak píše MUDr. Bohuslav Handl ve své knize Včelí produkty v lékařství, „med je lék“. Proč je tak zázračný, z čeho se vlastně skládá? Každý med je jiný – pochází z jiného místa a z jiných rostlin. Podle toho vznikají odlišnosti ve složení medů. Obecně však můžeme říci, že mimo cukrů (glukózy, fruktózy a méně sacharózy a vyšších cukrů) med obsahuje především vodu, a poté minerální látky (draslík, sodík, vápník, hořčík, železo, fosfor, síra, mangan, zinek, měď), enzymy, organické kyseliny, aminokyselinyvitamíny (B1, B2, B3, biotin, C, kys.pantotenová), dále stopové prvky, antibakteriální látky, nebo pylová zrnka.

Proč se medu nepřejíme a sladkostí s cukrem ano?

Obsah jednoduchých cukrů, zvláště glukózy, je velmi důležitý pro organismus, protože je přímo vstřebáván sliznicí do krve. Tím dodává tělu energii okamžitě. Je to hlavní zdroj výživy svalové tkáně. A proto se med hodí k rychlému posílení těžce pracujícího člověka, sportovce apod., ale i k běžnému slazení. Že z medu ztloustnete? Toho se zbytečně nebojte. Na rozdíl od cukru v běžných sladkostech si totiž v případě medu tělo samo řekne, že má dost. Prostě už na med nemáte chuť. Med je lépe stravitelný a díky jednoduchým cukrům, které přecházejí přímo do krve, téměř nezatěžuje organismus. To je rozdíl oproti řepnému cukru, který nejdříve musí projít játry, kde se štěpí na jednoduché cukry, které až následně pronikají do krve. Při mlsání sladkostí tak tělu mnohem déle trvá (cca. 30 minut), než vyšle do mozku signál, že má dost. U medu toto ale neplatí, protože tělo využívá jednoduché cukry napřímo. Jeho benefity a účinky na naše zdraví jsou samozřejmě s cukrem i jinými sladidly naprosto nesrovnatelné.

Jak med vzniká? Vyrábí ho včely?

  1. Včely nejdříve sbírají nektar (sesbírané sladké šťávy květin) nebo medovici (tekutinu vylučovanou např. mšicemi na stromech nebo listy stromů). Včela nasaje nektar či medovici do medového váčku. Medový váček je od žaludku oddělen chlopní, takže je zaručeno, že nemůže dojít k natrávení.
  2. Když včela váček naplní, přiletí k úlu a tam předá „náklad" nektaru či medovice sosákem mladší včele (každá včela má svoji úlohu, i když ji občas dle potřeby změní). Takto je sladina několikrát spolknuta a vyvrhnuta. Každá včela tím přidá i enzymy a aminokyseliny ze svých žláz a zároveň dochází k odpařování vody. Když je tímto procesem „med" dostatečně zahuštěn (asi na cca 30 % vody) je uložen do šestihranné včelí buňky.
  3. K dalšímu odpařování dochází z důvodu vysoké teploty v úle, kde je kolem 35 °C. Máváním křídel včel je vytvářen neustálý proud vzduchu, který odvádí přebytečnou vodu česnem z úlu ven. Když dosáhne vlhkost medu kolem 17 %, je v buňkách zavíčkován = zakonzervován. Podíl vlhkosti v medu je důležitý, jinak by začal kvasit.

O vzniku medu píšeme výše, ale mohlo by vás napadnout, proč ho včely vůbec vyrábějí? Odpověď je prostá. Včely med produkují, protože si ho ukládají jako potravu na zimu. Průměrné včelstvo spotřebuje za zimní období asi 15–20 kg medu. Během celého roku je to pak 70 kg medu. Včelař včelám během roku odebírá okolo 20–70 kg medu, proto se před zimou včely zakrmují cukerným roztokem.

Přeji tedy dobrou chuť, držíme palce, ať najdete toho správného včelaře a pak si můžete užívat všech benefitů a úchvatných cenných vlastností, které našemu tělu a chuťovým buňkám med přináší.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz