Hlavní obsah
Víra a náboženství

Jak v Cokeville andělé zachránili stovky životů před teroristickým útokem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Francesco Botticini via Wikimedia commons {PD-US}

Zásah vyšších sil na škole v Cokeville roku 1986 patří k nejlépe zdokumentovaným zázrakům v novodobé historii.

Článek

Bývalý policista se svou ženou obsadili základní školu a zajali stovky rukojmích, hlavně dětí. Byli ozbrojeni a hrozili výbuchem benzinové bomby, kterou s sebou přivezli. Bombu nakonec odpálili, ovšem nikoho nezabila. Mnozí tento zázrak připisují andělům.

Komplici si mysleli, že jdou na investiční akci s rychlým ziskem. Přitom jeli páchat terorismus.

David Young býval policistou v Cokeville, ovšem brzy dostal padáka kvůli nevhodnému chování. Přestěhoval se do Tucsonu v Arizoně, kde se seznámil s Doris, kterou si později vzal za ženu. Oba měli silné vazby na rasistické, neonacistické americké organizace, zejména na Posse Comitatus a Aryan Nations. Tyto organizace byly silně antisemitisticky zaměřené, bojovaly proti vládě a zabývaly se konspiračními teoriemi.

David svůj teroristický útok dlouho plánoval, pořídil si několik střelných zbraní, a dokonce vyrobil benzinovou bombu, kterou úspěšně otestoval – bomba tehdy rozmetala celý autobus. Tyto svoje aktivity maskoval za investiční plán, který zval „Biggie“. Údajně měl vést k rychlému zbohatnutí díky novému zdroji energie (David ovšem místo toho vyvíjel bombu).

Do jeho plánu s vidinou rychlého zbohatnutí se brzy zapojila jeho manželka, jeho dcera a další dva muži. Nikdo z nich neměl ani tušení o jeho skutečných plánech.

Jeho dcera později vypověděla, že ji David noc před akcí donutil, aby s ním spala. Druhý den David dlouho sledoval školu. Když byli všichni uvnitř, vysvětlil ostatním jeho plán – unést stovky dětí, hrozit bombou a požadovat vysoké výkupné. Všichni tím byli naprosto zděšeni, včetně jeho manželky. Dva muži, kteří investovali do Biggie, rázně odmítli se na něčem takovém podílet. David je proto svázal a nechal je v dodávce. Svou dceru a manželku přinutil, aby šly s ním.

David přitáhl bombu do školy a proklamoval revoluci proti státu. Dcera ho posléze zradila.

Přestože jeho manželka a dcera nechtěly spolupracovat, David je donutil, aby mu pomohly dotáhnout bombu do školy. Když to provedly, jeho dcera se vytratila a šla vše oznámit na radnici. Policie však již neměla šanci Davidovi zabránit v útoku.

David také napsal vlastní manifest, kde shrnul své politické a filosofické názory. Přesné motivy útoku však zůstávají neznámé. Když vešel do školy, tento manifest rozdával tolika lidem, co to jen šlo.

Jeho manželka zatím chodila od třídy ke třídě a sbírala všechny žáky i učitele s tím, že za ní musí jít kvůli stavu nebezpečí, nouze, nebo protože se koná shromáždění.

Když se jí podařilo shromáždit 136 dětí, 15 učitelů a další 3 dospělé, David odhalil zbraně a bombu a zakřičel „Tohle je revoluce!“ Požadoval výkupné ve výši 2 milionů dolarů za každého rukojmí (celkem 308 milionů dolarů) a audienci u prezidenta Ronalda Reagana.

David si uvázal provázek ke spouštěcímu mechanismu bomby k zápěstí. Učitelé se mezitím pokoušeli zabavit a rozptýlit děti, pouštěli jim televizi, předčítali knihy a modlili se s nimi.

Bomba, která měla potenciál zničit celou školu, nakonec nikoho nezabila. Před výbuchem je ochránili andělé.

Asi o dvě a půl hodiny později potřeboval David na toaletu. Proto spouštěcí mechanismus bomby umístil na Dorisino zápěstí a odešel do malé koupelny, která spojovala pokoje prvního a druhého stupně. Doris však brzy rozbolela hlava z benzínových výparů a zvedla ruku, aby si otřela na čelo. Tímto neúmyslně aktivovala spouštěcí mechanismus a bomba explodovala.

Výbuch vážně zranil Doris a naplnil místnost černým kouřem. Ihned po detonaci začali učitelé strkat děti na chodbu a dvěma otevřenými okny na trávu před školou, což způsobilo chaos.

David vyběhl z koupelny, zastřelil svou zraněnou manželku ranou do hlavy, a posléze postřelil učitele hudby. Poté obrátil zbraň proti sobě a spáchal sebevraždu.

Nejméně 10 dětí později uvedlo, že viděly anděly, kteří jim pomohli překonat utrpení. Chlapec řekl svým rodičům, že měl těsně před výbuchem velmi silný pocit, že se musí přesunout co nejblíže k oknům. Údajně mu to řekl nějaký hlas.

Dvě sestry vypověděly, že viděly bíle zářící ženu, která při nich stála. Obě naprosto věrohodně popsaly svou babičku, kterou ale předtím nikdy neviděly (zemřela, když bylo jejich matce 15 let). I další rukojmí ukázali na fotkách své mrtvé příbuzné, které do té doby neviděli, s tím, že se jim zjevili během teroristického útoku.

Další děti popsaly, jak andělé obklopují bombu a tlumí její výbuch. Andělé také radili dětem, aby nevdechovaly kouř a aby se držely u oken.

79 lidí utrpělo lehčí zranění, ovšem nikdo nezemřel – nikdo kromě Davida a jeho ženy.

Co číst dál?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz