Hlavní obsah
Názory a úvahy

Politika bez cenzury: Proč budou možná o příští vládě rozhodovat komunisté?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Alexandr Wolf via nightcafe.studio (https://creator.nightcafe.studio/)

Zamyšlení nad tím, co se stane po příštích sněmovních volbách. O tom, kdo se proti sobě postaví a kdo s kým může spolupracovat. A o tom, proč komunisté mohou získat obrovitou moc.

Článek

Na podzim 2025 nás čekají volby do Poslanecké sněmovny, které rozhodnou o složení hlavní politické instituce v zemi. Mnoho agentur nás zásobuje nejrůznějšími průzkumy a modely. Tyto poukazují na několik skutečností, které nemusí být nutně pozitivní.

Vládní strany vytrvale oslabují. Ale aspoň je jich hodně

Připomeňme si, že současnou většinu drží spojenectví dvou koalic – Spolu (ODS + KDU-ČSL + Top 09) a PirSTAN (Piráti + Starostové), tedy celkem 5 stran. Strany koalice Spolu můžeme charakterizovat jako středo-pravici (ODS je spíše pravicová, KDU-ČSL a Top 09 jsou spíše středové), zatímco PirSTAN jsou představitelé progresivní levice. Jelikož se nejedná o tradiční levici, ale o progresivní levici (někteří odborníci také říkají novou levici), nelze očekávat, že by Piráti nebo Starostové šli do koalice s tradiční levicí u nás zastoupenou SOCDEM (bývalá ČSSD) nebo KSČM.

Spojenectví stran pravicových, středových a levicových je samo o sobě velmi impozantní. Koalice vydržela několik let pohromadě a patrně úspěšně dovládne, o čemž mnozí odborníci otevřeně pochybovali.

Spojenectví takto rozmanitých stran si však bere svou daň – vláda musí dlouho hledat konsenzus, aby se na něčem shodla, a zavádí mnoho nepopulárních opatření. Vládu také stíhá mnoho afér – např. kauza dozimetr, zpackaná digitalizace stavebního řízení, machinace se zakázkami, řada zákonů přijatých navzdory stranickému programu, třeba zvyšování daní.

Proti vládě také vedou vytrvalou anti-kampaň opoziční strany, ale i další, mimo-parlamentní strany.

Není divu, že popularita vlády klesá, stejně jako ochota voličů jí znovu dát svůj hlas. Dle některých průzkumů vládě důvěřuje jen 17 % lidí.

V naší Poslanecké sněmovně zavládne kvazi-bipartitní systém

Je nutné zmínit, že Spolu ani PirSTAN dosud neoznámili, že budou kandidovat společně. Proto se průzkumy ptají na volební preference jednotlivých stran.

ODS mívá v průzkumech kolem 14,5 %, KDU-ČSL by volilo kolem 3 % a Top 09 zase necelých 5 %. Je jisté, že Lidovci a Top 09 se budou snažit o další koalici Spolu a ODS jim ji pravděpodobně dá. Tato koalice by mohla získat až 20 %.

Zato PirSTAN má v koalici jasno – žádná nebude. A po incidentu s vykroužkováním není divu. Nemyslím si však, že by to znamenalo, že tyto strany spolu nepůjdou do vládní koalice. Kdyby se až tak rozhádaly, koalici by zrušily už teď. Piráti i Starostové si prostě jen myslí, že samostatně získají víc. Na vládní spolupráci to nic nemění. STAN mívá v průzkumech kolem 9 %, Piráti o procento méně.

Všechny vládní strany mohou ve volbách celkem získat až 37 %. A tolik prostě na většinu nestačí. Pro naši analýzu můžeme klidně všech 5 stran považovat za jednu jedinou, v mediálním prostoru se této jedné straně běžně říká Pětikoalice. Jejich spolupráce se zatím daří, nebo se alespoň nerozpadla, a hodlají spolupracovat i po volbách.

A kdo se Pětikoalici postaví? Gigant jménem ANO, které v průzkumech vytrvale dominuje a někdy i převyšuje 30 %. Další větší stranou je populistická SPD, která mívá kolem 7 %. Pokud čísla sečteme, pak ANO a SPD dostanou cirka 37 %. Stejně jako Pětikoalice…

Přestože v minulosti ANO i SPD spolupráci na vládní úrovni odmítly, situace se podle mého významně změnila. A to hlavně na straně SPD, která vytrvale klesá. Političtí komentátoři to přisuzují neschopnosti strany cokoli prosadit. SPD se u svých voličů neosvědčila a tito se proto obrací k jiným stranám. Na vzestupu jsou hlavně KSČM a Přísaha s Motoristy.

Vládní koalice je teď jediná šance, jak se může SPD osvědčit u své voličské základny. Jestli se Okamurovi naskytne možnost dojednat s Babišem většinu, udělá cokoli, aby se tak stalo. Je podle mě skoro jisté, že ANO a SPD budou spolupracovat, aby získaly ve Sněmovně většinu.

Po volbách proti sobě budou stát dva titáni – ANO podporovaná SPD a Pětikoalice. Možná se do Sněmovny dostane i nějaká další strana nebo dvě. A toto výrazně připomíná systém dvou stran, jak jej známe třeba z USA. U nás zde ale nestojí levice proti pravici, nýbrž populismus (ANO+SPD) a tradiční strany (Pětikoalice).

Systém dvou stran sám o sobě nezapovídá další politické strany. Ty mají své páky

I v systému dvou dominantních stran se mohou ve Sněmovně objevit další strany, resp. většinou jen jedna. Těm se tradičně říká „třetí strana“ a můžeme je charakterizovat jako strany, které na rozdíl od dominantních nemají potenciál zvítězit ve volbách, a mít tak vliv na zákonodárství. Tyto třetí strany se zpravidla do Sněmovny ani nedostanou, nebo se jen těsně přehoupnou přes klauzuli, která je u nás 5 %.

V případě, kdy se do Sněmovny dostane kromě dvou dominantních stran i malá třetí strana, může dojít k velmi zajímavé situaci. Žádná z dominantních stran nemůže sama o sobě vládnout, sestavit většinu. Obě se pak začnou přetahovat o přízeň oné třetí strany. A právě v tuto chvíli drží třetí strana v rukách nesmírnou moc.

Takovou situaci politologové označují jako „vyděračský potenciál“. V praxi to znamená, že třetí strana si může diktovat, co chce, a spojí s tím, kdo jí nabídne víc. Vydírá je. A dominantní strany s tím nemohou nic udělat. Třetí strana tak najednou získá obrovskou moc, která ani v nejmenším nekoresponduje s úspěchem ve volbách, kdy získala sotva pár mandátů.

Záleží, která třetí strana se dostane přes 5 %

Nyní již možná tušíte, co se snažím říct. Po volbách proti sobě bude stát Pětikoalice a ANO s SPD. Obě uskupení budou mít skoro stejně křesel a ani jedno uskupení nemůže samo vládnout. Kdo se dostane do Sněmovny s nimi? Která strana se stanou onou třetí stranou, která bude ostatní vydírat?

Na hranici 5 % se v průzkumech pravidelně pohybují Přísaha a KSČM. Kdo z nich se do Sněmovny skutečně dostane, je záhadou a nelze to odhadnout.

Ať se třetí stranou stane kdokoli z nich, bude mít obrovskou moc. Třetí strana si vybere svého dominanta, který nabídne nejvíc, a tomu pak dá nůž na krk a bude ho vesele vydírat celé volební období.

Přísahy se nebojím, ovšem je zde reálná šance, že se onou třetí stranou stane právě KSČM. Projekt Stačilo! jasně ukázal, že komunisté ještě neřekli své poslední slovo. Jejich šance vrátit se do Sněmovny je podle mě více než reálná.

Pokud se KSČM stane třetí stranou, Pětikoalice s ní odmítne spolupracovat. Ovšem Babiš s Okamurou se jich neštítí. Ostatně i v poslední Babišově vládě se ANO opíralo o podporu komunistů.

KSČM bude vydírat ANO s SPD a bude si nárokovat svůj díl moci. A představa vlády ANO a SPD, kterou podporuje/vydírá KSČM, je poněkud hrozivá.

Rozhodující vliv na to, kdo sestaví vládu, tedy paradoxně budou mít ty nejmenší strany, které se do Sněmovny dostanou.

Co číst dál?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz