Hlavní obsah
Lidé a společnost

Příběh muže, který neprávem strávil 23 let v cele smrti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Dietmar Rabich via Wikimedia commons (San Francisco (CA, USA), Alcatraz, Main Prison 2022 3147; CC BY-SA 4.0)

Policie ho donutila k přiznání vraždy čtyřleté dívky a odsouzen k smrti byl na základě lži spoluvězňů. Celkem strávil za mřížemi 28 let, než testy DNA vyloučily jeho vinu.

Článek

Walter Ogrod je Američan, který byl odsouzen k smrti za sexuální napadení a vraždu čtyřleté Barbary Jean Hornové. Nic z toho ovšem nikdy nespáchal a více jak dvě desetiletí čekal v cele na smrt.

12. července 1988 byla zavražděna malá Barbara. Kriminalisté byli bezradní.

Barbara žila se svou matkou Sharon Fahyovou a nevlastním otcem Johnem Fahy. John často hlídal malou Barbaru, když byla matka v práci. Hlídal ji i ráno osudného dne – dlouho si s ní hrál, ale poté ji poslal hrát si ven, aby mohl doma uklízet.

Když se Barbara dlouho nevracela, šel se po ní podívat. Našel jen hračky rozházené po chodníku, ale po Barbaře nebyly ani stopy. John obešel sousedy, a nakonec zavolal Sharon, aby se vrátila domů z práce, protože se jejich Barbara ztratila.

Jen pár hodin poté, co zmizela, našel soused tělo mladé dívky v kartonové krabici pohozené na chodníku.

Několik očitých svědků uvedlo, že viděli neznámého bělocha ve věku kolem 30 let, jak vláčel velkou krabici po ulici. Přestože úřady dokázaly pomocí popisů vytvořit náčrt muže, ani o čtyři roky později nebyl nikdo identifikován.

Podezření padlo na bývalého souseda. Policie ho donutila k přiznání bez jakýchkoli důkazů.

V roce 1992 se detektivové začali zaměřovat na nového podezřelého, bývalého souseda Fahyů Waltera Ogroda.

V době vraždy bydlel Ogrod přes ulici se svými spolubydlícími – párem a jejich malým synem Charliem. Barbara a Charlie byli nejlepší přátelé a Ogrod v době zmizení vyšetřovatelům řekl, že Barbara se zastavila u něj v domě a hledala Charlieho, než zmizela.

O čtyři roky později se Ogrod odstěhoval a začal pracovat jako řidič noční dodávky. Detektivové požádali o rozhovor s Ogrodem po skončení jeho směny. Navzdory tomu, že Ogrod nespal 30 hodin, souhlasil, že půjde na stanici a odpoví na jejich otázky bez právníka.

Během šesti hodin Ogrod podepsal 16stránkové přiznání. Ogrod se přiznal, že když se u něj v domě zastavila Barbara a hledala Charlieho, vzal ji do sklepa, aby si s ním „hrála na doktora“. Když křičela, udeřil ji do hlavy těžkou tyčí a usmrtil ji.

Ogrod byl posléze obviněn z vraždy a sexuálního napadení.

Než byl však vzat do cely, Ogrod své přiznání odvolal. Také uvedl, že jej vyšetřovatelé uzamkli ve výslechové místnosti, kde ho spoutali, odepřeli mu zavolat právníka a donutili ho podepsat doznání.

Původně ho chtěli zprostit obvinění. Udal ho však spoluvězeň.

Zatčení bylo pro Ogrodovy přátele, kteří ho popsali jako „jemného starého obra“, který „nikdy nikomu neublíží“, naprostým šokem

Ogrod šel před soud v roce 1993, a to bez jakýchkoli fyzických důkazů spojujících ho se zločinem nebo jakýchkoli svědků, kteří by ho mohli identifikovat jako viníka. Žalobci vše stavěli pouze na jeho přiznání.

Jen chvíli předtím, než porota oznámila svůj jednomyslný verdikt, že je Ogrod nevinný, jeden z porotců vstal a řekl, že s tím nemůže souhlasit. Soud byl odložen a vyšetřování pokračovalo.

O tři roky později, pod vedením nového žalobce, se případ dostal znovu k soudu. Tentokrát se však státní zástupkyně opřela také o svědectví dvou vězeňských donašečů, kteří tvrdili, že se jim Ogrod za mřížemi přiznal k zabití Barbary s úmyslem získat Sharon. Údajně chtěl vraždu navléct na Johna a poté by dělal oporu truchlící Sharon.

Tentokrát byl Ogrod usvědčen a odsouzen k smrti. Tento trest v roce 2003 potvrdil i Nejvyšší soud Pensylvánie.

Nesrovnalosti v případu detailně prozkoumal až novinář. Ten byl na konci svého pátrání přesvědčen, že je Ogrod nevinen.

Ogrod zamířil do cely smrti, ale jeho případ nakonec zaujal novináře zabývajícího se trestním soudnictvím – Thomase Lowensteina. Ten si všiml nedostatku fyzických důkazů a vyslyšel naléhání Ogrodových přátel, že Ogrod nebyl ten typ člověka, který by spáchal násilný zločin.

Jedním ze dvou mužů, kteří slyšeli Ogrodovo domnělé doznání, byl muž jménem John Hall, kariérní zločinec, kterého filadelfští žalobci použili jako informátora ve více než tuctu případů vražd výměnou za shovívavost k jeho vlastním zločinům. Hallova manželka přiznala, že její muž lhal až ve 30 případech. Také se přiznala, že mu se lží na Ogroda pomáhala.

Druhý informátor podle Lowensteina neslyšel Ogrodovo přiznání od Ogroda, ale jen od Halla. Lowenstein také detailně prozkoumal nezákonné jednání policie při výslechu Ogroda.

V roce 2004 publikoval v novinách ve Philadelphii dlouhý dvoudílný příběh o všech nesrovnalostech v případu Ogroda. To zaujalo nový tým obrany, který roky pracoval na pokusu získat pro Ogroda nový proces.

Po přezkoumání případu byl Ogrod z cely smrti propuštěn. Stát mu dokonce vyplatil odškodné, ovšem nikdo oficiálně nepřiznal žádné pochybení.

V dubnu 2018 nový okresní prokurátor ve Philadelphii rozhodl, že Ogrodovo odsouzení bude přezkoumáno. Žalobci také měli konečně povolit testování DNA útočníka nalezené na oběti. Toto testování bylo ukončeno počátkem roku 2020 a definitivně vyloučilo Ogroda jako pachatele.

Na základě těchto skutečností bylo Ogrodovo odsouzení zrušeno a Ogrod byl v červnu 2020 propuštěn z vězení.

Po svém zproštění viny podal Ogrod občanskoprávní žalobu proti Philadelphii a detektivům z oddělení vražd, kteří si vynutili jeho přiznání. Detektivové i přesto vytrvale říkali, že je Ogrod vinen.

V listopadu 2023 město souhlasilo, že zaplatí Ogrodovi 9,1 milionu dolarů jako odškodné, ale nikdy nepřiznalo žádné pochybení.

Pensylvánie je jedním z 12 států bez zákona, který odškodňoval neprávem odsouzené lidi. V současné době je v Pensylvánii zvažován zákon, který by poskytl 100 000 USD za každý rok neoprávněného uvěznění v cele smrti, 75 000 USD za každý rok neoprávněného uvěznění mimo celu smrti a 50 000 USD za každý rok neoprávněného podmínečného propuštění nebo zkušební doby.

Walter Ogrod strávil za mřížemi 28 let, z toho 23 let v cele smrti. Nikdo však nepřiznal žádné pochybení, ani se mu neomluvil.

Případ vraždy Barbary byl znovu otevřen, ale k dnešnímu dni nedošlo k žádnému novému zatčení.

Co číst dál?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz